Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.23. 08:09

Talajfertőtlenítőtől pusztultak a kutyák Miskolcon

<p>Miskolc - Kilenc kutya pusztult el a Hegyalja úti játszótéren "felszedett" talajfertőtlenítőszertől Miskolcon a héten - a szennyezett talajréteget kicseréltette az önkormányzat.</p>

Nagy valószínűséggel, a már nem forgalmazott (foszfor tartalmú) talajfertőtlenítő granolátum okozta kilenc kutya vesztét a héten Miskolcon a Hegyalja úti játszótérnél. A mérgezésre az ebek gazdáinak bejelentése alapján figyeltek fel a hatóságok.

Az ÁNTSZ indította be a hatósági gépezetet, mely végén a játszótér, vegyszerrel "mérgezett" részét nagy teljesítményű utcaseprő gép porszívójával feltakarították, majd tíz centiméter mélyen ki is cserélték a területen a földet.
Dr. Mészáros Miklós, Miskolc jegyzője elmondta, hogy miután a hatóságok értesítették a történtekről, az illetékes szerv előírásainak megfelelően jártak el és tisztították meg a területet. Amennyiben pedig a laborvizsgálatok tényszerűen is megerősítik, hogy mérgező anyag volt a kiszórt anyag, feljelentést tesznek ismeretlen elkövetővel szemben.

A katasztrófavédelem szakemberétől úgy tudjuk, hogy a már évek óta nem forgalmazható szer egyfajta, a talajban élő bogarakra ható idegméreg tartalmú anyag. I. osztályú mérgek kategóriájába tartozik, amit csak megfelelő képzettségű szakember használhatott korábban. A szer melegvérű állatokra csak akkor veszélyes, ha nagyobb koncentrátumban kerül a szervezetükbe. Ha azonban az anyagot az eső a földbe mossa, mérgezésveszély sem áll fenn.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!