Mutatjuk, milyenek!

2023.04.27. 18:14

Kilátót, látogatóközpontot és tanösvényt adtak át Nagyhegyesen – fotókkal

Újabb állomása készült az el Oxenwegnek, azaz a Magyar szürkék útjának, Nagyhegyes Elep településrészén vághattak szalagot április 27-én.

Egy 12 méteres kilátó is épült az elepi településrészen

Forrás: Tóth Imre

A vármegyei önkormányzat projektjében hét településen végeznek vagy végeztek főként olyan infrastrukturális fejlesztéseket, melyek révén a hagyományokra támaszkodva innovatív módon ismertetik meg a látogatókkal az adott település nevezetességeit, történelmét és látványosságait.

Nagyhegyesen látogatóközpontot alakítottak ki, a bemutatóépület mellett készült még egy szabadon álló, fa tartószerkezetű, tetővel fedett, 12,84 méter gerincmagasságú kilátó, mely a Hortobágyi Nemzeti Park pufferzónájában a vonuló madarak és az éjszakai égbolt megfigyelési pontja. Található még itt egy vidéki környezethez illeszkedő, a tanya vidéki hangulatát idéző játszótér is. A bemutatóépület és a kilátó közötti 120 méteres útvonalat egy „tanösvény” köti össze, a koncepcióba illő ismeretterjesztő táblákkal.

Nagyhegyes Magyar szürkék útja Haon
Forrás: Tóth Imre

96 millió forintból valósult meg a beruházás, a támogatás mértéke ebből 56 millió forint volt. Bajusz Istvánné polgármester köszöntőjében felidézte, az az épület, amiből a látogatóközpontot kialakították, korábban volt már lakóház, munkásszálló és általános iskola is. Mint mondta,

ez a fejlesztés megmutatja azt, hogy ezen a kis településrészen – ahol mindössze 141-en laknak – is lehet szépet és jót létrehozni.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán kiemelte, ennek a fejlesztésnek üzenetértéke van, hiszen a magyar társadalomban a vidéki életmód mindig különös szerepet töltött be, a tanyák, a tanyaközpontok mindig valamiféle státuszt jelentettek. Emlékeztetett, a kis közösségekben kialakult életformának megvoltak a kulturális értékei, hagyományai. – Volt egy olyan időszak, amikor ez a településrész virágzott, sokkal több lakója volt. Amikor ez az időszak elmúlt, a korábbi értékek egy kicsit háttérbe szorultak, s kihívás elé került az adott terület gazdája. Ezt a kihívást nem volt egyszerű megválaszolni – mutatott rá a honatya. Hangsúlyozta,

éppen azért fogalmazódott meg az Oxenweg gondolata, hogy ezek az értékek ne vesszenek el.

Bajusz Istvánné polgármester és Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Bajusz Istvánné polgármester és Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Tóth Imre

A projekt megálmodójának titulálták Pajna Zoltánt, a vármegyei közgyűlés elnökét. Ő úgy véli, van egy olyan örökségünk, amit illik észrevenni, megőrizni, továbbadni és ápolni, e mentén született meg a Magyar szürkék útjának gondolata. – Balmazújvároson már átadtuk a projektet, ahogyan Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és Nádudvaron is, Hajdúböszörményben még nem történt meg átadás. Hortobágy már a finisben van, a víziszínpad-beruházás indulását remélhetőleg hamarosan be tudjuk jelenteni. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy ha egy helyszínen valaki ott van, akkor ismerje meg a következőt is. Vannak olyan közös céljaink és lehetőségeink, amivel tudják egymás turisztikai vonzerejét növelni – emelte ki a projekt fő célját. Hozzátette, mindenkinek nagyon fontos, hogy adja önmagát, de mégis kapcsolódjanak egymáshoz a projektek.

Eddig pontszerű fejlesztések voltak a vármegyében, ezek nagyon kevés alkalommal kapcsolódtak egymáshoz. Ez a projekt nagyon jó példa arra, hogy a turisztikai fejlesztéseket próbáljuk koncentráltan, együttműködve megvalósítani

– húzta alá.

Bihari-Horváth László főmuzeológus, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója beszélt az újonnan átadott látogatóközpont sajátosságairól. Az interaktív kiállítás a hortobágyi pásztorok sokrétű tudását és gazdag művészetét szeretné megismertetni a látogatóval. Betekintést ad többek között a pásztorköltészetbe, -zenébe, -táncba, -díszítőművészetbe. A pásztorok természeti tudását is megismerteti, a mennyezetre az általuk ismert csillagképeket festették, míg a padlón a puszta pásztorai által ismert természeti tájának térképe látható.

A kiállítás a hangponton és a képforgatós játékon át az óriás puzzle-ig számos multimédiás és interaktív elemet tartalmaz. A bejárattal szemben egy kihajtható fotófal kapott helyet (arckivágásokkal), amely lehetővé teszi, hogy a turisták fényképes emléket készítsenek a látogatásukról. De az installációban elhelyezett pásztorviselet fel is próbálható.

KD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában