Egyházi programok

2024.01.18. 16:10

Debrecenben is élmény lehet örökségünk megismerése

Lehengerlő turisztikai attrakciókkal jelentkezik a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Horváth Péter

Tóth-Matolcsi László (balról), Fekete Károly és Katona Ilona beszélt a részletekről

Forrás: Molnár Péter

Nagyszabású turisztikai programot indít a Tiszántúli Református Egyházkerület, melynek részleteiről a Debreceni Egyetem Egyetemi Templomában sajtótájékoztató keretében beszéltek a szervezet képviselői csütörtökön.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, az egyház folyamatosan és koncepciózusan építette a kapcsolódási pontokat, hogy becsatlakozhasson a régió turizmusába. Ezért hívták életre az „Orando et Laborando” programot is, melynek keretében a magyar reformáció történetében kiemelt jelentőségű tiszántúli templomok újultak meg közel 1,5 milliárd forint értékben, pályázati forrásból. A hat felújított templom közül ugyan csak három debreceni, de kivétel nélkül mind a turizmus, és református értékeink továbbörökítésének színterévé válnak a soron következő „Religio et Patria” projekt keretében. Ez azt jelenti, hogy a templomok különböző örökségtúráknak és interaktív előadásoknak, valamint sokszínű kulturális és teológiai programoknak adnak helyet. 

Örülök annak, hogy a vallásturizmusban is feltehetjük magunkat a térképre

 – fogalmazott az egyházkerület első embere.

Megnyitják a kapukat

A projekt részleteinek ismertetésekor Fekete Károly reményeit fejezte ki annak pozitív fogadtatása kapcsán is. Úgy fogalmazott, a 21. századi emberének is szüksége van arra, hogy valami megérintse, az ihletett művészetnek pedig pont ilyen kisugárzása van. – Az érdeklődők és a turisták is olyan élményekkel távozhatnak majd, amelyekkel hisszük, hogy gazdagabbak lehetnek – vélekedett. Az egyházi vezető hangsúlyozta, a „Religio et patria” program során történetmesélés helyett az élményekre helyezik a hangsúlyt. Nem csak jelképesen, valójában is megnyitják az egyház kapuit, mind a hat felújított templomban szakemberekkel és segítőkkel, egy kiépített rendszerrel készülnek.

Várjuk azokat a látogatókat, akik a szabadság, hitvallás, alkotás hármas gondolatkörben szeretnének tájékozódni itt, a kálvinista Rómában, és annak környékén

 – fogalmazott Fekete Károly. Azt is tudatta, az egyházkerület weboldalán egy turisztikai fület nyitottak, hogy az érdeklődők célzottan és a számukra érdekes részletekben elmélyedve ismerkedhessenek meg a program nyújtotta lehetőségekkel. 

Rengeteg újdonsággal készülnek

A „Religio et Patria” projekt programelemeinek megalkotásáról és céljairól Katona Ilona, a Tiszántúli Református Egyházkerület turisztikai szakértője beszélt. Tudatta, január 1-től elindult a program, és több visszajelzés is érkezett már a különböző helyszínekről, csoportos és egyéni látogatóktól egyaránt. Az Örökségtúrák kapcsán megjegyezte, szervezett templomtúrákat és tematikus sétákat is szeretnének ebben az esztendőben megvalósítani. Elmondta, a programelemek közös pontja, hogy a megalkotásuknál a reformáció örökségét és a reformáció élő értékeit helyezték a középpontba. Rámutatott, egy olyan komplex vallás-turisztikai utat sikerült életre hívniuk, melynek célja, hogy a református örökséget minél szélesebben körben megismertesse.

A program sikerességében a református egyházkerületnek nagyon nagy szerepe van. A teológiai, a történelmi, a kulturális és szellemi örökségünk az, amely a továbbiakban is hívószó lehet 

– vélekedett.

Katona Ilona beszélt arról, hogy városfelfedező játékkal is készülnek, mellyel igyekeznek a felnőtteket és a fiatalokat is megszólítani. A játék célja, hogy az emberek megismerjék a református Debrecent, de emellett kiterjesztik a hat felújított református templomra is, így egy nagyobb térséget fog felölelni. Ezzel is igyekeznek népszerűsíteni az örökségtúrákat, és ösztönözni az embereket arra, hogy játékosan fedezzék fel értékeinket.

Ismét régi fényében ragyog majd

Tóth-Matolcsi László, a Debreceni Református Egyetemi Templom kulturális igazgatója elmondta, a következő időszakban nagyon erősen becsatlakozik a kulturális kínálatba az egyetemi templom. Rámutatott, ennek első lépeit már tavaly ősszel megtették, amikor egy komoly programsorozatot indítottak.

– A projektet tavaly ősszel nyitottuk meg hivatalosan egy nagyszabású rendezvénysorozattal. A missziós munka mellett ezt az impozáns teret arra is szeretnénk használni, hogy rendezvényhelyszínként, kulturális központként, egyfajta zászlóshajóként működjön – fogalmazott.

Tóth-Matolcsi László elmondta, sokrétű programkínálattal készülnek az elkövetkező időszakban is. Február 22-én filmvetítésre invitálják az érdeklődőket, melyet várhatóan egy püspöki kerekasztal-beszélgetés is követ majd. E mellett indítanak egy hétvégi zenei sorozatot, Lélekhangoló címmel. A Zeneművészeti Karral együttműködésben megvalósuló eseménysorozatról már előrehaladott egyeztetéseket folytatnak. A fentiek mellett beszélgetős és vitaesteknek továbbra is otthont ad majd az egyetemi templom. A tavaly őszi, klímahisztit és környezettudatosságot feldolgozó vitaestjük után várhatóan idén is több alkalommal visszatér majd az országosan több helyszínen is jelen lévő, sikeres debreceni kezdeményezés, a hat éves Szólj be a papnak! sorozat.

– Célunk, hogy a templom visszakerüljön az egyetem vérkeringésébe, szeretnénk visszahozni azt az időszakot, amikor szerves részét képezte az egyetemi életnek – zárta gondolatait Tóth-Matolcsi László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában