Salakmotor

2023.04.27. 15:34

Nincs is jobb hétfői program: salakmotorverseny a munka ünnepén!

A nemzetközi szövetség kérésére kissé szokatlan időpontban kezdődik majd a viadal.

Versenyzők a tavalyi debreceni Eb-kvalifikáción

Forrás: Napló-archív

Végre ismét felbőgnek a (salak)motorok Debrecenben, hiszen hétfőn egyéni Európa-bajnoki kvalifikációt rendeznek a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A szenzációsnak ígérkező verseny részleteiről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be csütörtök délután.

Beszédében Barcsa Lajos alpolgármester köszönetet mondott Baráth Norbertnek és Szabó Péternek azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a debreceni salakmotorsportért tesznek. – A SpeedWolf Debrecen 2019-ben kapta meg a stadion üzemeltetési jogát azzal a céllal, hogy új erőre kapjon a cívisvárosi salakmotorsport – hangsúlyozta az alpolgármester. – Ezt közös munkával el is értük, hiszen az elmúlt időszakban több jelentős, és sok nézőt vonzó versenyt bonyolítottak le a létesítményben. A Schaeffler-csoport példaértékűen áll a debreceni sport mellett. Ez mindkét félnek egy win-win szituáció, hiszen a cég ezáltal is ott van a köztudatban, ami jelentős tényező lehet a leendő munkavállalók megszólításában. Remélem, több nemzetközi vállalat is követi majd a Schaeffler példáját a jövőben, és beszáll a helyi sport támogatásába – mondta el Barcsa Lajos, aki azt is tudatta, az önkormányzat idén 10 millió forintot biztosít a salakmotorsport számára.

Balról: Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, Barcsa Lajos alpolgármester és Baráth Norbert, a Baráth Norbert Speedwolf-ügyvezető a csütörtöki sajtótájékoztatón
Balról: Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, Barcsa Lajos alpolgármester és Baráth Norbert, a Baráth Norbert Speedwolf-ügyvezető a csütörtöki sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

Baráth Norbert, a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője megköszönte a városnak és a mecénásoknak a segítséget.

– A támogatások nélkül nehéz lenne fenntartani a stadiont. Bízom benne, hogy a jövőben minél több cég lát majd fantáziát a salakmotorban, hiszen a Loki focistái után a Perényi Pál Salakmotor Stadionba jönnek ki a második legtöbben. Tavaly remekül sikerült az Eb-selejtező, remélem, idén is így lesz. Veretes mezőny verbuválódott össze, az indulók közül a legnagyobb név a kétszeres egyéni világbajnoki ezüstérmes Jaroslaw Hampel, illetve honfitársa, az Extraliga-menő Szymon Wozniak. Az ötszörös Grand Prix-győztes Niels Kristian Iversen is ide akart jönni, a tavasszal itt edzőtáborozott a dán válogatottal, így jó pályaismerettel bír, ő az egyik esélyes. De rajtuk kívül is számos kiváló pilótát láthatnak majd a nézők, a rajtlistán szereplő nevek garanciát jelentenek a nívós versenyre – ecsetelte Baráth Norbert.

A viadalon 12 nemzet 16 salakszórója méri össze tudását, de közülük csak a legjobb 3+1 juthat tovább. Ez úgy jön ki, amennyiben lesz az első négyben magyar versenyző, akkor négyen jutnak tovább a nagyhalászi SEC Challenge-be. Nem meglepetés, hogy hazánkat főversenyzőként a SpeedWolf Debrecen motorosai, Kovács Roland és Magosi Norbert képviselik. Magosira előtte még egy nagy élmény vár: szombaton a salakmotoros egyéni világbajnokség első fordulójában, a Horvát Nagydíjon tartalékversenyzőként lesz jelen, és egy főversenyző bukása esetén akár szerepet is kaphat.

Balról: Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, Barcsa Lajos alpolgármester és Baráth Norbert, a Baráth Norbert Speedwolf-ügyvezető a csütörtöki sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

A Schaeffler-csoport elsőként állt a SpeedWolf Debrecen mögé, és öt éve kiemelt támogatója az egyesületnek. A kölcsönös elégedettség jele, hogy a felek idén is aláírták az együttműködés meghosszabbításáról szóló szerződést.

– Öt évvel ezelőtt természetes volt számunkra, hogy autóipari cégként odaállunk a SpeedWolf mellé – szögezte le Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója. – Azóta folyamatosan fejlődik a klub és az infrastruktúra, mostanra már dán, lengyel motorosok jönnek ide edzeni. A debreceni salakmotornak nagyon dicső múltja van, de jövője is kell, hogy legyen. Ki kell nevelni a jövő bajnokait, bízom benne, eljutunk oda, hogy akár már a közeljövőben is lesz egy új Adorján Zoltán – fejezte ki reményét a cégvezető.

A viadal kissé szokatlan időpontban, a nemzetközi szövetség kérésére 13 órától kezdődik majd. A szervezők elmondták, a stadion kapuit már 9.30-tól megnyitják. A hivatalos edzés 10 órakor kezdődik, melyet a jeggyel rendelkező nézők megtekinthetnek. A 14 éven aluli gyermekek számára a B és a C szektorba ingyenes lesz a belépés.

MSZ

A startlista:
1. Oleg Mihailovs (Lettország)
2. Jakub Valkovič (Szlovákia)
3. Jaroslaw Hampel (Lengyelország)
4. Magosi Norbert (Magyarország)
5. Szymon Wozniak (Lengyelország)
6. Eduard Krčmář (Csehország)
7. Andrea Battaglia (Olaszország)
8. David Bellego (Finnország)
9. Andzejs Lebedevs (Lettország)
10. Marko Levishyn (Ukrajna)
11. Václav Milík (Csehország)
12. Timi Salonen (Finnország)
13. Kovács Roland (Magyarország)
14. Jacob Thorssell (Svédország)
15. Milen Manev (Bulgária)
16. Niels Kristian Iversen (Dánia)
Tartalékok:
17. Bárány Márk (Magyarország)
18. Füzesi Richárd (Magyarország)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában