Töretlen siker

2024.02.20. 17:38

„A lakosságszám az elkövetkező években akár 40-50 ezer fővel is emelkedhet Debrecenben és az agglomerációban”

Papp László polgármester úgy véli, Debrecen fellendülése a lakosok jólétét szolgálja. Példaként említette a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztését, vagy a Csokonai Teátrum felújítását, de kiemelt szerepet kaptak a közlekedésfejlesztési beruházások is, valamint elengedhetetlen elem a cívisváros gazdasági fejlődése.

Haon.hu

Papp László polgármester az idei költségvetés-tervezet ismertetésekor; igen jelentős, 230 milliárd forintos keretből gazdálkodhat a város

Forrás: Napló-Archív

Papp Lászlóval készített interjút a Demokrata, melyet kedden tett közzé a konzervatív portál. A cikk központi témája, hogy Debrecent a közéletben Magyarország második fővárosaként említik az utóbbi időben.

A polgármester rávilágított, eredetileg Orbán Viktortól származik a felvetés, a miniszterelnök szerint a cívisváros nemcsak múltja miatt érdemelte ki ezt a címet, hanem a jövőképe is indokolja, hogy kiemelt városként tekintsenek rá.

Különös jelentőséget tulajdonítok annak, hogy hazánk kormánya úgy véli, Debrecen városa olyan fejlődési pályán mozog, ami alkalmassá teszi a második főváros szerepére

 – nyilatkozta a lapnak a városvezető. Megjegyezte, ez több európai országban és más kontinenseken is bevett gyakorlat.

Papp László emlékeztetett rá, Magyarország nagyvárosai a trianoni békediktátum előtt erős regionális szerepet kaptak, és az ország csak az 1920-as év után vált egyközpontúvá. Elmondta, várospolitikájukban immár 25 éve célul tűzték ki, hogy Debrecen egy jól felépített stratégia mentén a folyamatos fejlődés irányába haladjon.

Debrecen: a gazdasági fellendülés a fejlődés motorja

A polgármester példaként említette a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztését, a Csokonai Teátrum felújítását és a Csokonai Fórum megvalósítását. Emellett kiemelt szerepet kaptak a közlekedésfejlesztési beruházások is, valamint elengedhetetlen elem volt a város gazdasági fejlődése is. Beszélt arról, hogy egy évtized alatt sikerült megtízszerezni Debrecen iparterületét, iparűzési adóban mérve három és félszeres növekedést ért el a város, melybe nem számítanak bele a még nem termelő nagy vállalatok, így a BMW-gyár és az akkumulátorgyár.

Debrecen fa haon
A nagyszabású faültetési programban civilek is részt vesznek
Forrás:  Napló-archív

A polgármester szerint a gazdasági fejlődés nemcsak jelentős bevételt hozott a városnak, az újonnan kínálkozó munkalehetőségek az elvándorlási tendenciát is visszafordították. Mint mondta, az előrejelzések alapján Debrecen és vonzáskörzetének lakosságszáma akár 40-50 ezer fővel is emelkedhet a következő években.

– Mindig is az volt a hitvallásunk, hogy a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadokban kell megnyerni – hangsúlyozta, hozzátéve, ezen elgondolás mentén áthangolták a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum működését, a város oktatási intézményei így már évente több ezer szakképzett munkaerőt biztosítanak.

Debrecen fejlődésével körültekintően kell lépést tartani

Papp László rámutatott, a lakosság és az agglomerációból érkező munkavállalók számának növekedése indokolttá tette a közlekedés fejlesztését. Mint fogalmazott, a gyorsforgalmi úthálózat észak, kelet és nyugat felől már optimálisan működik, déli irányból pedig a 47-es út négysávosításával fogják biztosítani a megfelelő közlekedést.

Jelenleg 19 közlekedésfejlesztési projektünk zajlik, amelyek között szerepel nagy forgalmú csomópontok kapacitásnövelő átépítése és újak létrehozása, kamionterminál építése, vasúthálózat-fejlesztés, az elektromos alapú közösségi közlekedés előtérbe helyezése, parkolók kialakítása, repülőtér-fejlesztés és elkerülő utak építése is

 – összegezte.

Hangsúlyozta azt is, a városfejlesztéssel összhangban kiemelt figyelmet fordítanak Debrecen identitásának megőrzésére. Hozzátette, szívügye, hogy Debrecen karaktere egyházi-vallási központként is megmaradjon. Ezt többek közt az egyházi intézmények felújításával és az oktatásfejlesztéssel erősítik.

Debrecen út csomópont Papp László haon
Az elmúlt időszakban számos út és csomópont újult meg, és továbbiak fejlesztése van tervben
Forrás: Napló-Archív

A környezetvédelem fontos szempont marad Debrecenben

Szóba kerültek a gigaberuházásokkal kapcsolatos kritikák is. Papp László úgy véli, míg Németországban a társadalom támogatja az akkumulátorgyárak megépülését, Magyarországon sokkal inkább politikai felhangot kapott az akkumulátoripar.

Leszögezte, amellett, hogy a beruházókkal betartatják a környezetvédelmi előírásokat, a debreceniek aggályait megértve arra kérte az érintett cégeket, hogy vizsgálják felül azokat a technológiákat, melyeket alkalmazni terveznek, és lehetőleg válasszanak víztakarékos megoldásokat.

– Hitvallásunk, hogy a gazdaságfejlesztés csak addig szolgálja az emberek érdekeit, ameddig nem veszélyezteti a környezetünket. Éppen ezért az iparosítást a környezetvédelmi és fenntarthatósági paraméterek figyelembevételével képzeljük el – mondta. Példaként ismertette a véderdősítést, valamint a Civaqua-programot, illetve a vízgazdálkodási, parkfenntartási és zöldítési projekteket.

Kifejtette, Debrecen Európa egyik erdőben leggazdagabb települése, a közigazgatási területének 34 százalékát fák borítják.

Az interjú végén előre vetítette, a 2030-as évek elejére Debrecen valóban az ország második központjává válhat, a gazdasági fellendülés pedig a debreceniek életminőségét is emelni fogja. A teljes beszélgetés a Demokrata oldalán olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában