Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.24. 08:51

"Ez olyan, mint a mese" - olvasói levél

<p>Volt egyszer egy miskolci orvos, akinek csak a vezetéknevére emlékszem (10 éves lehettem, amikor meghalt): dr. Kubala. A szegények orvosa. Orvosi táskája állandóan kéznél volt, bárhol, bármikor hívhatták, ő indult éjjel-nappal.</p>

Lehet, hogy túlzás az, hogy elő-előtörnek bennem az emlékek a jó dolgokról vagy rendkívüli emberekről. Ez olyan, mint a mese. Volt egyszer egy miskolci orvos, akinek csak a vezetéknevére emlékszem (hiszen kb. 10 éves voltam, amikor meghalt): dr. Kubala. A szegények orvosa. Orvosi táskája állandóan kéznél volt, bárhol, bármikor hívhatták, ő indult éjjel-nappal. Akár pénzes páciensről volt szó (mert nem csak szegényeket gyógyított), akár napszámosról vagy mosónőről, ő ment, hogy segítsen és gyógyítson.

Ha a szegénynek nem volt pénze orvosságra, akkor még az orvosságot is a saját pénzéből vette meg. Amikor meghalt, a fél város ott volt a temetésén. A szegények őszinte könnyeket ejtettek érte. Gondolom, hogy a mostani orvosok között is akadnak csodálatosak és elkötelezettek, hiszen esküt tettek a "jóra". Mégis legtöbbször a "rossz" orvosokról beszélnek az emberek. A jókról ritkábban esik szó.

Most, ebben a forrongó világban az orvosok egy része is besegít abba, hogy a dolgoknak nem a jó oldalát mutogatja! Nem tetszik ez a változtatás, a "reform", sőt – Isten tudja, hogy miért – egy bizonyos orvosi kamara vezetője nyilvánosan kijelentette, hogy ott fognak "betartani" (ellenállni), ahol csak lehet. Nagyon sok orvos – legalábbis látszólag – követi "ezt" a vezért, sőt a „másik oldalon álló vezérkart”, amelyik abban leli örömét, hogy mindig "ellenálljon" a haladást kívánóknak. Persze, kormánybuktató célból!

Nem tudnak szembenézni azzal, hogy már kétszer is elvesztették a választást. Véleményem szerint állandóan "lázítanak", korábban egyenesen forradalomért kiáltottak. Hiszen nekünk Mohács kell ahhoz, hogy felébredjünk. Nem számít az ország, csak az, hogy hogyan lehet olyan helyzetet teremteni, hogy megint az ő kezükben legyen a korábbiakban elveszített teljhatalom. Pedig 1998-ban magam is az akkor még ifjaknak nevezett csapatra szavaztam.

Hittem bennük, de a ténykedésük zöme inkább kiábrándító volt. Jobb lenne, ha egy kicsit halkabban handabandáznának, végülis nem a kormány teszi tönkre az országot, hanem azok, akik minden vonalon "ellenállók". Sikeres országláshoz jó ellenzékre van szüksége minden országnak!
Rácz Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!