rabbiszoba és kóser étterem

2019.09.30. 14:20

Turisztikai attrakció épült a Debreceni Zsidó Hitközség székházában

A vallási értékek, hagyományok bemutatása a cél, valamint a látogatóközpont turisztikai-, illetve zarándokútvonalba való bekapcsolása.

Harminc millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Zsidó Hitközség a „Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában” címmel benyújtott támogatási kérelemmel. A turisztikai attrakció elkészült, a projekt megvalósítása befejeződött – olvasható a Médiacentrum Debrecen Kft. közleményében.

A Bajcsy-Zsilinszky utca 26. alatti hitközségi székház épületében kialakított turisztikai attrakció létrehozásnak az volt a célja, hogy bemutassa a zsidó hagyományokat a közösség és a turisták számára, méghozzá látogatóbarát módon, a mai kornak megfelelően és a fiatalok számára is érdekes, modern eszközök használatával.

A fejlesztés során többek között egy interaktív kiállító szobát, vagyis Rabbiszobát alakítottak ki, mely a második világháború előtti zsidó polgári otthon miliőjét mutatja be századelős berendezéssel, tárgyi kulturális emlékekkel. Emellett megtörtént a kóser konyha étkezőjének fejlesztése, a folyosók, a helyiségeket összekötő útvonalak, a bejárat esztétikai felújítása, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, az udvar esztétikusabbá tétele. A kertben híres és közéleti zsidó személyek bemutatására szolgáló információs táblákat helyeztek el, amelyeken az adott személyek életének jellemző állomásairól, valamint munkásságuk fontosabb elemeiről találhatók információk. Továbbá a kertrendezés, az információs táblák elhelyezése, a kerékpártárolók kihelyezése és a megvalósításhoz szükséges eszközbeszerzés is megtörtént.

A fejlesztés célja nemcsak az volt, hogy bővüljön a turisztikai látnivalók köre, hanem az is, hogy modernizált környezetben tudják továbbadni vallási hagyományaikat leszármazottaiknak, és a zsidó vallás iránt érdeklődőknek. Tapasztalataik szerint egyre nagyobb igény van a fiatal korosztály körében is arra, hogy a tankönyvben olvasottak után testközelből tapasztalják meg a különböző zsidó vallási hagyományokat.

A terek létrehozása és azok berendezése többek között ezen igények figyelembevételével kerültek kialakításra, mindamellett, hogy a helyi adottságok megmaradtak. A korábbiaktól eltéren már a székházba belépve bekerülünk egy századelős miliőbe, mely segíti a ráhangolódást a Rabbiszoba által kínált élményekre.

A Mazel Tov kóser étteremben egyensúlyba kerülnek a 21. század modern stílusjegyei az épület által őrzött épített örökséggel, valamint a bemutatni kívánt zsidó vallási és étkezési szokások hagyományos kellékeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában