Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.14. 13:45

Üzenet és örökség - Dr. Ódor Ferenc

<p>Miskolc - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Dr. Ódor Ferenc, megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a meghívottakat.&#160;<DIA alt="Megyei közgyűlés ünnepi ülése 2008.03.14." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megyei_k_zgy__369_l_s__nnepi__l_se_2008_03_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megyei közgyűlés ünnepi ülése 2008.03.14." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Megnyitójában Károli Gáspárt idézve megfogalmazta: fontos üzenet és örökség melyet tetteinkkel utódainkra hagyunk. Kifejtette: fontos, hogy minél jobban megismerjük az igazságot, mert ez szabadságunk mértékét is meghatározza.

Az eseményen az ünnepi beszédet Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere mondta. A szónok a történelmi események felidézésekor kiemelte a borsodi küldöttek – így Szemere Bertalan – levelét, melyet a sorsdöntő pozsonyi országgyűlésből írt.

A forradalmi események kapcsán említésre került többek között Palóczy László személye és hangsúlyozta: ez a vidék élenjárt a Nemzetőrségbe legtöbb önkéntest adó országrészek között. A volt oktatási miniszter úgy vélte: az ünnepek nem csak az emlékezést kell szolgálják - szólniuk kell a jelen kérdéseiről is. Itt felidézte a március 9-i népszavazás körülményeit, elemezte az eredményt, utalt Horn Gábor elhíresült mondatára. Leszögezte: a forradalom kivételes korok kivételes eszköze lehet, ma a demokrácia válságában demokratikus eszközökkel kell a célokat elérni.

Az ünnepséget a kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak zenés - táncos megemlékezése zárta.

Kapcsolódó cikkek:

  • Rendzavarásra készülnek
  • Nem ünnepelhetünk együtt?
  • A Fidesz újra a hídhoz készül
  • Oda a példás miskolci viselkedés?
  • "Megemlékezéshegyek" megyénkben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!