Hit és kultúra

2023.09.06. 13:18

Különleges programok a megújult Egyetemi Templomban

A Tiszántúli Református Egyházkerület hálaadó eseménysorozatot szervezett.

Panyiczki-Berényi Viktória

Kovács Gergő egyetemi lelkész arról beszélt, hogyan igyekeznek megszólítani a fiatalokat

Forrás: Molnár Péter

– Az 1939-ben épült egyetemi templom fontos helyszín, amelyet arra is szántak, hogy Debrecen kulturális életében részt vegyen. A Tiszántúli Református Egyházkerület 2001 óta használja a templomot. amelyet igyekeztünk folyamatosan újítani – Idézte fel Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Az elmúlt időszakban nagy lépést tettünk, hiszen egy hatalmas felújításra került sor. Ennek során kinyitottuk azokat a tereket, amelyek addig le voltak zárva, és így egy egységes templomtér alakult ki. Időközben műemlékké nyilvánították az épületet, ezért a felújításnál ezeknek az elvárásoknak is meg kellett felelni.

 Az Egyetemi Templom hosszú évtizedek után végre újra elnyerheti azt a többfunkciós feladatkört, amelyet eddig nem tudott betölteni. Az épületben működik a református egyetemi gyülekezet, illetve évek óta segítjük a Debreceni Nyári Egyetem munkáját, amelynek irodái itt működnek. Olyan rendezvényeket is szeretnénk megvalósítani, amelyeket átlagos templomokban nem tudunk. Az átrendezhető térben kiállítások, konferenciák és különböző műfajú hangversenyek kapnak majd helyet – fejtette ki Fekete Károly.

Debrecen Fekete Károly haon
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 
Forrás: Molnár Péter

Színes a paletta

A templom megnyitására őszi programsorozattal készültek. Szeptember 12-én aktuális kérdést járnak körül „Klímahiszti a teremtésvédelem?” címmel. A beszélgetésen Kocsis Áron református lelkész, dr. Kövér László egyetemi adjunktus, Litkai Gergely humorista, valamint Uri Dénes Mihály esszéista és Tokodi László OP domonkos szerzetes vesznek részt. Szeptember 22-én „A nagy Himnusz sztori jókedvvel, bőséggel” címmel Bősze Ádám és Nyáry Krisztián kötetlen hangulatú előadásán vehetnek részt az érdeklődők. Különleges zenei csemege lesz a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesének koncertje október 6-án, másnap pedig kóruskoncertre és közös éneklésre hívják a debreceni és a tiszántúli gyülekezetek tagjait, valamint a kórusmuzsikát kedvelő közönséget. 

– Szeretnénk a Tiszántúli Református Egyházkerület egyfajta kulturális centrumává válni – tette hozzá Tóth-Matolcsi László, az Egyetemi Templom Református Missziói, Kulturális és Konferenciaközpont kulturális igazgatója.

Debrecen Tóth-Matolcsi László haon
Tóth-Matolcsi László, az Egyetemi Templom Református Missziói, Kulturális és Konferenciaközpont kulturális igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Az Egyetemi Templomhoz szorosan kötődik az egyetemi gyülekezet, melynek fő célja, hogy a diákok nyelvén szólaltassák meg az evangéliumot, de fontosnak tartják azt is, hogy megalkuvás nélkül kommunikálják a Biblia üzenetét. – Sok diák érzi úgy, hogy a templom küszöbe nagyon magas. Mi ezt a fajta gondolkodást akarjuk csökkenteni oly módon, hogy aki ide betér, azt barátságos és közvetlen légkör fogadja. Szeretnénk minél nagyobbra nyitni a templom ajtaját, és nem csak bentről hívogatni a diákokat, hanem kilépni közéjük – emelte ki Kovács Gergő egyetemi lelkész. 

Az egyetem mindhárom campusán tartanak istentiszteletet heti rendszerességgel az egyetemisták nyelvén és stílusában, kortárs könnyűzenével, valamint olyan témákkal, amelyek aktuálisak a hallgatók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában