Beszállítói fórum

2024.03.07. 12:08

A debreceni gazdaság fontos pillérét jelentik a helyi vállalkozások

A digitalizáció került a fókuszba a mostani Beszállítói Fórumon, tizenkét nagyvállalat fogadta az érdeklődő debreceni vállalkozásokat.

Bekecs Sándor

Debrecen városvezetőségének célja, hogy folyamatosan erősítse a helyi vállalkozások hatékonyságát

Forrás: Molnár Péter

Immár harmadik alkalommal rendeztek beszállítói fórumot a kis- és középvállalkozások (kkv), illetve nagyvállalatok számára Debrecenben. A március 7-i esemény célja egyrészt, hogy a városban újonnan megjelenő vállalatokat összehozzák a már régóta itt lévő cégekkel, másrészt azon tudás, információ átadása, amely lehetővé teszi a kkv-k számára azt, hogy nagyobb cégek beszállítói, partnerei lehessenek. A rendezvény délelőtti részében a vállalati digitalizáció került a fókuszba, a délutáni B2B-programon pedig a kapcsolatfelvétel került középpontba. Az eseményen 12 nagyvállalat vett részt, s több mint száz kkv képviseltette magát.

2014-ben abból a gondolatkörből indítottuk el a város gazdaságfejlesztését, hogy a helyi vállalkozások versenyképesek, hatékonyak legyenek. Az elmúlt tíz év alatt Debrecen az ország legdinamikusabban fejlődő városává lépett elő, világvállalatok érkeztek, a világ ránk figyel

– mondta köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta, az elmúlt egy évtized eredménye, hogy az iparűzési adó mintegy három és félszeresére, 10 milliárd forintról 34,5 milliárd forintra emelkedett, ráadásul úgy, hogy az utóbbi öt év az elmúlt negyedszázad legnehezebbje volt többek között a pandémia, a háború és az energiaválság miatt.  

debrecen, papp lászló, kkv, vállalkozók, beszállítói fórum
Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, az iparűzési adó az elmúlt egy évtizedben 10 milliárd forintról 34,5 milliárd forintra emelkedett Debrecenben
Forrás: Molnár Péter

Hogyan profitálhatnak a debreceni vállalkozások a gazdasági növekedésből?

– A debreceni gazdaság jelentős részét a mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki, melyek száma meghaladja a 10 ezret, s mintegy 40 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Erős pillérét alkotják Debrecen gazdaságának, de tudnak-e léptéket váltani? – tette fel a kérdést a városvezető. Mint kifejtette, a léptékváltáshoz a lehetőségek, eszközök rendelkezésre állnak. 

A 2014-2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban körülbelül 90 milliárd forint támogatást kapott a kkv-szektor fejlesztésekre, beruházásokra.

– A következő években kiderül, mekkora hatékonysága lehet ennek. Ez a konferencia ezt segíti elő, ugyanis nem minden a pénz, fontos a tudás és a tapasztalat – húzta alá. Ez utóbbiakat adhatják át a nagyvállalatok képviselői.

A következő néhány évet arra használjuk fel, hogy a kkv-szektor befussa azt a pályát, amit 2014-ben kijelöltünk számukra. Erre hatalmas piac áll rendelkezésre, 12 és fél milliárd működőtőke érkezett a városba. Debrecen abban érdekelt, hogy a helyi gazdaság tradicionális szereplői éljenek a lehetőségekkel

– hangsúlyozta Papp László.  

Folyamatban van a debreceni kkv-park kialakítása

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere előadásában elmondta, az önkormányzat az EDC-n keresztül folyamatosan tartja a kapcsolatot mind a kkv-szektor, mind a nagyvállalatok képviselőivel.

Azt szeretnénk, hogy sikeres vállalkozások működjenek Debrecenben, ezért ezeket a kapcsolatokat arra használjuk fel, hogy összekössük a két szektor szereplőit

 – fogalmazott.

debrecen, papp lászló, kkv, vállalkozók, beszállítói fórum
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere is előadást tartott a fórumon
Forrás: Molnár Péter

Az alpolgármester ismertette, folyamatban van a Déli Gazdasági Övezetben a kkv-park közműveinek kiépítése, 16 kis- és középvállalkozás alakítja ki ott telephelyét. Hozzátette, a későbbiekben ismét lesz majd lehetőség a betelepülésre. Kiemelte még az EDC B2030-programját, amely különböző ingyenes képzésekkel segíti a helyi vállalkozásokat hatékonyságuk növelésében. Kiemelte továbbá, hogy a helyi gazdasági sikerek érdekében az EDC mellett a város együttműködik a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával (HBKIK), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Hajdú-Bihar Váregyei Szervezetével és a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) is.  

Nyitott a debreceni kkv-szektor a fejlődésre

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője előadásában ismertette: a novemberi beszállítói fórum 89 helyi vállalkozás vett részt, akik jellemzően pozitívan értékelték a rendezvényt. A legfontosabb témaköröknek a B2B-beszélgetéseket, illetve a szakmai előadásokat és pódiumbeszélgetéseket tartották. – Kilencvenhét százalék jelezte, hogy részt venne további hasonló rendezvényen – emelte ki. 

Elmondta még, hogy a mostani rendezvényen 101 kkv képviselteti magát, 71 százalékban új érdeklődők, így eddig közel 150 helyi céget tudtak megszólítani. A visszajelzések alapján a legnagyobb érdeklődés a lean menedzsment, a mesterséges intelligencia, a HR-fejlesztés és a beszállítói kapcsolatok témakörök iránt van.

debrecen, papp lászló, kkv, vállalkozók, beszállítói fórum
Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője
Forrás: Molnár Péter

– A mostani nagy gazdasági növekedés, a „beruházási boom” komoly kihívásokat jelent, ezért KKV HR-programot indítunk. Sok új munkahely jött, jön létre. A nagyvállalatoknál már bevett szokás, hogy felkeresik a helyi szakképzési centrumokat, ez viszont a kkv-k részéről még nem jellemző. Célunk, hogy ezt előmozdítsuk - jelentette be Pécskay Zoltán. Mint kifejtette, a HBKIK-kel, a VOSZ-szal és a DSZC-vel közösen elindítják a Jövő-programot. Ennek első eseményén egy tájékoztatót tartanak az érdeklődőknek, majd a második alkalom egy kiállítás és konferencia lesz, ahol a diákok ismerkedhetnek meg a helyi vállalkozások kínálta karrierlehetőségekkel.  

Pécskay Zoltán előadása végén kiemelte: jelenlegi beruházási dömping új beszállítói lehetőségeket nyit meg, a bérek növekedését hozza magával, s hatása olyan szektorokba is átgyűrűzik, mint a vendéglátás, turizmus.

2020-2030 között hatszorosára növekedhet a város gazdasága, s ez idő alatt hetven százalékkal erősödhetnek a kkv-k is

– tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában