Helyi közélet

2024.03.20. 15:21

Honnan ered a munkaerőforrás? - a munkaerőpiaci kihívásokról értekeztek

Befektetés a jövőbe – Befektetés a minőségi munkaerőbe címmel tartottak üzleti fórumot Debrecenben. Többek között arra keresték a választ, hogy melyek a hatékony együttműködés formák oktatási intézmények és vállalatok között, milyen megoldások segítik leginkább a munkaerő minőségi utánpótlását.

Kosztin Éva

Skultéti Éva közel telt ház előtt köszöntötte az üzleti fórum résztvevőit

Forrás: Kiss Annamarie

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (DUIHK) közös szervezésű rendezvényének március 20-án, szerdán a HBKIK debreceni székháza adott otthont. A rendezvény fókuszában a hazai munkaerőpiac kihívásai, a vállalatokon belüli tudástranszfer lehetőségei, a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályozások, illetve a német vállalatok jó gyakorlatok megismerését helyezték a szervezők.

A munkaerőpiac kihívásai a kkv-szektort is érintik

A téma aktualitásáról Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára beszélt köszöntőjében. Kiemelte, legutóbbi ülésükön megállapították, hogy a magasan képzett munkaerő iránti kereslettel járó nehézségek egyre inkább begyűrűznek a kkv-szektorba, ezért a szervezet összefogott a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC), a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ) és az EDC Debrecennel, hogy létrehozzák számukra a Jövőkép Expót

Eddig csak a nagy cégek kaptak rá lehetőséget, hogy a brand képviselőin keresztül bemutatkozhassanak, idén azonban hagyományteremtő szándékkal a kkv-nak is szeretnénk erre teret biztosítani

– mondta. Hozzátette, az ülés másik konklúziója az volt, hogy a jelenlegi kihívásokra a legadekvátabb válasz a minőségi szakképzés, illetve ennek a szakképzett munkaerőnek a megtartása. – A német cégeknél azt látjuk, hogy azok tudják a legeredményesebben megtartani a munkavállalókat, akik saját maguk képzik őket és olyan környezetet teremtenek, amiből nem szívesen távoznak. A kérdés az, hogy ennek a kialakítására kkv-szektorban van-e lehetőség és akarat – vetette fel Skultéti Éva. 

Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető elnökségi tagja megerősítette, valóban kulcsfontosságú az üzleti fórum témája, a kihívásokra a kamarák közötti együttműködés is kínálhat megoldásokat.

debrecen, munkaerőpiac, HbKIk, jövőkép expo
Barbara Zollmann, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni foglalkoztatottak száma nő

2014-ben sok fiatal azért hagyta el a várost, mert nem talált megfelelő állást. Azóta több 12 milliárd eurónyi befektetői tőke érkezett Debrecenbe és 20 ezer új munkahelyet jelentettek be

– vázolta fel a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője. A német-magyar partnerség jelentőségét az ügyvezető is kiemelte, mint elmondta a DUIHK-nak köszönhetően került kapcsolatba a város a svájci Sensirionnal, akik mára a debreceni telephelyük fejlesztésének második üteménél tartanak. A kkv-k munkaerőpiaci jelentőségét Pécskay Zoltán számokkal támasztotta alá:

2015-ben 84 ezer főt, ma 91 ezret foglalkoztatnak a városban, ebből 60 ezer főt cégek, melynek kétharmada kkv

 – ismertette.

debrecen, munkaerőpiac, HbKIk, jövőkép expo
Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Az üzleti fórumon pódiumbeszélgetéseken német cégek vezetői és szakértői számoltak be gyakorlati tapasztalataikról és aktuális megoldásaikról. Az első szekcióban Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja, Szabó Péter, a Schaeffler Magyarország debreceni gyárának igazgatója és Boros Zsolt, a Vámosgép Kft. oktatási vezetője elsősorban azt járták körbe, hogy milyen képzéseket kínálnak a cégek, és milyen hatékony együttműködések jöttek létre a vállalatok és oktatási intézmények között.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában