Az égig érő paszuly

2021.09.02. 19:18

Egy napra ismét fesztiválvárossá alakul Vámospércs

Átadják a Hajdú Látogatóközpontot, fellép Bereczki Zoltán.

Bereczki Zoltán is fellép | Fotó: MW-archív

Fotó: KALLUS GYORGY

Vámospércsen immáron évek óta szeptemberben rendezik meg „Az égig érő paszuly” nevet viselő, őszi települési minifesztivált. A rendezvényfolyam eseményei és azok elnevezései igyekeznek tematikusan kapcsolódni a fesztivál névadójához, a paszulyhoz. A paszuly jegyében tartják szeptember 11-én (szombaton) a Babszemjankó és barátai vers- és mesemondó versenyt, „Az égig érő paszuly” rajzpályázat eredményhirdetését, a babos gasztronómiai mustrát, a helyi művészeti csoportok fellépését, valamint Bereczki Zoltán és együttese ingyenes nagykoncertjét is, tudatta közleményben a helyi önkormányzat.

Bereczki Zoltán is fellép | Fotó: MW-archív

Ezen a napon adják át a település új büszkeségét, a Hajdú Látogatóközpontot is.

„Vámospércsen – egyedüliként a régi hajdúvárosok közül – eddig sajnos semmilyen muzeális gyűjtemény vagy kiállítótér nem emlékeztetett a hajdú ősökre. Sok évtizedes nagy adósságunk ez. Súlyos adósság – mi viszont nem szeretnénk adósok maradni az utódainkkal szemben. Saját polgármesteri programomnak ezért mindig is része volt annak előmozdítása, hogy megnyithassa kapuit a mi saját Hajdú Látogatóközpontunk. Többéves előkészítést, majd sikeres pályázást követően most végre lehetőségünk nyílt a település régi törekvésének megvalósítására. A látogatóközpont hármas komplexum: magába foglalja a Hajdú Kiállító- és Bemutatótermet, a Kézművesudvart és a Hétpróbás Kalandparkot” – fogalmazott Ménes Andrea polgármester.

Az avatáson – melyet szeptember 11-én 11 órakor tartanak – beszédet mond Tasó László országgyűlési képviselő, továbbá Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, rendhagyó tárlatvezetést tart dr. Bihari-Horváth László főmuzeológus és dr. Korompai Balázs történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában