Természetvédelem

2024.04.04. 17:03

Fecskefészkeket, denevérodúkat helyeztek ki és fákat is ültettek a Tócó-patak partján – fotókkal, videóval

A Tócó, a józsaiak otthona visszakapja eredeti funkcióját, új életre kel a természet debreceni városrészen.

Bekecs Sándor

Balázs Ákos és Senánszky Petra denevérodút helyez egy fára a Tócó mellett

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Fecskeváró faültetést szerveztek helyi civilek részvételével Józsán, a Tócó-patak partján április 4-én. Az akció során 28 darab fecskefészket, 36 darab denevérodút helyeztek ki, illetve 20 darab kőrisfát ültettek el a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület, a Zöld Munkacsoport, a Future of Debrecen és a Zöld Szentgyörgy Kör tagjai.

Debrecen Fákat is ültettek a Tócó partján haon
Fákat is ültettek a Tócó partján
Forrás: Kiss Annamarie

A délelőtti akcióhoz csatlakozott Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok, Világjátékok győztes úszó, aki egyébként a Future of Debrecen tagja is. Mint elmondta, mindig is közel állt hozzá a természet- és környezetvédelem, s amikor csak ideje engedi, örömmel vesz részt az ilyen és ehhez hasonló akciókban. A mai alkalom pedig különös jelentőséggel bírt számára, hiszen Józsán töltötte gyerekkorát, ott nőtt fel. 

Az úszásban megteszek mindent, hogy a legjobb lehessek, de a természet is megérdemli, hogy a legjobb legyen és ehhez nekünk is meg kell adnunk a lehetőséget. Ennek pedig az egyik legalkalmasabb módja az, ha minél több fát ültetünk

 – fogalmazott.  

A Tócó visszakapja régi funkcióját 

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a február végén elfogadott Zöld Kódex több intézkedése ölt testet a csütörtöki akció során. – Ez Magyarország legjelentősebb városzöldítési programja, mely egy széles összefogás eredménye. Az intézkedések kidolgozásában az önkormányzat munkatársai mellett a Debreceni Egyetem, a Zöld Munkacsoport és a civilek is aktívan részt vettek – emelte ki.  

A Tócó, a józsaiak otthona visszakapja eredeti funkcióját. Évekkel ezelőtt közösen kezdtük el itt a munkát, melynek fontos állomása volt, hogy a múlt év végén megérkezett ide a Tisza vize. Egy vízgyűrű jöhet létre a város körül, a Civaqua-program folytatásával eljuttatjuk a vizet a Fancsikai-tavakhoz, a Vekeri-tóhoz és a Nagyerdőnek

 – mutatta be az alpolgármester. Hozzátette, a kormányzat már döntött a program folytatását jelentő, mintegy 40 milliárd forintos uniós forrás biztosításáról. A Zöld Kódex kapcsolódó intézkedése továbbá, hogy a létrejövő vízgyűrű mellett zöldterületeket hoznak létre, valamint tervben van a környék természeti értékeit, élővilágát bemutató tanösvény, valamint egy egykilométeres futókör kialakítása is.

Debrecen Gyarmathy István (balról), Balázs Ákos és Senánszky Petra haon
Gyarmathy István (balról), Balázs Ákos és Senánszky Petra egy-egy fecskefészekkel a kezében
Forrás: Kiss Annamarie

Józsán közösen tesznek a jó ügyekért 

– Józsán szeretünk összefogni, közösen tenni a jó ügyek érdekében, ezt elődeinktől örököltük. A Rónaőrző Természetvédelmi Egyesülettel – amelynek ezúton is köszönjük a felajánlott 20 facsemetét – közösen fogjuk a faültetéseket elvégezni. De csatlakoznak hozzánk helyi fiatalok is: a Civaqua-ötletpályázat nyertese, a Fancsika Fans, illetve a pályázaton szintén induló, helyi fiatalokból alakuló Zöld Szentgyörgy Kör tagjai is – mutatott körbe Balázs Ákos.    

– Úgy gondolom, Debrecen egy olyan város, ahol mindenki igyekszik a legjobbat nyújtani a saját területén, a saját munkájában. Ezért erős ez a város, ettől tud folyamatosan fejlődni. Szeretnénk a legjobbat nyújtani a természetnek is, ehhez pedig fákat kell ültessünk. Ezért ezúton is arra biztatok mindenkit, ültessen fát vagy csatlakozzon olyan civil szervezetekhez, mint a Future of Debrecen – mondta az alpolgármester. Hozzátette, a fásításhoz kiváló segédletként szolgálhat az évekkel ezelőtt elindított, online elérhető Debrecen Fakatalógusa. A Zöld Kódex intézkedéseivel kapcsolatban pedig felidézte, idén tavasszal elültetik a tízezredik fát is, melyet követően újabb 10 ezer fa elültetését célozzák meg, melynek részeként gyümölcsfákat is telepítenek majd.  

Újra benépesedik a Tócó-völgy 

Aradi Csaba ökológus, a Future of Debrecen tagja kiemelte, a Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) egyik állomásának is színhelye a Tócó-patak környéke. – A Tócó vize újranépesedik, a környékre, kis vízfolyásokra jellemző élőlények visszatérnek. A KER egyik feladata lesz megvizsgálni ezt az újranépesedést, mely sok tanulsággal fog szolgálni a további munkák elvégzéséhez – fogalmazott. Elmondta továbbá, a Tócó-völgy kiváló táplálékforrása lesz a molnárfecskéknek és a denevéreknek, ezért is indokolt a csütörtöki akció helyszínválasztása.  

Rendkívül értékes zöldfolyosó található itt, a Hajdúhát és a Nyírségi-homokpuszta találkozásánál. Egyesületünk annak idején egy kezelési tervet is készített erre a területre, most örömmel látjuk, hogy az abban leírtakból nagyon sok dolog megvalósul

 – fogalmazott Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület tagja.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában