Párizs felé tartva

2023.04.13. 07:00

Öt hónapja várt erre a pillanatra Senánszky Petra

A DSI Debrecen úszója boldogan tért haza a tenerifei edzőtáborból.

Senánszky Petra az 50 méteres medence mellett | Forrás: Molnár Péter

Az ötszörös Világjátékok-győztes, sokszoros világ- és Európa-bajnok Senánszky Petra a tavalyi versenyszezont követően „letette” az uszonyokat, és azóta az úszásra koncentrál, ugyanis szeretne ott lenni a 2024-es párizsi olimpián. Ebben nagy segítség, hogy a Debreceni Sportuszodában november óta először újra megtelt vízzel az 50 méteres medence. Ennek kapcsán is beszélgetett portálunk a DSI Debrecen sportolójával, aki az elmúlt heteket Tenerifén töltötte edzőtáborozással.

Senánszky Petra a tenerifei edzések helyszínén | Forrás: Senánszky Petra

– Itthon elég viszontagságos volt a téli felkészülés, mert az olimpia miatt fontos, hogy 50 méteres medencében tréningezzek. Miután lement a rövidpályás országos bajnokság már nem szerettünk volna egészen március végéig a 25 méteresben úszni. Ezért Veszprémben és Budapesten is eltöltöttünk két hetet, ez nagyon kellett ahhoz, hogy Tenerifén már teljes erőbedobással állhassak neki a munkának – fogalmazott.

Az edzőtábor kapcsán elmondta, hogy már maga a környezet feltöltötte mentálisan, ezáltal jól ment úszás is. – Itt az uszodában mindent megtettek azért, hogy a legjobb körülményeket próbálják nekünk megadni, de gyakran fáztam edzés közben. Ehhez képest a Kanári-szigeteken végig napsütésben, kellemes melegben voltunk. Nem beszélve arról, hogy ott nincs más feladata az embernek, teljes mértékben lehet a munkára és a regenerálódásra koncentrálni.

A hangulat és a társaság is remek volt, nekem sokat segített, hogy voltak körülöttem, mert általában egyedül dolgozom

– árulta el.

A munka mellett némi kikapcsolódásra is volt ideje a debreceni versenyzőnek. – Már eleve az sokat jelentett, hogy ott volt mellettünk az óceán.

A szabad délutánokon leültem a partra, hallgattam a vizet és közben olvastam, ennél jobbat nem is tudnék elképzelni feltöltődésképpen.

Másnap úgy mentem edzeni, mintha rengeteget pihentem volna, pedig csak néhány óráról volt szó. Hétvégente akadt időnk egy kicsit szétnézni a környéken, beültünk egy-egy vacsorára. Ez így együtt a tréningekkel hatalmas élmény volt, azt mondhatom, hogy életem legjobb edzőtábora van mögöttem – mondta.

Külön boldogságot jelentett Petrának, hogy mire visszatért Debrecenbe, a sportuszodában már a korábban megszokott helyzet várta: öt hónap után ismét csobog a víz az 50 méteres medencében. – Nagyon örülök neki, hogy pont így jött ki, hiányzott már, hogy újra beugorhassak.

Amióta ez a létesítmény megnyitott soha nem telt el ilyen hosszú idő úgy, hogy nem úsztam az ötvenesben, ezért nagyon hálás vagyok érte, hogy megint a megszokott körülmények között készülhetünk

– hangsúlyozta.

Senánszky Petra (elöl) ismét beugorhatott az 50 méteres medencébe | Forrás: Molnár Péter

A DSI úszója már minden erejével a jövő heti Országos Felnőtt Úszó Bajnokságra készül, amit ezúttal Kaposváron rendeznek meg. – Ez lesz idén az egyik fő versenyem, utána pedig tervezünk majd több hazai és nemzetközi megmérettetésre is nevezni. Kell ahhoz, hogy minél inkább belelendüljek az úszásba és rutint szerezzek, mert nem könnyű az átállás uszonyosúszásról. Azonban az edzőtábor után úgy érzem, hogy egyre inkább jobb időket teljesítek – mondta Senánszky Petra, aki

bízik benne, hogy ott lehet majd a magyar válogatott keretében a júliusi, fukuokai világbajnokságon. 

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában