Autó - Motor

2012.10.15. 15:46

Peugeot 2008 Concept, a világ keresztútján

Együtt fejlődik a város és a Peugeot. Sao Paulótól Sanghajig, Londontól Kuala Lumpurig, Budapesttől Moszkváig elevenen élnek, fejlődnek és növekszenek a városok. Az emberiség minden korábbinál nagyobb tempóban válik városlakóvá, városiak új nemzedékei jelennek meg.

Együtt fejlődik a város és a Peugeot. Sao Paulótól Sanghajig, Londontól Kuala Lumpurig, Budapesttől Moszkváig elevenen élnek, fejlődnek és növekszenek a városok. Az emberiség minden korábbinál nagyobb tempóban válik városlakóvá, városiak új nemzedékei jelennek meg.Társas lények, kíváncsiak, egyformán szeretnének mindent megtudni a bolygónkon történtekről.

A Peugeot több kontinenst is bevont a nemzetközi vevőkörnek szánt új koncepcióautó kidolgozásába. Értük, velük együtt alkották meg a Peugeot Style párizsi, sanghaji Sao Paulo-i munkacsoportjai a 2008 Concept városi crossovert. Gyártani a vevőihez lehető legközelebb fogják, eleinte Franciaországban (Mulhouse), majd Kínában (Wuhan), végül Brazíliában (Porto Real).

A márka beveti tudáskincsét

Több mint 15 millió darab „2”-es sorozatú kocsi legyártása után a Peugeot elmondhatja magáról, hogy ért a kiskocsikhoz. Ezt támasztja alá az új 208 is, amely újrafogalmazza a kategóriát. Hasonlóan otthon van a márka a crossoverek terén, amit a 3008 értékesítési sikere és az SXC koncepcióautó fogadtatása igazolt a 2011-es Sanghaji Autószalonon. A kétféle tudáskincs egyesítésére törekedve hozta létre a Peugeot a 2008 Conceptet, az élénk, kompakt, sokoldalú és ütős megjelenésű kiskocsit, fiatalos városiak részére, akik alkotják és szeretik a metropoliszukat – de azért szívesen meg-megszöknek belőle...

Sajátos egyénisége a lejtőshátú kocsi finom eleganciájának és a hobbiterepjáró kópés impertinenciájának a keresztezése, megfűszerezve komoly sokoldalúsággal és a kategóriához képest bőséges férőhellyel. A 208-hoz hasonlóan a 2008 Concept városi jellegét is elárulják kompakt méretei: 4.14 méter hosszú és 1.74 méter széles.

Önálló stílus, az elegancia és az erő ötvözésével

A 2008 Concept természetesen a márka stíluskódjait viseli. Atletikus és karcsú, mokány alak, amely a terebélyesebb járművek standardját fordítja le és találja fel újból a kiskategória részére. Színe fluoreszkáló sárga, selymes matt lakkozással – csak úgy ragyog, és sugározza az energiát! Sötétre krómozott elemek ellenpontozzák, kihangsúlyozva modernségét és eleganciáját.

Egyöntetű megjelenése ellenére az impressziók sokaságával lep meg a 2008 Concept. Frontja finom, de oda kell figyelni rá, gépteteje és sárvédői a szilárd védelmezőnek mutatják. Hasonló a helyzet hátul, ahol szolidság keveredik dinamikával. E két Janus-arcot kapcsolja össze a nyúlánk profil, amely a döntött szélvédőtől húzódik a tetőn át a spoilerig. A végeredmény egy nagyon áramvonalas sziluett. A menetirányba mutató oldalvonalak eleven, mozgékony autó benyomását keltik.

A 2008 Concept részletekbe menő figyelemről tanúskodik. A „lebegő” hűtőmaszkot mintha úgy vágták volna ki a fémből – méltóbb környezetbe nem is kerülhetett volna az új márkaembléma! A Peugeot-ra jellemző a precízen kidolgozott, egyedi fényszóró is. Kontúrja a lehető legjobban követi a világítási funkciót, ezáltal olyan, mint egy macska éles szeme. Cizellált formája a frontkiképzésbe simul, még kifejezőbb és egyénibb karaktert adva.

Nagyon érzékiek és szoborszerűek a 2008 Concept sárvédői és oldalfelületei is, sejtetik az atletikus képességeket. A nagy kerékméret, a kerékívek designja és a szabad magasság korlátozás nélküli aktivitást, mozgékonyságot, sokoldalúságot és könnyedséget sugall.

Profilból a tető íve ráirányítja a figyelmet a hátsó ajtók felső dekorációjára. Ez az exkluzív részlet minta a karosszérialemez fodrozódása lenne. Hasonlóan precíz kidolgozású az alumínium spoiler és tetőcsomagtartó, amelyek sejtetik, hogy gyors, és a szabadidő eltöltésére való járműről van szó.

Háromhengeres benzines turbómotor

A 2008 Concept karcsú gépteteje alatt az új generációs, 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor továbbfejlesztése kapott helyet. A koncepcióautó dinamizmusához és erejéhez illően közvetlen befecskendezéssel és turbófeltöltéssel látták el, ennek köszönhetően kis súlya ellenére nagyon energikus, teljesítménye 110 lóerő. Fogyasztása és CO2 emissziója egyaránt mérsékelt. A Csoport méretcsökkentési stratégiájába illő motor valóságos áttörést hozott a környezetkíméletben, mégis valódi élvezetté teszi az autó vezetését.

 

(forrás: peugeot.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!