A vállalkozót kérdeztük

2024.03.05. 20:00

Barnevál: utánajártunk, lesz-e munkásszálló az egykori üzem helyén Debrecenben

Az egykori baromfifeldolgozó tulajdonosa reagált a híresztelésre. Egyúttal megkérdeztük, hogy haladnak a Barnevál területén az építési munkálatok.

Hajnal László

A Barnevál épületének bontási munkálatait már befejezték

Forrás: Czinege Melinda

Évek óta kihasználatlanul áll a Vágóhíd utca és a Diószegi útnál lévő, 53 ezer négyzetméteres Barnevál, mely nevét a szocializmusban a Baromfiértékesítő Nemzeti Vállalat rövidítéseként kapta. Az 1950-es években épült baromfifeldolgozó üzemmel szemben 1992-ben indult csődeljárás, a területén lévő épületeket pedig 2023 elején kezdték lebontani.

debrecen, barnevál, bontás, munkásszálló
Barnevál épületét 2023 év elején kezdték el bontani  
Forrás: Napló-archív

A közösségi oldalakon a Barnevállal kapcsolatos bejegyzések alatt többen azt írják, „hallották”, hogy konténerváros és munkásszálló épül a helyén. A hír az utóbbi időkben ismét szárnyra kapott, feltehetőleg azzal a híreszteléssel párhuzamosan, mely januárban jelent meg egy debreceni Facebook-csoportban. A bejegyzésben azt írták, hogy a Vágóhid utcai Lion Office Centert eladták a kínaiaknak. A irodakomplexum ezt cáfolta, és azt írták, teljes mértékben megalapozatlan a hír. Ahogy az sem bizonyult igaznak, hogy a szintén a környéken lévő szabadtéri piac, a debreceni zsibinek költöznie kell.

Mi lesz a Barnevál helyén?

A Barnevállal kapcsolatban többször beszámoltunk az épületek bontásáról, valamint megírtuk, hogy a helyén a tervek szerint egy lakópark fog létesülni. Szerettük volna azonban pontosítani a rendeltetését, hogy eloszlassuk a találgatást, ezért felkerestük a tulajdonost. Egyúttal megkérdeztük a tulajdonost, hogyan halad a beruházás:

A bontási munkálatokat befejeztük, már csak a területrendezés maradt hátra, illetve folyamatban van a terület hasznosításának az átminősítése

 – nyilatkozta a Haon érdeklődésére Markovics László, a Barneválnak egykor helyet adó telek tulajdonosa.

A debreceni vállalkozó hozzátette, a korábbi tervek alapján a területen társasházakat fognak felépíteni. Arra a kérdésünkre, elképzelhető-e, hogy munkásszállók fognak létesülni a lakóövezetben, határozott nemmel válaszolt.

Hozzátette, a társasházak előzetes tervei már elkészültek, azonban ezeknek az engedélyeztetése a településrendezési terv módosításával jár. Mint mondta, a korábbi tervekhez képest csúszásban vannak, ez főleg az engedélyeztetési eljárások miatt alakult így. 

A Haon stábja 2023 decemberében megörökítette a bontást, így galériánkban – talán még utoljára – láthatóak az egykori üzem falai:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában