Magyarország

2008.03.12. 13:38

Nőtt a politikai kockázat a népszavazás után

<p>A vasárnapi népszavazás után a gazdasági szereplők szemszögéből nézve megnövekedtek Magyarország kockázatai, ami rövid távon Gyurcsány Ferenc pozícióját veszélyeztetheti, erősítheti egy esetleges miniszterelnökcsere esélyét.</p>

Hosszú távon akár a képviseleti rendszer legitimitását sodorhatja veszélybe - áll a Political Capital (PC) Kockázat-előrejelző Divíziójának elemzésében.

A PC szerint egyedülálló az a politikai eszköz, amellyel valamilyen szolgáltatási díj eltörlését bocsátják népszavazásra. Másutt törvények tiltják vagy a politikai elit önmérséklete akadályozza meg ezt, Szlovákiában a hasonló tárgyú referendum érdektelenségbe fulladt - áll a PC közleményében.

Rövid távon jelentősen meggyengülhet Gyurcsány Ferenc pozíciója, ha nem képesek pár hónapon belül növelni az MSZP népszerűségét. Ha ez tartós maradna, akkor a piac "beárazza" a kormányfőváltást, és a PC szerint az év végén kedvezően fogadna személycserét.

Ugyancsak akár pár hónapon belül a koalíció is felbomolhat, ha a két párt egymást okolja a népszavazási kudarcért. A kormány bukása, az esetleges előrehozott választások kétharmados jobboldali győzelmet hozhatnának, amelynek felmérhetetlen gazdaságpolitikai következményei lennének a PC szerint.

Szintén rövid távú rizikófaktor, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök személyes győzelmével a párt stratégiája nem fog megváltozni, jóléti típusú osztogató, antikapitalista üzenetekre építi politikáját.

Középtávon felvetődik a kormányozhatóság kérdése, mert a jövőben bármilyen anyagi terhet eredményező intézkedés érvényteleníthető népszavazással.

A PC szerint emellett 2010-ben folytatódhat a rendszerváltás óta tartó folyamat, a választási költekezési csapda megismétlődhet. Ettől ismét elszaladhat a költségvetés, ami súlyos következménnyel járna, és elriasztaná a külföldi befektetőket. A népszavazás megerősíti a politikai elitben, hogy jóléti ígéretekkel lehet választást nyerni, ezért a reformok helyett ismét demagóg kampányok várhatók.

Ebben az összefüggésben a PC szerint az alkotmánybíróság döntései okoznak bizonytalanságot, mert a jelentős állami részvétellel bíró ágazatokban magasabb jogi és politikai kockázatokkal számolhatnak a befektetők.

Az elemzés szerint hosszabb távon erősödhet a lakosság magántőke- és piacgazdaság-ellenessége, amire a pártok rájátszanak a győzelem érdekében. Ez 22-es csapdája, mert ez az attitűd magától nem változik meg, és a politikai elit - amely változtathatna ezen - nem érdekelt ebben.

Erősödik a nyugati országok gyakorlatával szembeni felfogás, az öngondoskodás helyett az államtól függés igénye. A PC kutatói végezetül úgy látják, hogy ha mindennapos eszközzé válik a népszavazás a kormányokkal szemben, akkor az a kormányozhatóságon túl a képviseleti demokrácia egészének legitimitását gyengítheti.

  • Hatályon kívül helyeznék a reformot
  • Díjak eltörléséről tárgyaltak
  • Orbán Viktor: a kormány politikája a múlté
  • A részvétel aránya volt meglepő
  • A népszavazás nem buktatta meg a kormányt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!