Nőknek

2012.09.24. 15:10

5 hatékony trükk feledékenység ellen

Elfelejted a barátod és a testvéred születésnapját, nem tudod, mit akartál venni édesanyádnak, vagy hogy mi az a sürgős feladat, amit a főnököd a tegnap bízott rád? Akkor biztosan te is a feledékenység frusztráló labirintusában bolyongsz, miközben próbálsz helyt állni a munkahelyeden és magán életedben egyaránt.

Elfelejted a barátod és a testvéred születésnapját, nem tudod, mit akartál venni édesanyádnak, vagy hogy mi az a sürgős feladat, amit a főnököd a tegnap bízott rád? Akkor biztosan te is a feledékenység frusztráló labirintusában bolyongsz, miközben próbálsz helyt állni a munkahelyeden és magán életedben egyaránt.

Ha néha neked is kihagy a memóriád, biztosan mérgelődsz, hogy ilyen rövid az agyad, és talán azon gondolkodsz, hogy ez már a korai öregedés jele. De nem kell aggódnod, a feledékenység egyre gyorsabban lüktető világunk egyik velejárója. Mivel egyszerre-, vagy nagyon rövid idő alatt több mindent kell elvégeznünk, ez annyira kimeríti az agyat, hogy nem dolgoz fel mindent a nap folyamán. Ez nem azt jelenti, hogy nem rögzítette az adott dolgot, csak éppen olyan helyre raktározta, ahonnan nehéz elővenni vagy emlékezni rá. De semmi sincs veszve! Lehet ugyanis segíteni a memória hatékonyabb működését anélkül, hogy sok időbe telne. Abból amúgy is hiány van.

Írd le!

Nem, nem kell naplót vezetned! De azért vehetsz magadnak egy naptárat, vagy egy stílusos kis jegyzetfüzetet, és leírhatod életed főbb mozzanatait. Néhány nap múlva már tapasztalni fogod, hogy az élet nem megy el melletted észrevétlenül. Egyre több mindent észben tartasz, mert bármi lehet ˝mesélő téma˝, és megtanulsz figyelni a részletekre, hiszen végülis a részletek teszik igazán érdekessé az írást.

Miért jó még az írás? Az írásnak több jótékony hatása is van. Egyrészt ez egy kiváló nyugtató tevékenység, ami alkalmat ad arra, hogy kiszabadulj a hétköznapok szürkeségéből, és belemerülj egy fantasztikus világba, az írás világába. Másrészt, fejleszted a szókincsedet és a kreatív gondolkodásodat… ami mindig jól jön.

Vissza a természetbe!

Vedd fel a tornacipődet, és sétálj egy nagyot a parkban. A természetes zöld színnek és a természetnek nyugtató hatása van az agyra, ennélfogva sokkal hatékonyabb leszel, mert a pihent agy jobban megbirkózik a kihívásokkal, legyenek azok bármilyen nehezek. A tiszta levegő is serkenti az agyat, így egy heti séta után már érezni fogod, hogy pihentebb vagy, nem tudnak felidegesíteni olyan hamar és a lényeg, hogy sokkal jobb lesz a memóriád.

Ints a feledékenységnek!

Egy beszélgetés során kevésbé fontos, hogy mit mondasz, mint amit szavak nélkül fejezel ki a gesztusok és a mimika segítségével. A memória esetében is hasonló a helyzet; sokkal gyorsabban észben tartasz valamit, ha azt egy mozdulattal vagy gesztussal párosítod. Például, ha egy divattal kapcsolatos projektet kell befejezned, érints meg és figyelj egy ruhát. Így a feladatot a ruhához kapcsolod majd, és mivel több száz ruhát látsz az utcán, biztosan nem fogod elfelejteni a feladatodat. Minél több érzékszervedet használod egy-egy feladat észben tartására, annál könnyebben jegyzed meg.

Gondolkodj hangosan!

Egy nemrég készített kutatás szerint (Journal of Experimental Psychology című magazin , Learning, Memory and Cognition) jobb, ha hangosan is kimondod azt, amit észben szeretnél tartani. A kutatás eredménye szerint a kimondott szavak 50%-át tartjuk észben, míg a csak gondolatban megszületett tervek csupán 10 százalékát raktározza ˝elérhető helyre˝ az agy. De azért, ha utcán vagy, bánj csínján ezzel a módszerrel, mert túlbuzgóságodban megeshet, hogy hirtelen nem a feledékenység lesz a legfőbb gondod.

Listával a feledékenység ellen!

Ideális esetben semmit sem kellene elfelejtened a teendőid közül, de legyünk realisták… ez lehetetlen. Azért, hogy ne legyél folyton feszült és ideges, készíts egy listát a fontos teendőiddel és olyan helyre tedd, ahol napközben biztosan látni fogod. Például az íróasztalodra, a hűtőszekrényre, a fürdőszobában a tükörre vagy akár az éjjeliszekrényre.

Csak érzéssel!

Sokkal könnyebben megjegyzünk dolgokat, ha azokhoz valamilyen érzelem is társul. Vigyél hát érzelmet a tetteidbe, és biztosan emlékezni fogsz rájuk. Félj, háborodj fel, örülj.., mindegy, hogy mit érzel, mert amíg az érzés erős, emlékezni fogsz a történtekre. Nem véletlen, hogy az emberek sokkal többet beszélnek egy botrányos nagyvilági eseményről, mint egy átlagos, jól sikerült rendezvényről. Ha valami botrányos, az belőlünk is erősebb érzéseket vált ki, így jobban megjegyezzük. Éld érzelmileg intenzívebben az életet, és a feledékenység elkerül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!