Ott voltunk a hétfői edzésen

2024.04.08. 21:52

Kézilabda: Jó hangulatban várja a magyar válogatott a debreceni olimpiai selejtezőt – fotókkal, videóval

Vámos Petra nagyon örül, hogy a cívisvárosban rendezik a tornát. Reméli, a kézilabda ünnepe lesz a Főnix Arénában.

Molnár Szilárd

Debrecenben dől el, hogy ott leszünk-e az olimpián

Forrás: Czinege Melinda

Debrecenből vezet az út Párizsba a női kézilabda-válogatott számára, hiszen a cívisvaros ad otthon az egyik olimpiai selejtezőtornának, ahol a mieinken kívül a svédek, a kameruniak és a japánok veselkednek neki a küzdelemnek.

A kameruniakról és a svédekről közeli emlékei vannak a válogatottunknak, hiszen Füzi-Tóvizi Petráék összecsaptak velük a tavalyi világbajnokságon. Az afrikaiakat 39–20-ra fölényesen verték akkor a magyar lányok, ám a skandinávok már túl nagy falatnak bizonyultak (22–26). Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány alakulata az ötkarikás selejtezőre az EHF-Európa-kupa utolsó két fordulójával hangolódott, ahol a norvégoktól súlyos, 33–18-as arányú vereséget szenvedett múlt csütörtökön, ám az osztrákokat 36–30-ra felülmúlta szombaton.

A Haon a nemzeti együttes hétfő esti edzésére látogatott ki.

A Főnix Arénában megtartott foglalkozáson az alapos bemelegítést követően, amolyan felvezetés gyanánt, a játékosokat két részre osztotta Holanek Zoltán erőnléti edző.

Mindkét csapatnak az volt a feladata, hogy egyhuzamban tíz pontos passzt adjanak egymásnak, illetve a másik felet akadályozzák meg ugyanebben. A játékosoknak mondott feladat során nem voltak szabályok, szó szerint bármilyen módon megengedett lett volna a labda megszerzése – természetesen azért a lányok vigyáztak egymás testi épségére.

Különleges helyet foglal el Debrecen a szívében

Talán nem meglepő, hogy a DVSC Schaeffler irányítója, Vámos Petra volt az egyik legtöbbet akcióban, hiszen ő az együttes fazonszabásza. A Vamosz becenevű kézisen látszott, igencsak felpörögött állapotban várja a debreceni összecsapásokat. – Jó felkészülés volt számunkra a két Európa-kupa-mérkőzés, amely rámutatott, hogy támadásban túl sok technikai hibát vétettünk, és a védekezésünket is stabilizálni kell –  hangsúlyozta portálunknak.

kézilabda, olimpiai selejtező, Főnix Aréna, Debrecen, Vámos Petra, Golovin Vlagyimir, edzés, magyar válogatott
Vámos Petra
Forrás: Czinege Melinda

– Bizonyos periódusokban agresszívak voltunk, nagyon jól zártuk a középső területeket, illetve sokat tudtunk faultolni, ezt kell kitolni az egész 60 percre, mert akkor nagyot tudnánk előrelépni. Az osztrákok ellen sok lerohanásos gólt is szereztünk, ez is kulcs lehet ahhoz, hogy jól sikerüljön számunkra a torna. Jó esélyünk van arra, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk. Ehhez azonban tényleg minden mutatóban előre kell lépnünk, és közel tökéletesen kell játszanunk a három teljesen eltérő kézilabda-kultúrát képviselő együttes ellen. Mindegyik ellenfelünknek mások az erősségei, a gyengeségei, úgyhogy izgalmas lesz ez az előttünk álló 3 meccs. Mindenki rettentően motivált, már nagyon vártuk, hogy itt legyünk Debrecenben, és rákanyarodjunk a finisre.

Nem titok, hogy a város különleges helyet foglal el a szívemben, úgyhogy számomra külön öröm, hogy itt rendezik a tornát, remélem, telt ház előtt játszunk majd

– emelte ki Vámos Petra, aki elismerte, a szezon ezen pontján már nem annyira friss, mint ősszel. – Én is érzem kicsit magamon a Bajnokok Ligája jelentette örömteli plusz terhelést. Ám most erre a két válogatott hétre számomra megszűnt a világ. Úgy vagyok vele, nem számít, mennyire fáradt vagyok, milyen terhelésből jövök, csak az olimpiára való kijutás lebeg a szemem előtt – mondta el a Loki klasszisa.

Nehéz lemodellezni

A jó hangulatú bemelegítés után elkezdődött az érdemi munka. A csapat az átlövések elleni védekezést, sáncolást gyakorolta, majd 3 a 3 elleni játék következett, ezt követően pedig a gyors lerohanásokat vették át  a lányok a jó hangulatú foglalkozáson, nagy valószínűséggel a skandinávok elleni taktika jegyében – utóbbit Golovin Vlagyimir is megerősítette.

– Mind a svéd, mind a japán csapat előszeretettel lő a távoli zónából, erre mindenképp ügyelnünk kell. Ahogy látom, a lányokkal minden rendben, jó hangulatban várják az előttünk álló feladatokat, tisztában vannak azzal, mi a tétje a három debreceni mérkőzésnek.

Jobban örültem volna, ha mondjuk Kamerun, Japán, Svédország lenne az összecsapásaink sorrendje.

Ám ez most így jött ki, úgyhogy az első meccs után készülünk a legfontosabbra, a svédek ellenire, Japánnal pedig majd csak azután foglalkozunk speciálisan. Mi játszunk hazai pályán, képesek vagyunk akár mindhárom találkozót megnyerni, de ehhez mindenkinek meg kell közelítenie a csúcsteljesítményét. A japán válogatott teljesen más stílust képvisel, amit nehéz modellezni az edzésen belül is. Nagyon összetett és hosszú, akár több mint egy percen át tartó támadásokat vezetnek, azon a meccsen döntő lehet, hogy folyamosan tudjunk koncentrálni védekezésben – nyilatkozta portálunknak a szakember.

kézilabda, olimpiai selejtező, Főnix Aréna, Debrecen, Vámos Petra, Golovin Vlagyimir, edzés, magyar válogatott
Golovin Vlagyimir, a kézilabda-válogatott edzője
Forrás: Czienege Melinda

A magyarok csütörtökön 15.30-tól Kamerunnal, pénteken 18 órától Svédországgal, majd vasárnap 19.15-től Japánnal mérik össze a tudásukat. A négy csapat közül az első és a második jut ki a nyári játékokra.

A magyar női kézilabda-válogatott kerete

Kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC). 

Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)

Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)

Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)

Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)

Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Godd SE), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Vác)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

A debreceni torna programja

Április 11., csütörtök 
15.30: MAGYARORSZÁG–Kamerun
18.00: Svédország–Japán 

Április 12., péntek
18.00: Svédország–MAGYARORSZÁG
20.30: Japán–Kamerun

Április 14., vasárnap
16.45: Kamerun–Svédország
19.15: MAGYARORSZÁG–Japán

A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában