Zene

2018.09.12. 15:05

Orosz Zenei Fesztivál – Rachmaninov 145

Debrecen - Újabb fesztivállal gazdagodik Debrecen programkínálata.

Debrecen - Újabb fesztivállal gazdagodik Debrecen programkínálata.

A romantikus zene 145 éve született mesterének – Sergei Rachmaninov – művei állnak a szeptember 29-én kezdődő első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában. A budapesti és debreceni koncertek mellett egy izgalmas fotókiállítás is várja az orosz zene rajongóit. Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál ötletgazdája és az ötlet felkarolója, Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója olyan programot állítottak össze, amely Rachmaninov hihetetlenül gazdag és mai napig töretlenül népszerű életművének összes vonatkozását bemutatja, emellett számos igazi ritkaságot is kínál. A négy debreceni és hét budapesti eseményen olyan kiváló művészek lépnek pódiumra mint Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, vagy a Moszkvai Rachmaninov Trió – mellettük pedig a fiatal generáció legjobbjai, köztük Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

Kiemelt programok

A fesztivál két kiemelt produkciója a Rachmaninov zenekara és Rachmaninov hite címeket viselik. A zenekari esten – a Zeneakadémián és a debreceni Kölcsey Központban – szimfonikus művek és egy zongoraverseny (A holtak szigete, Paganini-variációk, I. szimfónia) – hangzanak el Szabó Marcell zongoraművész és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével; a Szent István-bazilikában és a Nagytemplomban pedig Rachmaninov különleges, misztikus kórusműve, a Vesperás, a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Szabó Sipos Máté vezényletével.

A Rachmaninov hangjai című dalesten ismerhetjük meg Rachmaninov egy kevésbé ismert arcát: Budapesten Kolonits Klára és Zsoldos Bálint, Debrecenben Anatolij Fokanov és Virág Emese mutatja be az orosz romantika ritkán hallható énekelt gyöngyszemeit. Aki pedig nem csak a zenén keresztül találkozna Rachmaninovval, Lukácsházi Győző archív felvételekkel színesített előadásain – Rachmaninov élete – keresztül megismerheti a zeneszerző izgalmas életét és korát. Az első Orosz Zenei Fesztivál nemcsak előadásokat, de látnivalókat is kínál: szeptember 29-től a debreceni Kölcsey Központban, október 2-tól pedig a budapesti Orosz Kulturális Központban látható a moszkvai Orosz Zenei Múzeum erre az alkalomra összeállított fotókiállítása Rachmaninov életéről és munkásságáról.

A fesztivál Debrecenben 2018. szeptember 29-én kezdődik, a Rachmaninov képekben – Kortárs párbeszédek című kiállítás megnyitójával 17.30 órától a Kölcsey Központban.

A fesztivál programjai Debrecenben 2018. szeptember 29. és október 1. között zajlanak.

További információ a programokról ezen a honlapon.

- Kodály Filharmónia Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!