Egyetemi sport

2024.01.16. 16:43

Leendő sportszakemberekkel telt meg csordultig a DESOK - fotókkal

A jövő tesitanárai és szakedzői nyílt nap keretében ismerkedtek meg a Debreceni Egyetemmel.

Tóth Huba Elemér

Forrás: Czinege Melinda

Idén másodjára szervezett nyílt napot a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete a sporttudományok iránt érdeklődő, a felvételi előtt álló középiskolások számára. A kedden 10 órakor kezdődő rendezvényen részletes tájékoztatást kaphattak az érdeklődők a testnevelő- és gyógytestnevelő tanári, illetve az új szakedző szakról.

Jelentkezésre bátorított

A fiatalokhoz elsőként Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója beszélt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a DE a hazai és nemzetközi rangsorban is előkelő pozíciót foglal el, hiszen a világ felsőoktatási intézményeinek a top 5%-ába tartozik. – Nagy előny, hogy a többi képzőhelynél itt sokkal több figyelmet fordítunk a gyakorlatra – kezdte Balogh László. 

Célunk, hogy olyan sportszakembereket képezzünk, akik nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden táján megállják a helyüket. Berki Krisztián, tornász, és Risztov Éva, úszó révén végeztek már nálunk olimpiai bajnokok is, de Battai Sugár világbajnok vívó is hozzánk jár.

Balogh László az egyik tanteremben adott tájékoztatást a jövőbeli egyetemistáknak
Fotó: Czinege Melinda

– A testkulturális és sporttudományi képzések között a testnevelőtanári szak nyújtja a klasszikus értelemben vett legszélesebb, legátfogóbb ismeretanyagot, amely a sportképzések piramisának stabil és széles alapja. Ezért aki sporttal kapcsolatban szeretne tanulni, de még konkrétan nem tudja, hogy azon belül pontosan mit, szintén kiváló választás ez a szak – mondta az igazgató.

Balogh László arról is szót ejtett, hogy 2024-ben először lehet jelentkezni a szakedző alapszakra. A képzés aerobic, atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, tenisz és úszás sportágakban, nappali tagozaton várja a jelentkezőket.

– Amellett, hogy a saját sportágukban korszerű, gyakorlatorientált sportszakmai ismereteket szerezhetnek, irányíthatják a sportolók fizikai, technikai, taktikai felkészítését sportegyesületekben, így például a DEAC-ban is – tette hozzá.

Bemutatták a gyakorlatokat

Az eseményen résztvevők sportáganként megismerhették a gyakorlati felvételi vizsga anyagát, és bejárhatták azokat a modern sportlétesítményeket is, ahol a jövőben hallgatóként tanulhatnak és mozoghatnak. 

A nyílt napon mind a felvételi előtt álló középiskolások, mind a résztvevő egyetemista hallgatók között felfedezhettünk több, jelenleg is aktív sportolót.

F. Nagy Eszter, a Debreceni Egyetem másodéves, testnevelés-gyógytestnevelés szakos hallgatója nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehetett egyike azoknak, akik a gyakorlati felvételi vizsga anyagát bemutathatták. A DSZC-Eötvös DSE korábbi sportolója a röplabda néhány követelményét ismertette. – Mikor felvételiztem, nagyon izgultam, pedig nem kellett volna. Minden jövőbeli hallgatót arra biztatok, hogy nyugodtan próbálja meg akár többször is a gyakorlatokat. A tanárok nem szigorúak, hanem rendkívül támogatnak. Például ha jön egy tornász, nem kell attól tartania, amiért nem mennek neki annyira a labdás játékok, a tanárok segítségével később sokat fejlődhetnek – üzent az egyetemista a felvételizőknek.

CM20240116_Felvételi nyíltnap_Debreceni Egyetem_sport_HAON (22)
F. Nagy Eszter bemutatta, hogy mit kell teljesíteni a röplabdával majd a gyakorlati felvételin
Fotó: Czinege Melinda

F. Nagy Eszter kiemelte, nagyon hálás, amiért a Debreceni Egyetemen tanulhat, és megemlítette azt is, hogy mit jelent számára az egyedülálló sportos közeg. – Mikepércsi vagyok, de kollégistaként sokkal kényelmesebben beérek a felsőoktatási intézménybe. Teljes mértékben az egyetemre koncentrálok, nagyon motivált vagyok, és minden téren a maximumot akarom nyújtani. A társaimmal ebben a félévben még például röplabda bajnokságon is indultunk, ahol bronzérmesek lettünk. 

A DEAC-nak is sok szakosztálya van, szerintem minden sportszerető megtalálhatja a helyét. Örömteli, hogy ennyi érdeklődő volt a sportos nyílt napon, bízom benne, minél többen csatlakoznak majd körünkbe

– hangoztatta F. Nagy Eszter.

Elnyerte tetszésüket

A fiatalok a DESOK csarnokban a röplabdán kívül találkozhattak még a labdarúgó, kézilabda, valamint kosárlabda gyakorlattal is, a tornateremben pedig a szertorna és a judo mozdulatsorával ismerkedhettek meg.

CM20240116_Felvételi nyíltnap_Debreceni Egyetem_sport_HAON (20)
Kohut Máté reméli, hogy a Debreceni Egyetemen folytathatja tanulmányait
Fotó: Czinege Melinda

Az eseményen feltűnt a DVSC NB III.-as csapatában játszó Kohut Máté is, aki a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikum, Gimnázium és Kollégium végzős tanulójaként már a felvételire készül. – A foci az életem része, és mivel egyetemre is szeretnék járni, így leginkább a sportedzői képzés érdekel. Örülök, hogy eljöttem megnézni az eseményt, mivel így már sokkal több információm van a szakról. 

Elég sokrétűnek tűnik, még nem tudom, hogy tudok majd felkészülni például a judo és szertorna gyakorlatra, de a labdarúgás legalább biztos pont. Szimpatikus ez a közeg, remélem, hogy jövőre itt folytathatom tanulmányaimat

 – hangsúlyozott az ifjú futballista.

CM20240116_Felvételi nyíltnap_Debreceni Egyetem_sport_HAON (21)
A táncok és a sportok területén is otthonosan mozog Gál Petra és Árgyelán Fuzsina 
Fotó: Czinege Melinda

A Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum két végzős tanulója, Gál Petra és Árgyelán Fruzsina is a sport területén képzeli el a jövőjét. A lányok életének szerves része a mozgás, Petra sporttáncol, Fruzsi pedig néptáncol. A Haonnak arról beszéltek, hogy azért érkeztek az eseményre, mivel szerették volna látni a gyakorlati követelményeket. Mivel már a legtöbb információval tisztában voltak, így ez az alkalom inkább megerősítés volt számukra. – Mielőtt felvételiznék, mindenképp meg szerettem volna ismerkedni a helyszínnel. Tetszett a bemutató, a tanárok is szimpatikusak voltak, és mostmár biztos vagyok benne, hogy ide is fogok jelentkezni. Remélem minden jól alakul, és jövőre már én is a Debreceni Egyetem hírnevét öregbíthetem – zárta bizakodóan Árgyelán Fruzsina.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában