Magyarország

2008.03.18. 11:13

MÁRCIUS 15.: félmillió minden zavaróért, eljárás Budaházy ellen

<p>Félmillió forintot ajánlott fel Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány minden március 15-i rendzavaró kézre kerítéséért. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ism_t__sszecsap_ssal_v_gz__337_d_tt_az__lla/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ismét összecsapással végződött az állami ünnep 2008.03.16." /></a></dia></p>

A Molotov-koktéllal, illetve kővel dobáló emberekről készült felvételeket a rendőrség a honlapján közzéteszi - hangzott el a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján. Eljárás indul Budaházy György ellen gyülekezési jog megsértése miatt, mert a Blaha Lujza téri rendezvényen a résztvevőket arra buzdította, hogy vonuljanak a Művészetek Palotájához.

Bencze József országos főkapitány keddi tájékoztatóján elmondta: országosan 1257 rendezvényt, 7500 rendőr biztosított a 15-i hétvégén. A biztosításban főleg vidéken 4000 polgárőr segített. 15 fokozott kockázatú és 21 kiemelt kockázatú esemény volt. Budapesten a megelőző fokozott ellenőrzési akcióval sikerült 11 embert előállítani, akik közbiztonságra veszélyes eszközöket birtokoltak, illetve nem tudták igazolni magukat.

Bencze József elmondta azt is, hogy a rendőrök 18 könnygázgránátot lőttek ki szombat este. Minden intézkedés a biztosításoknál és tömegoszlatásoknál, törvényes, szakszerű és arányos volt.

Az állami és önkormányzati illetve civil megemlékezéseken kettő kivételével minden rendben zajlott. A Fővárosi Önkormányzat Március 15-e téren rendezett ünnepségét megzavarók közül két garázdát fogtak el. Később, a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvénye után 9 embert fogtak el. Garázdaság miatt indul ellenük eljárás. Az esti zavargások előtt vonulásra buzdító Budaházy György ellen gyülekezési joggal való visszaélés miatt indul eljárás. Ezen kívül kezdeményezték a Fővárosi Főügyészségen, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlete miatt másik eljárás is induljon ellene.

Tóth Gábor, budapesti főkapitány a tájékoztatón bejelentette: a Blaha Lujza téri és a Március 15-e téri rendezvény alatt és után történt rendzavarások résztvevőiről közzéteszik a felvételeket. A 18 rendőrségi dokumentáló csoport és az újságírók felvételeit külön nyomozócsoport vizsgálja. Folyamatosan fogják közzétenni az általuk kiválasztott felvételeket, amiken a törvénysértően viselkedők láthatóak.

Tóth Gábor azt mondta, két esetben indított vizsgálatot rendőrök ügyében. Az egyik televízióban az utcán azonosító jel nélkül nyilatkozó civil ruhás nyomozó - a BRFK akció osztály tagja - fegyelmit kap, mert viselnie kellett volna a nyakába akasztott rendőrigazolványt.

A második vizsgálatot az alvó rendőrök és a főpolgármester koszorúját lerúgó férfi ügyében indította Tóth Gábor. A HírTV stábja egy kisbuszban alvó rendőröket vett fel kamerával. A tévétársaság szerint, miközben a rendőrök aludtak és a stábot igazoltatták, valaki lerúgta a Március 15-e téren Demszky Gábor főpolgármester koszorúját. A rendőrség a HírTV-től helyreigazítást kér, mert álláspontjuk szerint a rendőrök nem hibáztak, törvényes pihenőidejüket töltötték vezetői utasításra. A koszorút lerúgó férfit pedig igazoltatták, erről rendőri jelentés is készült. A férfi ellen egyébként eljárás is indult.

Budapesten 3000 rendőr biztosította a bejelentett 94 rendezvényt. A különfeladat összesen 60 millió forintba került. 9 rendőr és 8 civil sérült meg könnyebben, az esti zavargásokban a rendőrség eszközeiben 8 millió forintnyi kárt okoztak a garázdálkodók.
További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!