Nagyvilág

2008.07.05. 15:13

Azonnal megrongálták a Hitler-bábut a berlini múzeumban

<p>Berlin - Alig hogy kiállították Adolf Hitler viaszfiguráját a német főváros Madame Tussaud panoptikumában, az egyik első látogató szombat délben máris letépte a náci diktátor szobrának fejét.</p>

A 41 éves berlini férfi az őt lefogni igyekvő látogatót is megütötte, ezért - és a rongálásért - őrizetbe is vették. Tettét azzal magyarázta, hogy felháborította, hogy a Führer viaszmását kiállították.

Hitler szobrát máris el kellett távolítani a múzeumból, hogy a restaurátorok helyrehozzák a viaszbábuban okozott kárt. Az eredeti elrendezésben egyébként a náci diktátor a berlini bunkerben van, röviddel azelőtt, hogy öngyilkos lett Eva Braunnal, akit nem sokkal korábban vett feleségül, szintén a bunkerben.

A berliniek többsége egy felmérés szerint nem ellenezte, hogy kiállítsák Hitler viaszfiguráját, a politikusok azonban igen. Bal- és jobboldali politikusok egyaránt nemtetszésüket fejezték ki. Hitler viaszfigurája mellett egyébként elhelyeztek egy táblát is a nácizmus és a vezér történelmi bűntetteiről.

A panoptikumban számos egykori és ma is élő politikus viaszmását állították ki, Churchilltől Honeckerig, George Bush-tól Angela Merkelig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!