Atlétika

2024.03.04. 11:36

Kozák Luca: A világbajnokság előtt nem sok pénzt tettem volna arra, hogy majd a döntőben futhatok

A debreceni versenyző a múlt vasárnapi fedett pályás atlétika vb-n aratott siker után elmondhatja magáról, hogy a világ nyolcadik legjobb gátasa idén.

Tóth Huba Elemér

Kozák Luca nagyszerűen teljesített

Forrás: MTI

Ahogyan a Haonon olvashatták, múlt hétvégén fedett pályás atlétika világbajnokságot rendeztek Glasgow-ban, ahol vasárnap a két debreceni kiválóság, Kozák Luca és Kerekes Gréta is rekortánra lépett. A DSI versenyzői a előfutamból továbbjutottak, így az esti elődöntőben is láthattuk őket. Kerekes egy rendkívül erős futamban azonban elvérzett, míg Kozák egy szenzációs futással, karrierje második legjobb futásával hetedikként bejutott a nem mindennapi fináléba:

Javított eddigi eredményén

A 7.92-es időeredménnyel országos csúcstartó, Eb-ezüstérmes Kozák Lucának 60 méteres gátfutásban a hétvége előtt idén 8.01 volt a legjobbja. Most a két hajdúsági atléta közül neki jött ki inkább a lépés, megközelítette, majd túl is szárnyalta az élete formájában lévő, két hete az országos bajnokságon 7.96-os egyéni csúccsal diadalmaskodó Kerekes Grétának az idejét, ugyanis előbb 7.98-at, majd 7.95-öt futott, amely után jött az a finálé, amelyet még a világ minden táján sokáig emlegetni fognak…

Ugyanis Suba László tanítványa már azzal magyar sporttörténelmet írt, hogy bejutott egy vb végső futamába, ahol a 8. helyen zárt, de emellett sorra dőltek az egyéni és országos rekordok, a bahamai Devynne Charlton révén még új világcsúcs (7.65) is született.

Derűsen értékelt

Kozák Luca a délelőtti futása után elmondta, hogy boldog, amiért már délelőtt javítani tudott az addigi idején, a döntőt követően pedig szintén mosolygósan nyilatkozott az M4 Sport kameráinak. – Hogy mi volt a cél? Azt mondtam viccesen, hogy minél később hazamenni – kezdte Kozák Luca. – Mert nyilván benne volt a pakliban, tudtam, hogyha az egyéni legjobbomhoz közel futok, akkor a döntő meglesz. Szerencsére meg is lett, de ettől még nem úgy álltam rajthoz, mintha 7.70-es futó lennék. 

Kicsit elfáradtam, sajnálom, hogy a döntőben nem teljesítettem nyolc másodpercen belül, mert az nagyon jó lett volna. De 8.01-el jöttem ide, kétszer is jobbat futottam, az utolsó futamban pedig ugyanezt beállítottam

 – összegzett a cívisvárosi sportoló.

Nem túl magabiztosan érkezett

Kozák Luca kiemelte, hogy egy hosszú napon van túl, összességében pedig nem lehet csalódott, derűs a döntő miatt. – Az elején megint nem teljesítettem úgy, ahogyan azt vártam magamtól. Kicsit szenvedtem, az első gátnál mintha hagytam volna ellépni a mellettem lévő lányt. Azonban ez már így történt, összességében szerintem jól futottam. 

Nem mondom, hogy ennyire magabiztosan jöttem ide, hiszen azért voltak jobb versenyeim, rosszabb versenyeim, éppen ezért előzetesen nem sok pénzt tettem volna saját magamra, hogy vb-döntőzzek. Most nagyon boldog vagyok, de azért jó lesz egy kicsit majd pihenni

– ecsetelte.

Szó esett arról is, hogy egy olyan különleges finálé volt a tegnapi, mely után mind a nyolc versenyző örülhetett valaminek, ráadásképp egy világrekord is született.

– Igazi világcsúcs-futamban nem mindig versenyez az ember. Azért lehetett rá számítani, hogy vagy a női, vagy a férfi, vagy mindkét gáton meg fog dőlni az addigi rekord. Zseniális volt. Persze nem láttam a futás közben, majd visszanézem. 

Itt mindenki saját magához viszonyít, de tulajdonképpen mostmár azt is elmondhatom, hogy a világ nyolcadik legjobb hatvan gátasa vagyok idén

– hangsúlyozott.

Kozák Luca párizsi olimpia jegyében

Az atléta arról is beszélt, hogy a következő hetekben hogyan készül majd tovább az olimpiára.  

Kicsit közhelynek hangzik, de most a világbajnokságon tényleg az volt a cél, hogy egészséges maradjak, mert az elmúlt két évben több sérülés is hátráltatott. Merthogy itt azért most kellett futni rendesen, az első futamban is. Nyilván az olimpiára fókuszálok, de megyek majd az Eb-re is, a két verseny között pedig kevés idő van.

– Június elejétől tehát megint csúcson kell lenni, és ha kiszámoljátok, nagyjából ez hat hétnyi tiszta felkészülés, mivel májusban ismét elkezdek versenyezni. Most lesz egy pár nap pihenés, majd március 10-től három héten át edzőtáborozok. Azért most nem lehet annyi minőségi munkát végezni, mint novemberben. 

Ügyesen kell versenyezni, ügyesen kell edzeni. Én olyan szempontból szerencsés vagyok, hogy megvan az olimpiai szintem. Úgyhogy tényleg úgy tudok versenyezni, hogy nem kell hajtanom a világranglista-helyezést, de május elején biztos, hogy háromszor-négyszer versenyzek majd, hogy aztán csúcsformában érezzem magam

 – zárta Kozák Luca.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában