Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.08. 17:45

Miskolcé lehet a városi fűtőmű!

<p>Miskolc - Pont kerül a fűtőmű-ügy végére? A kormányszóvivbői bejelentés után Miskolc időpontot kért az MVM vezérigazgatójától a szerződéskötésre. Vagyis mégis Miskolcé lehet a fűtőmű többségi tulajdona.</p>

A kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn.

Kész kifizetni

Miskolc önkormányzata és a Miskolc Holding Zrt. örömmel értesült a fenti kormányszóvivői tájékoztatásról, adta hírül a holding nevében szóvivője kedden. Ennek megfelelően – áll még a közleményben – a Mifű Kft. kész kifizetni azt a 4,4 milliárd forintot, amelyet az MVM Zrt. kért a többségi tulajdonában lévő fűtőerőműért. Így kedden arra kérték az MVM Zrt. vezérigazgatóját, hogy Miskolc számára a szerződéskötésre mihamarabb biztosítson időpontot. Kiadott közleményében a holding vezetősége megköszönte a miniszterelnök és a kormány segítségét is.

Dióhéjban

Vagyis pont kerülhet végre a fűtőmű-ügyre, Miskolcé lehet annak többségi tulajdona.
A történet dióhéjban: már hónapok óta húzódik, még tavaly decemberben kezdődött. Az MVM akkor szinte az utolsó pillanatig nem adott tájékoztatást a miskolci önkormányzatnak arról, hogy el akarja adni a tulajdonrészét, holott a városnak elővásárlási joga lett volna. Amikor viszont a miskolci önkormányzat (rendkívüli) közgyűlési ülésének napján bejelentette vásárlási szándékát, az MVM arról tájékoztatta: módosították az eladási szerződést. Országgyűlési képviselők (ellenzéki és kormánypárti) lobbijának eredményeképp mégis úgy tűnt, megvehetjük az erőművet.

MVM: mégsem

Össze is jött a pénz rá (4,4 milliárd forint első körben) ám az MVM arra hivatkozott, mégsem adja el üzletrészét, miután a cég nem teljesítette határidőre a szerződési feltételeket, így nem nyújtotta be a legfontosabbat, a vételár kiegyenlítésének biztosítékát jelentő bankgaranciát.
A város ekkor fizetett hirdetést tett közre több országos napilapban 174 ezer miskolci nevében. Így kivánta felhívni a kormány figyelmét a történtekre: erre reagált hétfőn a kormányszóvivő.
Miskolc, ha megveszi az erőművet, egyedülálló lehet az országban saját energiaellátásában, amennyiben a város távhős cége megvásárolja a Magyar Villamos Művek által (egy másik cégnek) eladni kívánt tulajdonrészt a fűtőmű kft.-ben. Úgy tűnik, ez elől elgördültek ma az akadályok.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!