tokió 2020

2021.07.27. 18:27

Ilyen időjárás várható Japánban a meteorológus szerint

Hétfőn arról cikkezett a japán média, hogy tájfun közeledik Tokió felé, több sportágat ki is húztak a programból.

Swedish professional footballer Kosovare Aslant pose with team member at the Olympic village in Tokyo, Japan, on July 19, 2021. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Fotó: AFP

Megkerestünk egy meteorológust, aki a kedvünkért elkezdte figyelni, feltérképezni az időjárási helyzetet Japánban. Kezdjük a legelején: mi is a tájfun? – Olyan képződmény, mely az óceánok felett alakul ki, de csak akkor, ha a tenger nagyon meleg, legalább 22 Celsius-fokos hőmérsékletű. Ez esetben a meleg és párás tengeri levegő emelkedik, ami alacsonyabb légnyomású területet okoz az óceán közelében, és mindez nagy sebességű (200–300 km/h) szélforgással is járhat – mondta el Opre Gábor, a Pápai Repülőtér meteorológusa. Szakértőnk azt is elmondta, hogy ez hétfőn és kedden, úgy tűnik, csak részben érinti Tokiót, ráadásul sima ciklonként, ez pedig a legrosszabb esetben is záport, zivatart okozhat mindössze, egyáltalán nincs veszély a térségben.

Mi vár Tokióra a közeljövőben?

Opre Gábor | Fotó: Opre Gábor-archív

– Megnézve a térség további időjárását, a hétvégéig nem várható csapadék, addig száraz időre kell számítani Japán azon területén, ahol az ötkarikás játékok zajlanak – fogalmazott Opre Gábor. A meteorológus végül arra is kitért, hogy a hétvége viszont már hozhat nehezebb pillanatokat a különböző sportágak esetében, hiszen ott már várható jelentősebb csapadék, szél, mely akár döntő mértékben is befolyásolhat különböző olimpiai számokat, legalábbis a megrendezésüket. Olyan lehetséges időjárásról egyelőre nem számolt be a szakember, mely épületeket, embereket veszélyeztethet – bár a sportrajongók nyilván már annak sem örülnek, ha halasztani kell kedvenc időtöltésüket –, bár most pont elég a koronavírus miatt odafigyelni mindenre, az emberi élet pedig mindennél fontosabb egy világeseményen is.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!