Méltó elismerés

2024.03.14. 19:10

Sokan megriadnának attól, amit Kiss Annamarie a fotós szakma csúcsának tart

Önálló kiállításának megnyitóján a sajtófotó pályázaton elért helyezésével kapcsolatban beszélgettünk a Napló fotósával.

Hajnal László

Kiss Annamarie a legutóbbi díjnyertes fotójával

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület minden évben megrendezi a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Kupája sajtófotó pályázatot. Szerkesztőségünket hatalmas büszkeséggel töltötte el, hogy kollégánk, Kiss Annamarie, aki idén negyedik alkalommal nevezett a versenyre, valamennyi megmérettetésen helyezést ért el.

A fotóriportert a szervezők felkérték arra, hogy ebből az alkalomból állítson össze egy önálló kiállítást a Hajdú-bihari Naplónál eddig eltöltött öt évének munkáiból.

Az ő alkotásait bemutató fotósorozat adja a Partium Házban csütörtökön megnyílt tárlat egyik részét, míg a másik a sajtófotó pályázatra beküldött pályaművekből áll. A teljes kiállítás néhány héttel ezelőtt már megmutatkozott Nagyváradon, Debrecenben azonban már csak egy része látható.

Kiss Annamarie fotóiból nyílt tárlat
Forrás: Czinege Melinda

A világ lencsevégen

Kiss Annamarie a Haonnak elmondta, maga a pályázat úgy zajlik, hogy a beküldött tíz darab egyéni fotónak az összképét nézi a zsűri:

Az én képeim általában mozgalmasságot szoktak visszaadni, olyan fotókat próbálok választani, amik dinamikát tükröznek. Fontosnak tartom, hogy élet legyen a képen. Ez lehet tánc, sport, extrém-sport, de emellett nagyon szeretem a katonai és katasztrófavédelmi témákat

 – vázolta fel, hozzátéve, a karneválon készült fotója a kiállítás borítóképén is látható.

Fotóriporterünk oklevelet is kapott
Forrás: Czinege Melinda

Elismerte, nem volt könnyű feladat kiválasztani az elmúlt öt év munkái közül harminc képet, mivel számos eseményen részt vett az idők folyamán:

– Nagyon sok fotó megérdemelné, hogy a falra kerüljön. Nem azért, mert én készítettem, maga az esemény és a téma indokolná, hogy nagyközönség is lássa. Kedvencet ugyan nem tudnék kiemelni, mert nagyon sok olyan rendezvény volt, ami örömmel tölt el, hogy a részese lehettem – nyilatkozta.

Kitértünk arra is, a fotózáson belül melyik az a terület, ahol a legszívesebben dolgozna, és mit tartana pályája csúcsának. Kiss Annamarie azt válaszolta, régi nagy vágya, és jelenleg is azért küzd, hogy haditudósító legyen. Szeretne háborús övezetbe kijutni fotósként, olyan területre, ahol már volt összecsapás vagy, ahol jelenleg is zajlik. Úgy véli, a haditudósítás a sajtó igazi csúcsa. Hozzátette, ahogy a képei jelentős része mutatja, a honvédelmi és a tűzoltósági szervek nagyon megmozgatják, az ezekben készült fotókon szerinte látszik, hogy közel áll hozzá a téma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában