DSI Debrecen

2023.03.07. 14:00

Új év, új szezon és új Gréta

Kerekes Gréta, a DSI Debrecen gátfutója életre szóló élményeket szerzett Isztambulban.

Kerekes Gréta | Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kerekes Gréta hetedik lett az isztambuli Fedettpályás Atlétikai Európa-bajnokságon a 60 méteres gátfutás döntőjében.

A DSI Debrecen atlétája remekül kezdte az évet, és a kontinensbajnokságon is hasonlóan jó formát hozott, hiszen az elődöntőben megfutotta egyéni legjobbját kereken 8 másodperccel.

A debreceni sportoló hazaérkezését követően számolt be a HAON-nak a törökországi élményeiről. –  Nagyon vártam az Eb-t, és fantasztikusan éreztem magam végig. Ilyen stabil fedettpályás szezonom nem volt még korábban, hogy végig 8 másodperc közeli időket tudtam produkálni. Az első futam előtt kimondottan izgultam, mert lelkileg az a legnehezebb, úgymond át kell esni a tűzkeresztségen. Aztán a 8,04-es eredmény és a továbbjutás megnyugtatott, utána már mindig azt vártam, hogy ott legyek a pályán.

Élveztem minden pillanatát, magamba szívtam az egész miliőt és tényleg egy életre szóló élmény marad

– hangsúlyozta.

A DSI gátfutója elmondta, hogy a Törökországot sújtó földrengések után érezhető volt a helyieken, hogy jelenleg nem a sport a legfontosabb az életükben. – Egészében tekintve nem volt annyira bulis a légkör, mint amilyen szokott lenni egy ilyen eseményen. Ettől függetlenül szerencsés voltam, mert a vasárnap esti döntőkre szinte megtelt az egész csarnok, úgyhogy a hangulatra akkor már nem lehetett panasz. Egyébként pedig tudtam, hogy otthon egy egész ország szurkol nekem, és ez sokat jelentett – fogalmazott. 

Kerekes Gréta mindent beleadott az Európa-bajnokságon | Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Nem túlzás azt állítani, hogy Kerekes Gréta az egész mezőnyt tekintve a legjobban rajtoló versenyzők közé tartozott az Európa-bajnokságon, ezt még az egyik riválisának az edzője is megemlítette. –

Az előfutamban a későbbi ezüstérmes holland Nadine Visser mellett futottam, és a célba érést követően az ő trénere jött oda hozzám azzal, hogy tanítani kellene, ahogy rajtolok.

Elárulta, hogy le akarta teremteni a tanítványát, amiért beragadt a startnál, aztán megnézte a reakcióidőket és rájött, hogy Visser nem csinálta rosszul, csak én indultam ennyire jól mellette – elevenítette fel az esetet. Elmondta, többször kérdezték már tőle, hogy mi ennek a titka. – Hogy őszinte legyek, semmilyen különleges módszerem nincs a rajtedzésekre, ez egy adottság, amit kaptam a Jóistentől. Indulás előtt teljesen ki tudom kapcsolni a külső tényezőket, és minden idegszálammal a „vigyázz”-ra, majd a startlövésre koncentrálok – fogalmazott.

A debreceni atléta az elődöntőben élete eddigi legjobb eredményét érte el 60 méter gáton kereken 8 másodperces eredménnyel, amivel bejutott a döntőbe. – Úgy érkeztem Isztambulba, hogy nem vártam magamtól, hogy ott legyek a fináléban. Szerettem volna kihozni magamból a maximumot, aztán meglátjuk, hogy az mire elég, mert nagyon sűrű volt a mezőny. Ezért vasárnap délelőtt úgy álltam oda, hogy nincs értelme visszafogni magamat, hanem bele kell adni mindent.

Papírforma alapján nekem nem kellett volna ott lennem a legjobb nyolcas mezőnyben, ahonnan egy fedettpályás világbajnokot is kiszorítottam

– jegyezte meg. Elárulta, hogy hatalmas teher esett le a válláról, amikor meglátta, hogy kvalifikált az esti fináléba. – Onnantól kezdve már úgy voltam vele, hogy igazából bármi történhet – mondta.

A DSI sportolójának elmúlt évei messze nem úgy sikerültek, ahogyan azt szerette volna, ezért a 2023-as esztendő kezdetét egy határvonalnak tekintette. –

Új év, új szezon és új Gréta. Így indultam el, és a mostani fedett pályás idény után azt érzem, hogy sikerült is megvalósítani, erre vártam már hosszú ideje, és merem azt mondani, hogy ez tényleg az én évem lesz

– jelentette ki. 
A nagy sikereket követően Kerekes Gréta pihen 1-2 napot, hiszen a nagyja még hátra van. – Nem sok időm van lazításra, úgy ünneplek, hogy egy kicsit azt eszek, amit szeretnék, mert általában szigorú diétához vagyok kötve. A következő hetekben vár ránk két ciprusi és egy horvátországi edzőtáborozás is, hiszen ezután jön a 100 méter gát. Az lesz az „igazi” atlétika, eddig ez egy remek felkészülésként is felfogható a nyári megmérettetésekre – vélekedett. 

A debreceni gátfutó szeme előtt már a hazai rendezésű vb lebeg. – A pontos naptáramat még nem tudom, de minél hamarabb szeretnék elkezdeni versenyezni felkészülvén az augusztusi, budapesti világbajnokságra.

A kvalifikáció szempontjából elsősorban egy jó világranglista helyezést céloztam meg, de nem tartom lehetetlennek akár a szintidő elérését sem.

Azonban az elsődleges szempont, hogy végezzem el a feladatokat, csináljam meg a mozgásokat, érezzem magam jól és akkor jönni fog az eredmény is – fogalmazott. Hozzátette, okosan kell kialakítani a programot, mert nem szabad megkockáztatni egy sérülést.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában