Nagyvilág

2013.05.07. 11:44

Nem vesz részt a brit uralkodó a nemzetközösség csúcstalálkozóján

London, 2013. május 7., kedd (MTI) - Nem vesz részt a brit uralkodó a nemzetközösség idei csúcstalálkozóján - közölte kedden a Buckingham-palota.

London, 2013. május 7., kedd (MTI) - Nem vesz részt a brit uralkodó a nemzetközösség idei csúcstalálkozóján - közölte kedden a Buckingham-palota.

II. Erzsébet királynő londoni hivatalának szóvivője szerint a 87 esztendős uralkodót legidősebb fia, Károly trónörökös képviseli majd a Srí Lankán rendezendő novemberi csúcsértekezleten.

Negyven éve most fordul elő első ízben, hogy a királynő nem lesz jelen a nemzetközösségi állam- és kormányfők kétévente esedékes találkozóján. A Buckingham-palota szóvivője a keddi bejelentés során nem is titkolta, hogy az udvar - tekintettel az uralkodó korára - most már igyekszik korlátozni II. Erzsébet külföldi utazásainak számát.

A BBC udvari tudósítója a hírt kommentálva "meglepőnek" és "jelentőségteljesnek" nevezte a döntést, kiemelve: a királynő egyre inkább visszavonul közfeladataitól, és most már gyakorlatilag "átadási" folyamatról van szó.

Károly herceg eddig soha nem vett részt a királynő képviseletében a nemzetközösségi csúcstalálkozókon.

II. Erzsébet királynő, aki április 21-én ünnepelte szűk családi körben 87. születésnapját, az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű nemzetközösség vezetője. A tagállamok közül - az Egyesült Királyság mellett - tizenötnek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi országoknak, mint Kanada és Ausztrália.

Márciusban komoly feltűnést keltett, hogy a királynő kórházi kezelésre szorult heveny emésztőszervi fertőzéses tünetek miatt. A kórházban mindössze 24 órát töltött, ám egy teljes heti programját - köztük hivatalos olaszországi látogatását - törölték, amire hosszú évek óta szintén nem volt példa.

A brit sajtóban most már kezdenek megjelenni a találgatások a királynő egészségi állapotáról. A spekulációkat csak táplálja, hogy az udvar a szinte törvényerejű szokásjognak megfelelően a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak esetleges egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy az uralkodó néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában, 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki, hogy még 1966-ban vastagbélrákkal kezelték.

II. Erzsébet királynő idős kora ellenére eddig kiváló egészségi állapotáról volt közismert; legutóbb éppen tíz éve szorult kórházi kezelésre egy kisebb térdműtét miatt.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!