Elismerés

2024.04.29. 17:10

Kiemelkedő a Debrecen Egyetem: egyetlen magyar intézményként kapott arany minősítést

A cívisvárosi egyetem a FISU Healthy Campus programjának arany minősítését nyerte el, a nemzetközi listán szereplő 137 felsőoktatási intézményből mindössze tíz rendelkezik hasonló besorolással.

Haon.hu

Egyedüli magyar egyetemként nyerte el az arany minősítést a debreceni intézmény

Forrás: unideb.hu

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Healthy Campus programjának célja, hogy a lehető legtöbb színtéren fejlessze a hallgatók és az egyetemi közösség jóllétét. A harminc nemzetközi szakértő által összeállított program egy globális hálózatot tesz elérhetővé az egyetemek számára, annak érdekében, hogy megosszák egymással az ismereteiket, a szakértelmüket, a jól bevált gyakorlatokat és meglátásaikat. A FISU Healthy Campus legfrissebb, a világ 137 felsőfokú oktatási intézményét értékelő listáján a Debreceni Egyetem arany minősítést szerzett - írja az unideb.hu

– Nagy öröm számunkra, amikor egy ilyen jelentős nemzetközi szervezet elismeri a Debreceni Egyetem tevékenységét. Több mint tíz évvel ezelőtt kezdtük el a tudatos építkezést a sporttudományi képzés és kutatás, valamint az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztése területén. Ez a nemzetközi minősítés remek visszajelzés számunkra, hogy hatékonyan működik az intézmény sportkoncepciója. Egy olyan sportökoszisztéma jött létre Debrecenben, amely a sporttudomány mellett az egyetemi közösség jóllétét is kiválóan szolgálja – értékelt Bács Zoltán. A Debreceni Egyetem kancellárja hozzátette: az a cél, hogy az intézmény a minősítési rendszer legmagasabb fokát, a platina szintet is elérje, amelytől már csak egy lépésre van.

Folytatják a munkát

A DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója is büszkeséggel beszélt az arany minősítés megszerzéséről.

– A program egy konkrétan meghatározott, kétéves periódust ölel fel, mely időszak alatt kilenc lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, mely alapján elnyeri az általa elért fokozatot és minősítést. A hét fő pillérhez kapcsolódóan összesen száz, részletesen kidolgozott kritérium-elemből tevődik össze a program. Örülünk, hogy bizonyítottan tudunk tenni az egyetemi polgárságért. Ez a program nem csak a sportról szól, rengeteg aldimenziója van, ideértve többek között a táplálkozást, a mentális és szociális egészséget, a fenntarthatóságot és még sorolhatnám. A FISU szakemberei személyes látogatások során is ellenőrizni szokták, hogy a valóságnak megfelelnek-e az adatok, amelyeket feltöltünk a megfelelő felületekre. Mindig jó érzés, ha mások mondják, hogy jó irányba haladunk. A jövőben is folytatjuk, ugyanis a sportszövetség szigorú és részletekbe menő akkreditációs eljárása fontos eleme lesz a nemzetközi egyetemi rangsorokban való még előkelőbb helyezések elérésének – részletezte Balogh László.

A világ 137 egyeteme közül, mely szerepel a programban, mindössze tíz kapta meg az arany minősítést, köztük a Debreceni Egyetem. Magyarországról még egy intézménynek sikerült felkerülni a listára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem bronz minősítéssel szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában