Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.17. 16:50

Mecénás: nyolcmillió kultúrára Miskolcon

<p>Miskolc - Nyolcmillió forint áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy kulturális egyesületeket, alapítványokat támogasson. Emellett ösztöndíjakra is lehet pályázni. Jó ez a támogatási forma? Elegendő? <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/osztond_jazottak.pdf"><B>ösztöndíjazottak</B></A> [.pdf - 135KB]</p>

Nyolcmillió forint áll az idén az önkormányzat rendelkezésére (kettővel kevesebb mint tavaly), hogy a város kulturális és művészeti egyesületeit, alapítványokat, gazdasági társaságokat, csoportokat, civil szervezeteket támogassa, mégpedig a Mecénás pályázaton keresztül. A pályázatot már meg is hirdette, lehet rá jelentkezni.
– Szoktak is sokan – tudtuk meg Eszenyi Miklóstól, a kulturális és vendégforgalmi osztály főtanácsosától. – Ám nem jut mindenkinek, tavaly például 25 kórus pályázott támogatásért, de csak 14-en kaphattak. A legmagasabb összeg 180 ezer forint volt ebben a kategóriában, a legalacsonyabb 50 ezer.

Jelentős munka

A támogatásra három kategóriában lehet pályázni, egyszeri, vissza nem térítendő összegről van szó. Odaítéléséről a városi közgyűlés oktatási és kulturális bizottsága dönt, azt nézik, hogy az egyesület, alapítvány, szervezet milyen régóta vesz részt a város kulturális életében, mit tesz a városért, az adott pályázati téma igényel-e támogatást (az idén prioritást élveznek majd az elbíráláskor a belváros megújult köztereire tervezett kulturális programok), a korábban kapott összegekkel elszámol-e.

Elszámolnak-e? El kell-e tételesen számolni a kapott pénzzel? – kérdeztük Eszenyi Miklóst, aki igennel válaszolt: nem jellemző, hogy valakik ne tudnák számlákkal bizonyítani, mire ment el a kapott pénz. A támogatottak mind közismerten jelentős munkát végeznek.

Megkérdeztük, miért jelölték ki az említett prioritást. A főtanácsos szerint azért, hogy mind a két oldal jól járjon. A támogatottak fellépési lehetőséghez jutnak, a város számára pedig „tapinthatóvá válik mit támogat”, és maga a nagyközönség is megismerheti a nyertesek tevékenységét.

Kevés a pénz

Vajon korszerű-e ez a támogatási forma? – firtattuk. Eszenyi Miklós úgy látja, igen. Így egyszerre tanulmányozhatják a döntéshozók az összes pályázatot, van összehasonlítási alapuk. Felvetődött már más országos pályázatoknál (mint például a Nemzeti Kulturális Alapnál), hogy hogyan érdemes támogatni: kevés pályázót nagyobb összeggel, vagy többet, alacsonyabbal.

Ez Miskolcon is kérdés volt, sokan panaszolják ugyanis, hogy kevés az a megítélt 50 ezer – 100 ezer forint, ami jut. (Van kórus, amely például 530 ezret igényelt, de csak 50 ezret kapott, egy másik 350 ezer helyett 100-at.) Ám a város úgy véli, nagyon sok az értékes pályázat, de ezek nem biztos, hogy országos megmérettetéseken is támogatást nyernének. Így legalább helyi szinten juthatnak valamennyi pénzhez.

Elegendő-e ez az összeg? – kérdeztük még, a válasz (előre várhatóan) nem volt. Eszenyi Miklós még annyit megjegyzett, sok városban még ennyi sincs. Miskolcon pedig nem csak kulturális Mecénás létezik: sport-, szociális tevékenység támogatására és más ösztöndíjakra is lehet pályázni.

Ösztöndíjra is lehet pályázni
A miskolci önkormányzat művészeti és tudományos ösztöndíjaira is most lehet pályázni. Négymillió forint áll rendelkezésre, odaítéléséről a miskolci közgyűlés dönt. Itt meghatározott, hogy hányan nyerhetnek és milyen összeget, erre a támogatási formára is nagy az érdeklődés. Az előző évek nyerteseit itt olvashatják. (lsd. letölthető)
Mecénás pályázat: három kategória
- Művelődési és művészeti alkotó közösségek, civil szervezetek
- Kórusok és öntevékeny zenei csoportok
- Szépirodalmi és művészeti kiadványok szerzői, vagy kiadói
Pályázni az önkormányzat által kiadott adatlapon lehet:
– adatlap és befizetési csekk személyesen szerezhető be a polgármesteri hivatal kulturális és vendégforgalmi osztályán
(Miskolc, Batthyány u. 1.)
– a pályázati felhívás és az adatlap letölthető a www.miskolc.hu internet címről.
A pályázat benyújtási határideje és helye: 2008. április 11.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!