Sport

2016.07.23. 13:32

Ki válassza ki a sportágat: a szülő vagy a gyerek?

Debrecen - Kiss Gergely és Benedek Tibor szerint is az a legfontosabb, hogy a gyerek szívből sportoljon.

Debrecen - Kiss Gergely és Benedek Tibor szerint is az a legfontosabb, hogy a gyerek szívből sportoljon.

Hogyan válasszon a szülő felelősségteljesen sportot gyermekének? A Magyar Diáksport Szövetség szerint fontos, hogy már időben kiderüljön, melyik az a sportág, amelyben a kicsik szellemileg és fizikailag is kiteljesedhetnek. Ha a szülő odafigyel a visszajelzésekre, és okos a választás, akár egy életen át tartó hobbisportot találhat a gyermekének. Ezzel a magyar élsportolók is egyetértenek, akik maguk is gondoskodnak saját családjuk rendszeres testmozgásáról. Kiss Gergely szerint fontos, hogy a gyerek boldogan sportoljon, míg Benedek Tibor az egészséges egyensúly megtartására törekedne.

…óvatosan kell mérlegelni, hogy meglegyen az egyensúly az iskola és a sport között.

Benedek Tibor

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szerint a gyermekek természetes mozgásigénye óvodás és kisiskolás korban a legnagyobb, így leginkább arra kell törekedni, hogy ebben az életkorban a gyerekek minél többet játszanak és vegyenek részt mozgásos tevékenységekben. Gyerekkorban a mozgásműveltség és a mozgáskoordináció fejlesztése szempontjából fontos, hogy a kicsik a lehető legtöbb mozgásformát kipróbálhassák, ami később segíti a megfelelő sportág kiválasztását. A gyerekek, fiatalok sokféle sportágba belefognak, ezért gyakran előfordul, hogy nem épp a megfelelőt sikerül kiválasztani, amelynek eredménye, hogy az edzésen egyre több kudarc éri a gyermeket, ami motivációvesztést és végső soron a sportág iránti érdeklődés teljes elvesztését eredményezi.

Na de meddig terjed a szülők választása és mennyire adjon teret a gyermek szabad akaratának? Merre és mennyire orientálja? Ezekről kérdezett meg híres sportolókat a Positive Communications Kft.

Figyelni a visszajelzéseket

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó Iroda kommunikációs vezetője, a Modern Sportakadémia tagja azt tanácsolja a szülőknek, hogy olyan sportágat válasszanak ki gyerekeiknek, amit azok boldogan csinálnak, mert ha a kicsik megszeretik az adott mozgásformát, elindulhat a pályájuk akár amatőr, akár hobbi, akár komolyabb versenysport szinten is.



– Ha a gyereknek az az álma, hogy híres sportoló legyen az adott sportágban, akkor biztos támogatni kell, de a szülőnek nem szabad rátelepedni, és a saját meg nem valósult pályafutását számon kérni, pláne nem flegmának és közömbösnek mutatkozni – mondta el a közismert sportoló. – Érdemes kedvesen, vidáman és trükkösen pályán tartani a gyereket, mindaddig, amíg látszik rajta, hogy tehetséges és jó a közeg, ahová szeret járni. Figyelni kell azonban a visszajelzéseit és tiszteletben tartani, ha valami ellen tiltakozik, mert annak oka van – tette hozzá.

Ha megvan a gondosan kiválasztott sportág, amit a gyerek szívesen végez, sőt a sport szeretetét még a szülők is motiválják, már csak egy akadály léphet fel, a fáradság, túlterheltség. Talán az a legnehezebben áthidalható nehézség.

– Nálunk a nagyobbik fiam focizik és vízilabdázik, a lányom pedig úszik és balettozik, sőt még néptáncol is. Nagy kihívás a szülőknek, sőt a nagyszülőknek is, miképp egyeztessék össze az életüket a gyerekek sportnevelésével. A másik nehézség lehet, amikor holtpont lép föl, például a fárasztó iskola miatt. Ilyenkor a gyerek elszántsága és a szülők rábeszélése segíthet csak túllendülni a krízisen. Ebben az esetben óvatosan kell mérlegelni, hogy meglegyen az egyensúly az iskola és a sport között, hiszen ha fáradt a gyerek, elég könnyen beteg is lesz – árulta el Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!