Magyarország

2018.07.17. 12:10

Becsülik az apró eredményeket is

Debrecen - Dinamikus és hatékony közösségfejlesztés zajlik Nagysándor-telepen.

Debrecen - Dinamikus és hatékony közösségfejlesztés zajlik Nagysándor-telepen.

A város peremein, de leginkább a Nagysándor-telepen élőkkel kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Pontosabban az előítéletek, „a hallomások", amik a múlt rossz tapasztalataiból adódnak. A roma közösségek nagy része Debrecenben a kertségekben él, a belvárosban már elenyésző a számuk. A gazdasági nehézségek miatt kénytelenek voltak olcsóbb megélhetést választani, emiatt pedig a peremvidékekre, így például a Nagysándor-telepre költöztek. Az ott élő közösség olyan, mint egy falu, a szerkezete persze más, de az emberek szemlélete, magatartása hasonló. Régi vágya a város vezetésének, hogy az ottani szegény sorsú embereken segítsen. A körzet képviselője, dr. Széles Diána alpolgármester hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol velük.

Eltűntek a megkülönböztetések

Megszűnt a generációs kérdés, az idősek és a nyugdíjasok ugyanúgy érdeklődnek a programok iránt, mint a fiatalok. Belátták, itt nem szavakra, hanem tettekre van szükség. Ezt bizonyítja a népkonyha működése is, napi 650 adag ételt osztanak ki ingyenesen – tudtuk meg Aba-Horvát István kulturális közösségfejlesztő mentortól.

Hozzátette, az emberek nem azért hisznek bennük, mert óriási változtatásokat értek el, hanem azért, mert megbecsülik az apró eredményeket is.

- A mindennapos találkozásokban, alapvető szükségleteik kielégítésében (ételosztás, biztonságérzet) megérezték a gondoskodást. Ebből kiindulva hihetetlenül együttműködőké váltak. Bármit kérnek, igyekszünk teljesíteni, de ez fordítva is igaz: ha azt kérem az idősektől, hogy menjünk együtt szemetet szedni, mutassunk ezzel példát, akkor jönnek és csináljuk. Az egymásra való figyelem hihetetlenül hiányzik a magyar társadalomból. A közösség is ad sok inspirációt. Volt egy olyan ötletünk, hogy „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet.” Hoztunk egy könyvespolcot és aki szeretne olvasni, vihet róla egy könyvet, aztán majd visszahozza. Továbbá nem szégyellem azt mondani, hogy egy mosodát is akarunk üzemeltetni. Hiszen nem mindenki engedheti meg, hogy automata mosógépet vásároljon. Nem beszélve az idősebbekről, akiknek szintén gondot okoz a mosás kérdése, rossz fizikai állapotuk miatt. Azt hiszem, szerencsés vagyok a munkatársaim miatt, hiszen ehhez a törekvéshez nem undorodva, hanem jó szándékkal állnak. Valamint nagyon hálás vagyok a város vezetőinek azért, ahogyan hozzánk állnak. Ők is érzik és tudják, hogy valamit kezdenünk kell a hátrányos helyzetű közösségekkel.

Azt tapasztalom, ma már többen is nagyon szívesen vinnék más területekre is az itt megszerzett tapasztalatokat. Roma vezetők érkeznek messziről, hogy példát vegyenek rólunk. Ezért büszkén gondolom azt, hogy ma Magyarországon a legdinamikusabb és a leghatékonyabb közösségfejlesztés a Nagysándor-telepen zajlik."

Még több ötlet

Aba-Horvát István elmondta, hogy nyertes pályázatokról nem tud beszámolni, egyedi kérelmet nyújtottak be. A legtöbb támogatás a város részéről érkezik, de így sem gondolta két és fél éve, amikor idejött, hogy idáig fognak eljutni.

- Álmunk az, hogy kiegészítsük a népkonyha-szolgáltatást és létrehozzunk egy hűtőházat vagy egy száraztészta-gyártó üzemet, amely munkahelyet képes teremteni az itt élők számára. Hiszen a hátrányos helyzetűek és az idősek nagyon nehezen kapnak munkát. Tudjuk, hogy sok fejlesztés zajlik a városban, különösen az ipari parkok területein, munkahelyek ezrei teremtődnek. De ezt a közösséget, a szegényeket nem tudja elérni, mert a képzettsége, iskolai végzettsége, hozzáállása és szemlélete nem üti meg azt a szintet, amit ezek a munkahelyek megkívánnak. Nem is arra törekszünk, hogy a közmunkások számát gyarapítsuk. A közmunkából ki szeretnénk őket vinni egy olyan munkakörbe, amely stabil - mondta Aba-Horvát István.

Hatalmas segítség

Az iskola ebédlőjében ottjártunkkor az ebédosztás zajlott, többen elmondták, ez hatalmas segítség számukra, s jóllakottan már a telep jövőképét is pozitívan látják.

- Az ebéd nagyon sokat segít rajtunk, emellett tűzifát és adományokat is kapunk. Csak szólnunk kell - mondta Rácz Andrásné nyugdíjas.

Huba Lászlóné szerint is jól halad a felzárkóztatás, elsőként ő is azt emelte ki, hogy a velük kapcsolatban lévő szakemberek segítőkészek; gyümölcsöt és sok mást is kapnak.

– Már a program indulásakor nagyon sok pozitív visszacsatolás érkezett. Nagyon fontos volt, hogy találjunk megfelelő embereket a kivitelezéshez. Az emberek nyitottak voltak és volt egy helyi civil vezető, aki mindennap idejétől függetlenül tud tenni az emberek érdekeiért. Aba-Horvát István személyében ezt az embert megtaláltuk. Emellett kialakult egy olyan közösség, ami egyedülálló az országban. Továbbá folyamatosan keressük az új kihívásokat is annak érdekében, hogy az itt élő emberek a munkaerő piacon is megtalálják a helyüket. Akkor vettem igazán észre, hogy mennyire jó irányba is tart ez a program, amikor a rászoruló emberek is szétosztották a még szegényebbek között azt, amijük volt – mondta a körzet önkormányzati képviselője, dr. Széles Diána alpolgármester, aki hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol az itt élőkkel.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!