Nagyvilág

2015.02.25. 09:02

Oscar-díj - Sötét szárnyakon érkezett a siker

Los Angeles - Szárnyal a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), s közben leseper négy Oscart a „polcról”.

Los Angeles - Szárnyal a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), s közben leseper négy Oscart a „polcról”.

Az amerikai vígjáték alkotói begyűjtötték a legjobb film, rendező, operatőr és eredetei forgatókönyv díjait hétvégén. A főszereplő az egykori legendás képregényhős, a Birdman tollait igyekszik elhullajtani és egy színdarab írója, producere és főszereplőjének jelmezeit magára venni. A Broadway-re szánt színmű bemutatása előtt minden megtörténik, ami csak képes megakadályozni egy premiert. A tornyosuló buktatók gyengítik a lelkileg instabil férfit, aki egyre nehezebben tud kicsusszanni a celebség gyors sikerével, anyagi felemelkedésével kísértő szuperhős-karakter szorító karmaiból.

A becsavarodás felé jó úton haladó főszereplőt Micheal Keaton játssza el, akinek hitelességét a zseniális alakításán túl az is erősíti, hogy ő maga a valóságban elég mellőzött amióta 1989-ben és 1992-ben Batmant alakította Tim Burton rendezésében.

A kritikusok leginkább az operatőri munkát emelték ki a filmmel kapcsolatban. Emmanuel Lubezki a mozivászon helyett színpad elé – gyakorta mögé – ülteti a közönséget azzal, hogy a film vágásmentesnek tűnik. A cselekmény folyamatosságával teremti meg a színházi légkört. A filmes blogok haza kommentelői – talán épp emiatt – róják fel a készítőknek, hogy inkább a szakmának, mintsem a közönségnek készült a mű.



A szakma nem hagyta szó nélkül a filmben feltűnő kritikus ábrázolását sem. Az idős nő előítéletességét, hatalmának fitogtatását talán túlzón jelenítik meg, viszont ez mutathatja azt az irracionális képet, amellyel a művészek szemlélik az őket értékelőket. A filmmel a legjobb rendezőnek járó elismerést zsebelte be Alejandro González Inárritu, míg az eredeti forgatókönyvíró aranyszobrát Nicolás Giacobone, Armando Bo, Alejandro González Inárritu kapta.

Grandiózus sikerű hoteltitkok

A hétvégi ceremónia másik díjgyűjtő alkotása a A Grand Budapest Hotel, amely a Legjobb jelmeztervezés (Milena Canonero), látványtervezés, smink és maszk, valamint a filmzene (Alexandre Desplat) kategóriákban tört a csúcsra. A híres európai szállodában megforduló különleges emberek történeteit a két világháború között bemutató alkotásnak a nevén kívül semmi köze fővárosunkhoz.

HBN


Los Angeles - „Szép volt Eddie, nagyon büszke vagyok rád.” – így gratulált Facebook-oldalán Stephen Hawking a 87. Oscar-díjátadó után a legjobb férfi főszereplőnek.


Los Angeles - Julianne Moore ötödször izgulta végig az Oscar gálát az esélyesek között ülve, ám most végre szoborral térhetett haza. A női főszereplők legjobbjának járó elismerést szintén egy a betegségével harcoló professzor alakításáért kapta.


Los Angeles - Az Oscar-díjat (Academy Awardot), 1929 óta adja ki a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.


Los Angeles - „Itt az ideje, hogy a nőknek egyenlő bérek és jogok járjanak az Egyesült Államokban” – csapott bele egy az USA-ban igen érzékeny témába Patricia Arquette kicsivel azután, hogy egy gyűrött lapról olvasva elsorolta azokat, akiknek hálás az Oscar-díjért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!