ördögárok

2021.10.04. 12:44

Ősi erőd húzódik a lombok alatt Debrecennél

Ma is vita tárgya, hogy kik, mikor és miért építették az Ördögárkot.

Fotó: Vass Attila

Kalandfilmbe illő, lélegzetelállító helyre bukkanhatnak, akik a cívisváros keleti határánál, a Külső Vámospércsi úton betérnek az erdőbe. Ott ugyanis az Ördögárok nevű, ősi erődrendszer rekonstruált emlékhelye fogadja a kirándulókat.

A Nyírerdő leírása szerint az Ördögárok a Dunakanyarnál indul, az Alföld északi peremén halad a Tiszáig, s Debrecen környékén délkeletre fordulva az Al-Dunáig húzódik. A ma is félelmetes árkot 1067-ben említi először oklevél, ám a pontos keletkezése és funkciója máig vita tárgyát képezi. A sáncok mérete és alakja változó volt, melyet a talaj befolyásolt. A mélysége 1,5 és 3 méter közötti lehetett, a szélessége pedig 3 és 10 méter közötti. Debrecen határát az Ördögárok két vonala szeli át: az egyik a hajdúhadházi Csere erdőből lép át a Monostori erdőbe, majd a Nagyerdőn halad át, s fellelhető a paci erdőben is. A másik a hajdúhadházi Nagyerdőből lép át Pallag területére, majd délkeletre kanyarodva keresztezi a Fancsikai és Bánki erdőt.

Szépen felújították

Legutóbb szeptember utolsó hétvégéjén kerestük fel ezt a nagyszerű helyet, s azt is megállapíthattuk, hogy a létesítményeit felújították, ám hiányzik a kinti útbaigazító tábla. Ezek nyomán Böszörményi Bencétől, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének megbízott igazgatójától megtudtuk: az Ördögárkot a társaság 2018-ban rekonstruálta, mivel az állapota igen leromlott, s már nem töltötte be a turisztikai szerepét. A cölöpök egy része és a fonott kerítés tönkrement, a tájékoztatótáblát pedig megrongálták. A nagy látogatottság miatt időszerű lett a teljes felújítás.

A cölöpöket, a fonott kerítést és a tájékoztatótáblákat megújították, és a vendégek, természetjárók kényelme érdekében két asztalt és négy padot is kihelyeztek. A munka 6,75 millió forintos költségét a cég saját forrásból finanszírozta. A 48-as főútról eltávolított útbaigazító táblát az erdőgazdaság pótolja.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában