Természeti örökség védelme

2021.04.29. 13:41

Magyar Szürkék Útja: nyolc városban lesznek turisztikai fejlesztések

A projekt várhatóan 2021 decemberében zárul.

835,21 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által vezetett konzorcium a helyi és térségi szintű tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítására. A „Magyar Szürkék Útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” című projekt elsődleges célja a helyi, térségi jelentőségű turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, mely hatására a helyi gazdaság élénkítése érhető el.

A projekt keretében létrejön egy Hajdú-Bihar megye területén húzódó tematikus turisztikai útvonal és hálózat, ahol bemutatják a korabeli állattenyésztést, pásztoréletet, illetve kézművességet.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közleménye szerint a projekt célja, hogy a konzorciumi partnerekkel együttműködve Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Balmazújvárosban, Nagyhegyesen, Hortobágyon, Nádudvaron, Hajdúszoboszlón fennmaradjon a magyar szürke tenyésztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökség. A helyszíneken hagyományos és interaktív kiállítóhelyeket alakítanak ki, valamint több hagyományőrző rendezvény szabadtéri helyszíne, látogatótere is megújul, de tanösvény, kilátó és népies fa játékokból álló családbarát játszótér is lesz.

A fejlesztések sikeres megvalósítása hozzájárulhat a térségbe látogató turisták számának emelkedéséhez, azok tartózkodási idejének hosszabbításához, amely kimutatható gazdaságfejlesztési hatással bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában