Nagyvilág

2015.10.22. 19:03

Womex - Egész Afrikáért énekel az idei életműdíjas Cheikh Lo

Budapest - "Egész Afrikáért énekelek, az identitásom abból a kultúrából táplálkozik, amely a kontinens közösségét és a népek egységét jelenti" - fogalmazott Cheikh Lo az MTI-nek. Az idén 60 éves zenész veheti át vasárnap Budapesten a világzenei expo (Womex) életműdíját és este koncertet is ad a Müpában.

Budapest - "Egész Afrikáért énekelek, az identitásom abból a kultúrából táplálkozik, amely a kontinens közösségét és a népek egységét jelenti" - fogalmazott Cheikh Lo az MTI-nek. Az idén 60 éves zenész veheti át vasárnap Budapesten a világzenei expo (Womex) életműdíját és este koncertet is ad a Müpában.

Cheikh Lo egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi, stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, de izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a Karib-szigeteki és az észak-amerikai zene világába.

"Sokat jelent számomra az elismerés és hálás vagyok mindenkinek, aki a díj odaítéléséről döntött. Azoknak is köszönettel tartozom, akik a kezdetektől kapcsolódtak pályafutásomhoz és persze a rajongóknak, akik szeretik a zenémet" - fejtette ki Cheikh Lo az MTI-nek e-mailen adott interjúban.

A sokoldalú afrikai művész Burkina Fasóban született és Szenegálban nőtt fel, zenéhez való viszonyulása azonban széles körű, nem csupán afrikai eredetű.

"Semmit nem teszek valamilyen előre megfontolt szándékkal, nem gondolok a különböző hatásokra, amikor dalt írok. A mbalax különböző oda-vissza zenei hatások elegye, vagyis ha például az afrikaiak Amerikába mennek, az ottani zenék velük együtt térnek haza. Ez örökös párbeszéd a különböző földrészek között, egyben folyamatos forrása a kreativitásnak" - fogalmazott Cheikh Lo.

Az énekes, gitáros, ütőhangszeres számos más projektben történt részvétele mellett eddig öt önálló stúdióalbumot készített. Már fiatalon kubai hatású zenét játszott egy zenekarban, a nyolcvanas években session dobosként dolgozott Párizsban, aztán gitározni kezdett, rátalált a jamaikai reggae-re is. Első két anyagának producere a szenegáli pop világsztárja, Youssou D Dour volt.

Legfrissebb munkája, az idén megjelent Balbalou - amelyen mások mellett skandináv zenészek és brazil vokalista is közreműködött - vezeti a World Music Charts Europe legfrissebb rádiós listáját. Cheikh Lo a Balbalou szövegeiben korrupcióról, államcsínyről is énekel, de leginkább békéről, szeretetről, szellemiségről.

"Nehéz lefordítani, de szenegáli wolof nyelven a balbalou az arroganciáról szól. Akkor mondjuk, amikor valaki el van telve magától. A kifejezés azt takarja, hogy szerénynek lenni, megmutatni értékeinket tetteinkkel kell, nem pedig szavakkal. Albumaimat mindig átitatja a béke és a szeretet üzenete. Számomra nincs jobb ok számot írni, mint az, hogy ezzel szeretetet, jó érzést tudok adni az embereknek. A spiritualitás minden jó érzés esszenciájában benne van, ezért kezdem én is itt" - magyarázta a zenész.

Tagja az iszlámhoz tartozó spirituális szufi csoportnak, a mouride-nak, ezen belül a Baye Fall nevéhez fűződő irányzat követője. A rend központi tanítása, hogy "úgy dolgozz, mintha soha nem halnál meg, és úgy imádkozz Istenhez, mintha holnap meg kellene halnod".

"Az imádkozás fontos a lelkemnek és jó érzéssel tölt el. Minden nap elolvasom az imáimat az ősrégi könyvemből" - fogalmazott ezzel kapcsolatban Cheikh Lo.

A szenegáli zenész a Womex-életműdíjat (ezt kapta meg 2008-ban a Muzsikás együttes) a zenei teljesítmény mellett társadalmi és emberi nagyságával, példamutatásával, az elesettek melletti kiállásával is kiérdemelte.

"Európának most szolidaritást kell mutatnia a menekültekkel kapcsolatban, korábban az Európában élők is voltak hasonló helyzetben. Elfogadom, hogy a világ nem egyenlő, de a gazdagabb országoknak cselekedniük kell, amikor az embereknek segítségre van szükségük, mert életük veszélyben forog. Remélem, Európa felülemelkedik a helyzeten" - vélekedett Cheikh Lo.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!