Nagyvilág

2014.10.20. 15:21

Megdöbbentő: Ő a valódi Tutankhamon

Eddig nem ilyennek képzeltük az egyik legismertebb fáraót: nőies ajkak, dongaláb, kiálló fogak, testvér szülők, korai halál.

Eddig nem ilyennek képzeltük az egyik legismertebb fáraót: nőies ajkak, dongaláb, kiálló fogak, testvér szülők, korai halál. Kezdjük egy kis Wikipedia áttekintéssel: Tutanhamon, másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon, uralkodói nevén Nebheperuré, (*i. e. 1342 körül, ur.: kb. i. e. 1333 – †i. e. 1324) az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója. Mivel fiatalon került trónra, helyette más nagy hatalmú személyek, mint Ay és Horemheb irányították az országot. Uralma alatt kezdődött Egyiptom Amarna-reform utáni restaurációja. Történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy sírja, a Királyok völgye 62, amit 1922-ben tártak fel Howard Carter vezetésével, az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír. A fáraó múmiája most is ott található. A múmia aranymaszkja az egyik legismertebb ókori egyiptomi műalkotás.

Az a legenda terjedt, hogy a halálát egy kocsiverseny okozta. Mivel most elég nyilvánvalóan kiderült, hogy dongalába volt, biztos, hogy nem versenyzett. Kései tini korában érte halál és valószínűleg a családi előzmények miatt, a szülők ugyanis testvérek voltak.

A virtuális boncolást 2000 számítógépes szkenner segítségével végezték, hogy minél pontosabb képet kapjanak a fáraóról. A tudósok szerint egyértelmű, hogy a vérfertőzés miatt voltak ilyen testi rendellenességei, egész életében bottal járt. Szinte biztosra vehető, hogy halálát nem valamilyen sportolás vagy gyilkosság okozta, hanem egy örökletes betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!