Járműgyártás

2023.04.17. 15:45

Debrecenben indít duális képzést szeptembertől a BMW

A Debreceni Szakképzési Centrum három iskolájának száz diákja nyert felvételt a hároméves programra.

Lasi Gergő (balról), Szabó Hajnal Csillag és Oláh András is elkezdheti a képzést

Forrás: Kiss Annamarie

Szeptembertől négy szakterületen indul duális képzés a debreceni BMW-gyár képzési központjában. Az első száz diákot egy elméleti és gyakorlati elemeket tartalmazó eljárás során választották ki a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) három iskolájából. A részletekről hétfőn számoltak be sajtótájékoztatón az épülő BMW-gyár területén.

Debrecen BMW Jenei Réka haon
Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

– A BMW Group számára kiemelt jelentőségű az oktatás és a képzés, igyekszünk a közösségek, tehetségek oktatási támogatásáért folyamatosan tenni. Minden tréning és képzés a jövőbe való befektetést jelenti, különösen akkor, ha fiatalokról van szó – fogalmazott Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs vezetője. A német óriáscégnél tanuló diákok nem csak a legmodernebb technológiákkal ismerkednek meg, de a munka világába lépve új szemlélettel is gazdagodhatnak. 

Debrecenben 2023. szeptemberében indul majd a nemzetközi tapasztalatainkon alapuló duális képzési programunk felmenő rendszerben. Ennek célja az, hogy a tanulóink szociális és személyes készségei is fejlődjenek, valamint a vállalat és a debreceni üzem értékeit, működését megismerjék. Bízunk benne, hogy a képzési program végeztével pedig munkatársainkként üdvözölhetjük őket 

– tette hozzá.

Debrecen BMW Barabás Botond haon
Barabás Botond képzési vezető
Forrás: Kiss Annamarie

Barabás Botond képzési vezető elmondta, a DSZC-vel hat évvel ezelőtt indult az a közös munka, melynek eredményeként Mexikó, Amerika, Németország, Dél-Afrika és Kína után Magyarországon, Debrecenben is elindulhat a BMW duális képzési programja. 

Száz diák, négy szakmában kezdi meg a képzését: 39-en gépjármű-mechatronikai technikusként, 39-en mechatronikai technikusként, 15-en elektronikai technikusként és 8-an informatikai alkalmazás- és rendszerüzemeltető technikusként tanulnak nálunk a debreceni Beregszászi-, Mechwart- és Brassai-iskolákból

 – sorolta. A fiatalok a hároméves képzés során nem csak a szakmájukban, de személyiségükben, hozzáállásukban és készségükben is fejlődhetnek, emellett pedig egészségtudatos nevelést is kapnak, hogy hosszú távon sikeres felnőttekké váljanak, akár a cég munkavállalóiként.

A BMW egy igazi hívószó

– A DSZC számára szakképzést megvalósítani egy nagyon felemelő lehetőség. Azt látjuk, történelmi feladataink és lehetőségeink vannak, hiszen egy olyan városban valósítunk meg szakképzést, ahol van perspektíva a szakma hasznosulására. Debrecenben a BMW egy igazi hívószó, egy igazi jövőkép a fiatalok számára – hangsúlyozta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja. 

A német autógyártó céggel való kapcsolatukról elmondta, az elmúlt évek közös munkája során rengeteg segítséget kaptak, mind a tananyagok kidolgozásában, mind az oktatók továbbképzésében és felkészítésében.

– Mérhetetlen büszkeséggel tölt el mindaz, amit magunk körül látunk itt, az Északnyugati Gazdasági Övezetben. Nyugodtan kijelenthetjük mindenféle szerénytelenség nélkül, hogy az a gazdaságfejlesztési folyamat, ami Debrecenben zajlik, az Magyarország és Közép-Európa legnagyobb léptékű gazdaságfejlesztési folyamata – fogalmazott Papp László polgármester.

Debrecen BMW Tirpák Zsolt Papp László haon
Tirpák Zsolt kancellár (középen) és Papp László polgármester (szélen) 
Forrás: Kiss Annamarie

Elsődlegesen a helyi szakképzésből

– Gyakran felmerülő kérdés, honnan lesz elég munkaerő? Nos, a legautentikusabb és leghitelesebb válasz az, amit itt hallhattunk az előző percekben. 

A Debrecenben létrejövő új gyárak, üzemek számára az elsődleges, hogy a debreceni szakképzésből, a debreceni oktatási rendszerből merítsenek

 – hangsúlyozta a városvezető. Ezután gratulált a BMW-nek, hogy márciusban felvette a 200. munkavállalóját és jelenleg 70 pozícióra közel 400 pályázati lehetőség van nyitva.

A sajtótájékoztató végén Szabó Hajnal Csillag, a Mechwart-iskola tanulója, Oláh András, a Beregszászi tanulója és Lasi Gergő, a Brassai diákja osztotta meg tapasztalatait a kiválasztási folyamatról. Hangsúlyozták, hogy nem volt könnyű dolguk sem a gyakorlati, sem az elméleti részeknél, de nem találkoztak olyan feladattal, amire ne lettek volna felkészülve. Izgatottan várják a szeptemberi kezdést.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában