Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.05. 17:22

Jogerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben

<p>Nyíregyháza - A megyei bíróság dr. Fázsi László vezette tanácsa (a tanács tagjai dr. Fekete Magdolna és Lengyelné dr. Katona Piroska) több közlekedési baleset ügyében is jogerős ítéletet hirdetett csütörtökön. <dia width="900" height="700" alt="Jogerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Joger__337_s__t_letek_tragikus_v_g__369__k__1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Jogerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Jogerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Joger__337_s__t_letek_tragikus_v_g__369__k_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Jogerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Jógerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J_ger__337_s__t_letek_tragikus_v_g__369__k_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Jógerős ítéletek tragikus végű közlekedési ügyekben 2008.06.05." /></a></dia></p>

N.F.-nek 1967 – óta volt jogosítvány. A férfi 2007. július 1-jén egy öntöző szerkezetet vontatva akart egy vontatóval egy földútra lehajtani Tiszabecs és Sonkád között közlekedve. A balra kanyarodó manőver előtt egy Skoda érte utol, aminek vezetője a lassabb járművet meg akarta előzni.

A vontatmány elhelyezkedésénél fogva nem volt látható a járműszerelvény irányfénye, így a kanyarodás szándékáról az előzést végrehajtó autós nem tudott értesülni, és a két jármű összeütközött. Az első fokon eljáró városi bíróság 40 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vontató vezetőjét, és eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A másodfokon eljáró bíróságtól a vádlott azt kérte, hogy ne tiltsák el, mert a megélhetése lehetetlenné válna emiatt. A bíróság a körülményeket mérlegelve az elsőfokú ítéletet helyben hagyta azzal, hogy a közúti járművezetéstől nem tiltja el a férfit.

Egy nyugdíjas korú ukrán férfi, fellebbezést követően azért állt bilincsben a bíróság előtt, mert halálos közúti baleset gondatlan okozásában találta vétkesnek az első fokú bíróság. Az ítélet másfél éves fogházban letöltendő szabadságvesztés volt. S.K. 2007. július 29-én Mercedes kisbuszával tartott Fényeslitke közelében a szakértői vélemény szerint 130 km/ó sebességgel Ukrajna felé, és az előtte haladó jármű lassítása miatt félre kapta a kormányt, eközben tért át a bal oldalba, ahol egy szemből érkező Skodába vágódott.

Az abban ülő 42 éves nő azonnal meghalt, a vádlott, és utastársa súlyosan megsérült. A vádlott korábban nem okozott balesetet, pedig Olaszország és Ukrajna között ingázva több ezer kilométert tett meg egyedül. A baleset nyomán neki is súlyos egészségkárosodása keletkezett, viszont a balesetben a vétlen fél részére semmi felróható hiba nem volt. Ezen körülmények mérlegelése után a bíróság nem látott okot a büntetés enyhítésére, így helyben hagyta az egy év hat hónapos szabadságvesztést.

Egy nő, M.J.-né azért ült a vádlottak padjára, mert frontálisan karambolozott egy motorossal, aki életét vesztette 2007. április 21-én Anarcson. A vádlott az általa vezetett Daewoo Tico-val Anarcs belterületén haladt egy autó mögött. Az elöl haladó gépkocsi vezetője és a szemből érkező motoros közeli ismerősök voltak, együtt indultak el céljukig, de az autós visszafordult, amikor nem látta érkezni a motorost.

Egy földút felé akart jobbra lekanyarodni az autós és meglátva a motorost megkezdte a manővert. A mögötte haladó vádlott ezt figyelmetlen vezetés miatt későn észlelte, és  félrekapta a kormányt, áttért a bal oldalba, ahol viszont a felezővonal közelében haladó motorost elütötte, aki a helyszínen meghalt. A védelem azért fellebbezett, mert bár a szabályszegés tényét nem vitatta, de álláspontja szerint a motoros elkerülhette volna a tragédiát, ha a kreszben előírt módon, sávján belül is jobbra tartva halad.

A bíróság ezt az érvelést elfogadva helybenhagyta az első fokon kiszabott 10 hónapos fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést, de annak végrehajtását 2 éves próbaidőre felfüggesztette.

Kapcsolódó cikkek:

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!