Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.06. 17:00

Tbc-szűrés: B.-A.-Z. megyében egyelőre kötelező

<p>Miskolc - Ami biztos: megyénkben kötelező a tűdőszűrés. De hogy a bevándorlóknak azzá teszik-e? Ez még nyitott kérdés. Pedig tőlünk keletebbre sokkal rosszabb a helyzet.</p>

Több forrásból arról lehetett hallani: megváltoztatnák a tüdőszűrés rendszerét, néhány megye kivételével (s ezek közé tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén is) megszüntetnék annak kötelező voltát. Ugyanakkor a szakma a bevándorlók kötelező szűrésének visszaállítását látná indokoltnak, a jelenlegi "önbevallás" helyett.

Keletről jöhet

A magyarországi tuberkulózis megbetegedések száma az elmúlt évtizedben kedvezően alakult, mivel az új megbetegedések száma, vagyis az incidencia 1996 óta folyamatosan csökken. A tüdőgondozók 2007-ben országosan 1752 tbc-s beteget vettek nyilvántartásba; a csökkenés mértéke 2006 és 2007 között 7 százalék volt. Jelentős lépésekkel indultunk el tehát az "alacsony incidenciájú" országok tábora felé. Azonban az új tbc-s megbetegedések gyakoriságát érintően jelentősek a különbségek az ország egyes területei között. (S még nagyobb a különbség egyes országok között, hiszen Ukrajnában tavaly 600 000 tbc-s beteget fedeztek fel! - egy tv-riport alapján a szerk.) Országos viszonylatban az előfordulás tekintetében a 4. helyet foglaljuk el. "Akik" megelőznek: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, tudtuk meg a megyei tiszti főorvostól, dr. Bodnár Judittól

A fele sem...

Megyénkben a tüdőszűrésre behívottak megjelenési aránya (vagyis az átszűrtség) 41 százalékos volt (az országos szint: 48,5 százalék). Ugyanakkor az ÁNTSZ a térségi szűrőközpont közreműködésével a tüdőszűrések esetében leginkább a rizikócsoportok szűrésére összpontosítja figyelmét, ezek: a börtönök, hajléktalan szállók, szociális otthonok lakói. Ezen kívül elengedhetetlen, hogy az új tbc-s betegek környezetében a kontakt személyek szűrése megtörténjen, ezzel kapcsolatban, ha kell, a kistérségi intézetek határozatilag intézkednek.

Egyelőre marad

A tüdőszűrés rendszerének változására vonatkozó kérdéseinket a megyei tiszti főorvos azzal hárította el: efféle kérdésekben a központi szervek jogosultak dönteni, a szakmai testületek állásfoglalásának figyelembe vételével. Elmondta még, hogy a megyei adatok részletes feldolgozása jelenleg az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben történik, a végleges adatokra még várnunk kell. - "Addig is a 2007-ben kiadottak szerint kötelező marad az évenkénti egyszeri tüdőszűrés, a megye területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakos részére" - szögezte le dr. Bodnár Judit.

Papíron és valóságban
Senki nem bújhat ki a tüdőszűrés alól, ha azt a járványügyi helyzet miatt kötelezővé teszik - foglalt állást az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa. A baj csak az, hogy az emberek nagy része mégsem megy el a szűrésre. Sőt, a kezelésre szoruló tbc-s beteg is bármikor elhagyhatja a kórházat és tovább terjesztheti a kórt. A szűrés hol kötelező, hol nem - attól függően, hogy százezer lakos közül 25-nél több vagy kevesebb az új TBC-s beteg. Ami biztos: ha valaki behívót kap tüdőszűrésre, akkor mennie kell. Vagyis inkább kellene. Ugyanis hiába a törvény és a lehetőség, ha senki nem kapott még 100 ezer forintos pénzbüntetést azért, mert nem jelent meg a szűrésen.
Tények
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2007-ben felderített új tbc-s betegek száma 159, 100 ezer lakosra vetített aránya 21,7%000, mely 7%-kal magasabb a 2006 évinél (149 beteg; 20,4%000).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!