Tippek

2024.03.26. 20:00

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha kerékpáros kirándulásra indulsz Debrecenben!

Debrecen több mint 100 kilométer hosszú kerékpárút-hálózattal rendelkezik, ráadásul nemrég elkészült a Nagyváradig tartó hiányzó szakasz is. Mindezek számos lehetőséget adnak akár egy tartalmas kerékpáros kirándulásra.

Bekecs Sándor

Több mint száz kilométeres bicikliút-hálózat áll rendelkezésre a Debrecenben a kerékpáros kiránduláshoz

Forrás: Napló-archív

Talán az egyik leghasznosabb és legkellemesebb fajtája a kikapcsolódásnak, a sportolásnak és a téli hónapok alatt felszedett felesleg leadásának a kerékpáros kirándulás, sportolás. Az elmúlt évek alatt több bicikliút is épült Debrecen belvárosában, melyek összhossza meghaladja ma már a 100 kilométert is. Az előző év végére pedig befejeződött a cívisváros és Nagyvárad közötti kerékpárút utolsó szakasza Mikepércsen. A tavaszias, kellemes időjárás pedig még többeket sarkall arra, hogy a közösségi közlekedést vagy a kényelmes személyautót emberi erővel hajtott kétkerekű járműre cserélje.  

debrecen, kerékpározás, kerékpárút, bicikliút, hálózat, kerékpáros kirándulás
Vígh Tamás adott tippeket, hogy vágjunk neki egy kerékpáros kirándulásnak
Forrás: Napló-archív

– A legfontosabb, hogy elsőként nézzük át a kerékpárunkat. Bizonyosodjunk meg róla, hogy jól működnek az alapfunkciói, biztonságosan tudjuk használni. Ugyanis a „téli álom alatt” berozsdásodhatnak az alkatrészek, elromolhatnak a fékek – mondta megkeresésünkre Vígh Tamás, DEBEX létesítményvezetője, a DSI Debrecen Extrémsport szakosztályának vezetője.  

Aktív kerékpárosként úgy látja, a város jelentős előrelépéseket tett a kerékpárossport területén: elkészült a Debreceni Velopark, ahol a Mountainbike, a Cyclocross vagy az országúti kerékpározást űzők gyakorolhatnak, próbálgathatják ezeket a sportágakat. Itt tartja edzéseit a Debreceni Sportiskola és a DKSI is. 

Továbbá a napokban lett egyéves a Debreceni Extrémsport Park, ahol BMX és Trial sportágakkal foglalkozunk, de hamarosan indítunk egy általános kerékpároskészég-fejlesztő programot is

– mondta a létesítményvezető. Mint kifejtette, ez utóbbira olyan gyerekeket várnak, akik szeretnek kerékpározni, de nem feltétlenül extrémsportra használják biciklijüket. A hatalkalmas kurzuson a résztvevőket megtanítják a kerékpárúton való közlekedésre, helyes fékezésre, kanyarodásra, segítik fejleszteni a gyerekek egyensúlyérzékét, hogy minél jobban el tudják kerülni a különböző balesetekkel járó helyzeteket.  

Ezeket mindenképp vidd magaddal, ha nagyobb kerékpáros kirándulásra indulsz

– Ha valaki egy nagyobb túrát szeretne tenni kerékpárral, fontos, hogy figyeljen a folyadékbevitelére, vigyen magával megfelelő mennyiségű vizet. A biztonság kedvéért érdemes elrakni például csokit vagy szőlőcukrot is, ha esetleg leesne a vércukorszint – mondta Vígh Tamás. Javasolja továbbá a bukósisak használatát is, hiszen egy kisebb esés is okozhat erősebb fejsérülést. Indulás előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról, s az annak megfelelő viseletet kiválasztásáról. 

Készüljünk arra, hogy városon kívül erősebb a szél, illetve mindenképp szükséges a láthatósági mellény is

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette, szerencsére sokkal kényelmesebb a terep az Alföldön, mint például a Mátrában, de ettől függetlenül mégis javasolt váltós kerékpárral túrázni, ugyanis széllel szemben egyszerűbb a könnyebb fokozattal haladni.  

debrecen, kerékpározás, kerékpárút, bicikliút, hálózat, kerékpáros kirándulás
Az Alföldön kényelmes a terep a kerékpáros kiránduláshoz
Forrás: Napló-archív

A Debreceni Sportiskola szakosztályvezetője elmondta, fogyásra ideális a kerékpározás, jobban kíméli az ízületeket, mint például a futás. Aki a téli pihenő után szeretné az elmúlt hónap minimális mozgásának lerakódását letekerni, az az elején kisebb távokat, 6-8-10 kilométereket tegyen meg az első pár alkalommal, fokozatosan szoktassa hozzá magát a nagyobb fizikai igénybevételhez.

 – Sokan esnek abba a hibába, hogy azonnal nagy tempóval kezdenek a minél gyorsabb eredmény eléréséért. Ez egyrészt azért nem ajánlott, mert nincs hozzászokva a szervezet ahhoz, hogy hosszabb távon is magas intenzitással működjön. Másrészt a sebesség nem feltétlenül teszi hatékonyabbá a fogyást. A sok folyadék bevitele viszont igen – emelte ki. 

Debrecen az ország egyik éllovasa a kerékpáros fejlesztéseknek 

Az elmúlt 8-10 évben sokat fejlődött a város kerékpárút-hálózata, s ezzel párhuzamosan pozitív irányban fejlődött a helyi kerékpáros közösség is. A 4-5 évvel ezelőtti rendezvényeinken sokkal rosszabb állapotú kerékpárokkal jelentek meg az emberek, de manapság egyre inkább jellemző, hogy odafigyelnek a biciklijük műszaki állapotára

– fogalmazott Vígh Tamás.  

Véleménye szerint Debrecen az elmúlt évek alatt az ország egyik éllovasává vált a kerékpáros fejlesztéseket tekintve. Meglátása szerint a fővárossal ellentétben itt logikusan, strukturáltan épült ki a kerékpárút-hálózat, például nem feltétlen a legforgalmasabb utakon helyezték el a kerékpáros felfestéseket.

Néhány érdekes látnivaló Debrecen környékén:

  • Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum
  • Látó-hegyi kilátó
  • Ördögárok
  • Hármashegyi kilátó
  • Hármashegyi-tó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában