Szakképzés és munkaerőpiac

2024.03.19. 12:30

Jövőképet adnak a debreceni cégeknek és diákoknak is

Összehozzák a munkát kereső diákokat a helyi foglalkoztatókkal. A tervezett expóról fórumon tájékozódhattak a kkv-szektor képviselői.

Szőke Tímea

Papp László polgármester köszöntötte a fórum résztvevőit

Forrás: Czinege Melinda

A debreceni kis- és középvállalkozások (kkv) képviselői találkozhatnak majd a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) végzős diákjaival azon az áprilisi rendezvényen, melynek beharangozó szakmai fórumát kedden délelőtt rendezték a DSZC Fokos utcai központjában. A szektor képviselői megtöltötték a termet az eseményen, ahol a a „JövőKép Expo-Képzés és Karrier a kkv-szektorban” elnevezésű kiállítás  megvalósításának tervezett lépéseiről, a rendezvény különlegességéről, valamint a duális képzésben való együttműködésről hallhattak.

Debrecen Tirpák Zsolt haon
Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja a kkv-szektor képviselőinek tartott fórumon
Forrás: Czinege Melinda

A jövőképesség fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja, a város, a gazdaság résztvevői és az emberek mindennapjai szempontjából is. 

Arról beszélt hogy bár gazdaságunk modernizálódik, iparosítunk és mesterséges intelligenciát használunk, az embernek mégis kulcsszerepe van a maga minőségi szaktudásával, melynek megszerzésében segít a DSZC. Elmondta, hogy bár a 2015-ös 7 ezer 500-ról mára több mint 12 ezerre emelkedett az intézményben tanulók száma, a következő tanév további 5 százalékos növekedéssel indul.

A kkv standokkal lesz jelen

– A DSZC fölvállalja azt a feladatot, hogy az inaktív munkaképes embereket megszólítsa és a munkaerőpiacra hívja. Elkészítettük azt a programunkat, melynek révén vármegyénkben mindenkihez eljutunk, aki még nincs a munkaerőpiacon. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha jövőképet alkotunk, ezt pedig a gazdasági partnereinkkel közösen végezzük – jelentette ki a kancellár. Szólt egy másik programról is, mely szerint a legtehetségesebb diákjaik a Debreceni Egyetemen hat területen egyetemi tanulmányokat folytathatnak; az előzetes hallgatói jogviszony kidolgozása most zajlik.

Rátérve az áprilisi expóra elmondta, annak fő célja, hogy támogatást biztosítson a kkv-k számára, melyeknek a nagyvállalatokénál jóval szerényebb lehetőségeik vannak HR-tevékenységre. Az expón standokkal jelenhetnek meg és találkozhatnak a DSZC több ezer diákjával; részben azokkal, akik duális képzésben vannak, részben pedig akik néhány hét múlva kézhez veszik majd szakmai bizonyítványukat.

 Vagyis a jövő munkavállalóit találhatják meg a maguk számára a vállalkozások. – Ez egy rövid távú program, hosszú távon rendszeressé szeretnénk tenni ezt az expót, illetve folyamatos párbeszédet folytatni a kkv-szektor képviselőivel – mondta, kérve a jelenlévőket arra, mindig jelezzék a DSZC felé képzési és munkaerő-igényeiket. – A sikeres pályaorientáció sikeres karrierprogramot is jelent, és közös felelősségünk, hogy a fiatalok vármegyénkben maradjanak – hangsúlyozta Tirpák Zsolt.

A gazdasággal nőtt a szakképzés is

Mint mondta, a kkv-szektorra külön figyelmet fordítanak a következő időszakban, ennek kapcsán komplex mentorprogramot hirdetnek, többek közt segítik a vállalkozásokat a duális képzésbe való bekapcsolódásban. Ebbe a sorba tartozik az áprilisi expó is, ahol díjmentesen vehetnek rész a cégek. – Cél a jövőképesség erősítése, mert az a versenyképesség is – összegzett a kancellár.

Debrecen Papp László haon
Papp László polgármester a kkv-szektor képviselőinek tartott fórumon
Forrás: Czinege Melinda

Papp László, Debrecen polgármestere a város elmúlt évtizedének kiemelkedő gazdaságfejlődéséről beszélt, hangsúlyozva, hogy az  messze túlmutat a jelenen, és rengeteg lehetőséget, de kihívást is tartogat. Elárulta, 2014-ben az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ létrehozásának egyik fő fókuszterülete a kkv-szektor volt. És bár az elmúlt időszak elsősorban a nagyvállalatok betelepítéséről szólt, emellett a kkv jelentős fejlesztési forrásokat tudott felhasználni.  

A polgármester rámutatott: ahogyan nőtt Debrecen gazdaságának volumene, azzal együtt a szakképzésé is, és hiába igényelnek a multicégek jelentős számú munkaerőt, a DSZC 12 ezer diákja nagy merítési lehetőséget kínál a kkv-nak is. 

Az adottságaink rendkívül jók, a kérdés, hogy mennyire tudunk élni velük! Itt jön a képbe a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei szervezete, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyek érdekvédelmi szervezetként be kell, hogy csatornázzák a kkv érdekeit a rendszerbe

 – mondta. Hozzátette, ez vonatkozik a munkaerőpiaci feladatokra is, így a képzésben a DSZC, a mentorálásban az EDC, míg a stratégiában a VOSZ és a Kamara tud segíteni.

Fogják a kicsik kezét

Úgy vélte, a „JövőKép Expo-Képzés és Karrier a kkv-szektorban” rendezvényen lesz először lehetőségük a diákoknak szervezett keretek közt a kkv képviselőivel találkozni, és ez egy új korszakot is nyit.

– A nagyvállalatok a következő évtizedekre jól vannak, de kell, hogy fogjuk a kicsik kezét, mert  akkor mondhatjuk, hogy Debrecen elmúlt tíz éve minden tekintetben sikeres, ha a kkv-t be tudjuk állítani abba a termelési folyamatba, abba a szolgáltatási körbe, amit a nagyok tálcán kínálnak. 

Fontos, hogy a helyi kis- és középvállalkozások erre fölkészüljenek, mert az tudni kell, hogy ha nem ők, akkor majd mások élnek a lehetőséggel

 – figyelmeztetett Papp László. Elmondta, számos megkeresést kap az ország minden részéből, különböző szektorok képviselői térképezik fel az itteni lehetőségeket, hiszen úgy gondolnak Debrecenre, mint Magyarország jelenlegi legfőbb fejlesztési központjára. – Mi azonban nem azért dolgoztunk az elmúlt évtizedben, hogy máshonnan érkező cégek legyenek itt eredményesek – hangsúlyozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában