megkérték a kezét

2021.08.07. 16:37

„Hatkarikás” játékokká vált az olimpia Kácser Zitának

A tokiói utazás előtt a repülőtéren kérte feleségül párja Kácser Zitát, s ő természetesen igent mondott.

Kácser Zitáék megható pillanata az indulás előtt | Fotó: Kácser Zita-archív

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája, Kácser Zita meglehetősen hosszú utat tett meg addig, hogy szerepelhessen a tokiói olimpián. A 3000 méter akadályfutásban induló sportoló már 2019-ben abba akarta hagyni a profi versenyzést, azonban az Atlétikai Magyar Szuper Liga alkalmával olimpiai kvótát szerzett. A futónő ekkor úgy határozott, hogy kitolja karrierjét, és elindul a 2020-as ötkarikás játékokon, azt azonban a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. Zita a tavalyi évet egy szlovén edző mellett kezdte meg, aztán idén januárban csatlakozott K. Szabó Gábor csapatához, és velük készült fel a júliusban rajtoló olimpiára.

A DSC-SI versenyzőjét súlyos magánéleti válság és sérülések is hátráltatták karrierje folyamán, ettől függetlenül sikerült elérnie azt, ami minden sportoló álma, olimpián szerepelhetett. Hiába kellett a halasztás miatt egy évet még ráhúznia, a felkészülés jól sikerült, és nagy izgalommal készült Tokióba,

viszont a felszállás előtt nem sokkal a repülőtéren várta még egy életre szóló meglepetés: a párja megkérte Kácser Zita kezét, s ő természetesen igent válaszolt a kérdésre.

Kácser Zitáék megható pillanata az indulás előtt | Fotó: Kácser Zita-archív

– Teljesen váratlanul ért. Szóhoz sem jutottam, csak bólogatni tudtam és sírni – örömömben persze. Az elmúlt időszak elég zsúfolt és megterhelő volt, azt sem tudtam, hirtelen mi zajlik éppen, kellett egy pár másodperc, mire összerakta az agyamban a képet, és hang jött ki a torkomon – idézte fel a nagy pillanatot Zita, majd arról is beszélt, hogy milyen sokat segített neki újdonsült vőlegénye a felkészülésben. – Amikor külföldi edzővel dolgoztam, akkor szinte mindennap jött velem az edzésekre. Kísért biciklivel, futott, időt mért. De azóta is sokszor jött velem a futások alkalmával, frissített, ha szükségem volt rá, biztatott és támogatott. A hétköznapi életben pedig próbálja leszedni a vállamról a terheket, amiben csak tud, segít, és mellettem áll – mondta.

Nehéz volt elindulni

A debreceni sportoló elmondta, hogy nagyon boldog volt a lánykérést követően, de nem volt egyszerű elbúcsúznia leendő férjétől. – Nem mondom, hogy ezek után könnyű volt az utazás, mert gyakorlatilag rögtön „el is váltunk”. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy menyasszonyként várt haza, így, mondhatni, nekem a 2020-as tokiói olimpia „hatkarikás” játékokká vált – mondta a Kácser Zita, aki a múlt hét vasárnapi futamában hatalmasat küzdött a tokiói kánikulában, a döntőbe viszont nem sikerült bejutnia.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!