Arany Daru szobor

2024.04.06. 14:06

Hajdú-bihari származású fotósé lett A magyar természetfotó nagydíja - fotókkal

A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében nagyszabású díjátadóval ünnepelték meg pénteken azt, hogy idén a 15. életévébe a Varázslatos Magyarország. A legrangosabb díj győztese a debreceni születésű Daróczi Csaba lett.

Haon.hu

Daróczi Csabáé lett A magyar természetfotó nagydíja

Forrás: Varázslatos Magyarország

A teltházas rendezvényen több száz természetfotós, természetvédelemi szakember és intézmény, valamint természetbarátok gyűltek össze azért, hogy együtt ünnepeljék a magyar természetfotózást és egyben a természet védelmét. A díjátadó és kiállításmegnyitó mellett az est egyben a VM 15. születésnapjának ünnepe is volt, hiszen ennyi idő telt el azóta, hogy megszületett a természetfotó pályázat, amely mára az ország egyik legrangosabb fotográfiai megmérettetése lett olvasható a szervezők közleményében.

A Részleges napfogyatkozás című kép
Forrás: Daróczi Csaba-archív

Mint írják, a verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer rendezik meg, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, amely nem kis motivációt jelent a fotósoknak, hiszen szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és alkotniuk kell, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok év végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is.

Az idegen című kép
Forrás: Daróczi Csaba-archív

Tizenöt év alatt a magyar természetfotósok több mint 45 ezer képpel versenyeztek már, idén pedig nagyon erős mezőny állt fel. A kilenc pályázati kategória győztesei mellett kiderült, hogy kik lettek azok a természetfotósok, akik képeikkel az évadban a legtöbb pontszámot kapták a szakmai zsűritől.  

Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Hargitai László, a 3. helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

Az Erdei mese című kép
Forrás: Daróczi Csaba-archív

Hazai és külföldi sikerek

Ahogy az a közleményből kiderült, Daróczi Csaba Debrecenben született, majd Püspökladányban nőtt fel, később Soltvadkertre került. Minden téma érdekli, ami élményt nyújt, és amiben esélyt lát egy jó kép készítéséhez. Szívesen vesz részt fotópályázatokon, ezeken szép sikereket ért már el nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is. Csaba a Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 272 pályázaton vett részt, és 751 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben, A magyar természetfotó nagydíjának alapítása évében az addig elért sikereiért megkapta a tiszteletbeli nagydíjat. Azonban nem kellett sokáig várnia, hiszen 2022-ben a dobogó első fokán ismét övé lett a nagydíj, majd a 2023-as évadért megkapta harmadik Arany Daru szobrát. 

Az erdő madara című kép
Forrás: Daróczi Csaba-archív

A program zárásaként a látogatók a Díszterem előtti impozáns Kupolateremben gyönyörködhettek a 69 alkotó 175 képét bemutató kiállításban. A tárlaton kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhattak a résztvevők. A kiállításon egy reprezentatív válogatás mutatja be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát. 

A vizek hiénája című kép
Forrás: Daróczi Csaba-archív

A tárlat Debrecenben is bemutatkozik majd a Kölcsey Központban, ahol augusztus 17. és szeptember 15. között lehet majd megtekinteni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában