salakmotor

2019.09.17. 11:55

Világbajnokok is indulnak a Debrecen Nagydíjon

A jelen és a jövő klasszisai a megújult Gázvezeték utcai oválon.

Fotó: Molnár Péter

Mivel minden akadály elhárult, így szeptember 21-én újra felbőgnek a motorok, és megtartják a Debrecen Nagydíjat. Az ovált üzemeltető SpeedWolf Debrecen a verseny és a felújított pálya tradíciójához méltó rajtlistát igyekszik összehozni, amelynek már most kézzelfogható eredménye van. A szervezők bejelentése alapján sikerült megállapodni két csapat-világbajnokkal: a dán Hans Andersen és a svéd Linus Sundström résztvevője lesz a 44. Debrecen Nagydíjnak szombaton 15 órától.

Hans Andersen
Fotó: SpeedWolf Debrecen / Facebook

A dán világklasszist nem kell különösebben bemutatni a sportág kedvelőinek, elég kiemelni, hogy kétszer akasztottak a nyakába csapat-világbajnoki aranyérmet, s emellett négyszer nyert Grand Prix-nagydíjat. Stílusos motorozásával, sportemberi nagyságával sok rajongót szerzett az évek alatt, nem véletlen, hogy amikor Debrecenben versenyzett, igazi közönségkedvenc volt. Egyes pletykák szerint Andersennek ez az utolsó idénye a speedway világában, így akár búcsúfellépésnek is tekinthető a sztár magyarországi látogatása.

Svédországból is csapat-világbajnok érkezik Linus Sundström személyében. A 28 éves vaspapucsos remek formában versenyez az elmúlt időszakban, megnyerte a szlovénia Krskóban megrendezett Arany jel viadalt, míg a prágai Tomicek-emlékversenyen a GP-s Niels Kristian Iversen mögött a második helyen végzett. Sundström Lengyelországban alapembere volt a Rybnik csapatának, mely alakulat a szezon végén feljutott az Ekstraligába.

Linus Sundström
Fotó: SpeedWolf Debrecen / Facebook

De senki se gondolja, hogy könnyű dolga lesz a két világbajnoknak, ugyanis több olyan ellenfelük is lesz, akik résztvevői voltak az idei Speedway of Nations (SON) küzdelemsorozatnak. A csapat-világbajnokságon hazája válogatottját képviselte a szlovén Matic Ivacic, aki idén bombaformában versenyez, majdnem letaszította hazája trónjáról az eddig egyeduralkodó, 18-szoros egyéni bajnok Matej Zagart. A cseh válogatott Jan Kvech a közelmúltban több alkalommal is bizonyította rátermettségét, megnyerte a 19 éven aluliak nem hivatalos Európa-bajnokságát, az Európa Kupát, majd a junior világbajnoki döntő güstrowi állomásán a dobogó harmadik fokára állhatott fel az elmúlt hétvégén.

S ha már ifjú titánok, s a világ legnagyobb salakos nemzetei: az ausztrál Brayden McGuinness és a dán Mathias Nielsen fiatal koruk ellenére már a felnőttek mezőnyében is letették névjegyüket, így biztosan nem vallanak szégyent a cívisvárosi oválon.

A nagy salakos nemzetek képviselői közül nem maradhatnak ki a polákok sem, akik közül Pawel Miesiac a lengyel klubjának, a Lublinnak a legjobb hazai motorosa. Miesiac igazi közönségkedvenc a Hajdúságban, ráadásul korábbi nagydíj-győztest tisztelhetünk személyében. Érdekesség, hogy Pawel junior csapatvilágbajnok.

Természetesen nem maradhat magyar versenyző nélkül a startlista, a legjobb honi salakszóróknak, Kovács Rolandnak, Magosi Norbertnek és Fazekas Dennisnek szoríthat majd a nagyérdemű a szeptember 21-ei viadalon.

További résztvevők hamarosan.

HBN

A startlista

  • Linus Sundström SWE
  • Hans Andersen DEN
  • Matias Nielsen DEN
  • Brayden McGuiness AUS
  • Matic Ivacic SLO
  • Jan Kvech CZE
  • Pawel Miesiac POL
  • Kovács Roland HUN
  • Magosi Norbert HUN
  • Fazekas Dennis HUN
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában