Környezetvédelem

2024.03.22. 14:43

Kék és zöld körgyűrűk alakulnak ki Debrecen körül - fotókkal, videóval

Nemcsak az embereknek, a természet lakóinak életét is segítik az új intézkedések.

Hajnal László

Újabb fákkal gyarapodik Debrecen

Forrás: Czinege Melinda

Folytatódott az Ültessünk tízezer fát Debrecenben! elnevezésű program pénteken délelőtt a Lenctelepen, a Doboz utcában. A közvetlenül a Kondoros partján lévő területen végzett munkálatok nemcsak emiatt érdemes megemlíteni, a faültetési programon túl a víz világnapja alkalmából újabb bejelentéseket hallhattunk a helyszínen.

Balázs Ákos alpolgármester elmondta, Debrecen környezetvédelmi programjának, a Zöld Kódexnek két lényeges eleme a Civaqua-program és a faültetések folytatása:

– A kormány nemrégiben határozott arról, hogy rendelkezésre bocsátja a nagyságrendileg 40 milliárd forintnyi uniós forrást a Civaqua második ütemének megkezdésére, melynek köszönhetően a vizet el tudjuk juttatni a Nagyerdőig, a lenctelepi városrészhez, a Kondoroshoz, valamint a Fancsikai-tavakhoz – emlékeztetett rá. Balázs Ákos kifejtette, a projekt lehetővé teszi, hogy a város körül egy kék körgyűrűt alakítsanak ki, e mentén pedig önkormányzati forrásból létrehoznak egy egymással kapcsolatban álló zöldfolyosót.

Balázs Ákos alpolgármester
Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Az alpolgármester hozzátette, a kék és a zöld gyűrűnek köszönhetően Debrecenben javulni fog a levegő minősége, valamint a környéken élőket érő klimatikus hatások is kedvezőbbek lesznek. Kiemelte a Zöld Kódex készítőit, akik a szakmai és tudományos hátteret biztosították. Mint mondta, a munka itt még nem áll meg, sok a tennivaló a környezetvédelem területén, ugyanis 2025-ben megpályázza Debrecen az Európa Zöld Fővárosa címet.

Javul az életszínvonal és a levegőminőség

Az életkörülmények és a levegőminőség javításával szeretnénk elérni, hogy Debrecen egy boldog város legyen, ahol a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem kéz a kézben jár. Éppen ezért a Kondoros mentén pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas pontokat szeretnénk létrehozni

 – mondta Balázs Ákos. Megjegyezte, a környék egyes területei védettek, így csak a környezet tanulmányozására, megfigyelésére alkalmasak, míg a pihenőhelyeket kifejezetten rekreációs céllal, családok számára hozzák létre.

fa, faültetés, debrecen
Komolay Szabolcs, a körzet önkormányzati képviselője
Forrás: Czinege Melinda

Komolay Szabolcs, a körzet önkormányzati képviselője rámutatott, ez az elmúlt időszak harmadik, keleti városrészt érintő bejelentése a keleti elkerülő és a kertségeken keresztül épülő szennyvízhálózat kiépítése mellett. Hozzátette, ezek az infrastrukturális fejlesztések a külterületek feltárását és lakóövezetté bővítését is lehetővé teszik a jövőben. – A rekreációs terület kialakítását már elkezdtük, a Szentes és az Orosháza utcák közötti erdős részen lévő nyílt vízi csapadékvíz-elvezető rendszer partján padokat telepítettünk. A Civaqua-program folytatása ennek bővítését fogja lehetővé tenni – mondta a képviselő.

A faültetés kiemelt fontosságú a természetvédelem szempontjából

– A természet- és környezetvédelmi stratégia lefektetésénél a faültetések jelentették az egyik vezérfonalat. Idén tavasszal több mint hatszáz fát telepítünk a Dekert munkatársainak segítségével. Ezzel nemcsak elérjük a 2019-ben kitűzött célt, hanem meg is haladjuk azt, így a következő években újabb tízezer fa ültetésébe kezdhetünk Debrecenben – mondta Hamecz Orsolya okleveles természetvédelmi mérnök. 

CM20240322_Zöld kódex_faültetés_AON (9)
Hamecz Orsolya okleveles természetvédelmi mérnök
Forrás: Czinege Melinda

A Zöldterületi Osztály vezetője elárulta, a program folytatása azért is különleges, mert nemcsak díszfákat fognak elültetni, hanem gyümölcsfákat is telepítenek a közterületekre. 

Elmondta, jelenleg kislevelű hársak kerülnek a talajba, ezek az őshonos növények jó várostűrő képességgel rendelkeznek, és a rovarok is kedvelik őket. Ez összhangban áll a környéken tavaly kialakított vadvirágos területtel, melyet természetszerű módon kezelnek, tehát nem sűrűn kaszálnak, hogy a virágzó növények növekedni tudjanak benne, így életteret, szaporodóhelyet képesek biztosítani a rovarok számára.

Lengyel Szabolcs, Debreceni Egyetem Biodiverzitás Kutató Központjának munkatársa örömét fejezte ki amiatt a kezdeményezés miatt, hogy tudományos oldalról is hozzászólhatnak a városfejlesztési politikához:

– A Biodiverzitás Kutató Központ egyik fontos feladata, hogy nyomon kövesse, monitorozza Debrecen közigazgatási területének biológiai sokszínűségét. A mostani bejelentés azért fontos, mert a Civaqua-program folytatásával lehetőség nyílik a várost körülölelő vízgyűrű kialakítására. Ez a kék infrastruktúra kiépítését, a vizes élőhelyek újjáéledését is jelenti. Fontos hangsúlyozni: számos vizsgálat kimutatta, hogy egy vízfolyás állapota lényegesen természetesebb, ha fák húzódnak a partján – magyarázta Lengyel Szabolcs.

CM20240322_Zöld kódex_faültetés_AON (10)
Lengyel Szabolcs, Debreceni Egyetem Biodiverzitás Kutató Központjának
Forrás: Czinege Melinda

A szakember hozzátette, ez az árnyékoló hatás és a lombozat nyújtotta szerves anyag utánpótlás miatt valósulhat meg, amire egy összetett, makroszkopikus gerinctelenekből, halakból álló táplálékhálózat épülhet ki. Így növelhető a biológiai sokszínűség. Elmondta azt is, a kialakult vizes élőhelyek fontos klímaszabályozó szerepet kapnak, több fokkal képesek csökkenteni a nyári felmelegedést, és ez a környékbeliek érdekeit is szolgálja.

CM20240322_Zöld kódex_faültetés_AON (12)
Szegi Attila, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIZIVIG) műszaki titkára
Forrás: Czinege Melinda

Szegi Attila, a Civaqua első ütemét is megvalósító Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIZIVIG) műszaki titkára elmondta, a program folytatásának első szakaszában a Bodaszőlőnél megépült kiegyenlítő tározótól továbbvezetik a vizet Debrecen északi és keleti részeire. Felvázolta, ehhez egy 13 és fél kilométer hosszú gravitációs rendszert kell megépíteni, amely a terepviszonyoknak megfelelően zárt csővezetékből és nyílt felszíni mederből és csatornákból áll majd. Így juttatják el a vizet Pallagra, onnan részben a Nagyerdő irányába, valamint a Kondorosan keresztül az erdőspusztai tározók felé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában