Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.22. 15:21

Kiderült mit rejtett a miskolci kincsesláda

<p>Miskolc - Kiderült, hogy mit rejtett a kincsesláda, amit csaknem másfél éve találtak a miskolci Avas szálló mögötti területen.&#160;<DIA alt="Kiderült mit rejtett a miskolci kincsesláda 2008.04.22." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kider_lt_mit_rejtett_a_miskolci_kincsesl_da/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kiderült mit rejtett a miskolci kincsesláda 2008.04.22." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/avas-szallo-kincs-miskolc-vaslada.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A régészek megelőző régészeti ásatásokat végeztek, mikor egy épület alapjaira, falmaradványokra bukkantak, valamint egy vasládára, amelyben ékszerek voltak. Akkor Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója azt mondta lapunknak, hogy a talált kincsek a II. világháború éveiből származhatnak. Arról, hogy pontosan hol találták azokat, és milyen ékszerekről van szó, az igazgató tavaly januárban nem szeretett volna többet elárulni. Azzal indokolta, hogy várják az ékszerek tulajdonosának jelentkezését, akinek majd igazolnia kell, hogy azok valóban az ő, illetve családja tulajdonát képezték. Az ékszerekről kiadott bármilyen információ pedig segítené azokat, akik esetleg jogtalanul szeretnének a lelethez jutni.

Nem titok

Egy évig várták is, hogy valaki jelentkezzen az ékszerekért. (A törvény ugyanis ennyi időt ír elő.) De senki nem érdeklődött a kincsek után, így az ma már az állam tulajdona. A határidő lejártával azonban most már az sem titkos, hogy mit rejtett a láda. Így mi is megnézhettük annak tartalmát.

Ezüst cigaretta tartó, arany gyűrűk, karlánc, brossok, gombok lapultak a ládában. Jelenleg még a Magyar Nenmezeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. területi irodájában őrzik, de hamarosan Budapestre kerülnek az ékszerek – tudtuk meg Újfalvi Lajos Lászlótól, az MNV Zrt. területi irodavezetőjétől. Hozzátette: Budapesten felbecsülik az ékszereket, majd értékesítik azokat, az így befolyt pénz pedig az állam tulajdona lesz.

Jelentkezhet érte még a tulajdonos? Az irodavezető válasza: nem, egy év volt a határidő, ez lejárt, a kincsek most már állami tulajdonban vannak.

Soha nem látott

Mikor a kincseket megtalálták, akkor Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója azt is elmondta: nem gyakori, hogy a régészek ilyen nagy értékű leletre bukkannak itt megyénkben. Három évtizede van a pályán, és eddig ez a második ilyen történelmi relikvia – fogalmazott. – Korábban egy kastély ásatásánál találtak hasonló kincseket, de azért jelentkezett a tulajdonosa.
A megtalált vasláda és annak tartalma először a múzeum széfjébe került, majd az önkormányzatnál őrizték azokat. Ősszel pedig átadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. területi irodájának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!