Pályaválasztás

2024.02.15. 16:15

Nem egymás ellen, hanem együtt segítik a pályaválasztó diákokat a debreceni intézmények

A közös cél, hogy a fiatalok a nekik legmegfelelőbb iskolát válasszák.

Szőke Tímea

Tirpák Zsolt (balról), Türk László és Szilágyi Sándor a tájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

A már meglévő együttműködését tovább mélyítené a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Debreceni Tankerületi Központ (DTK); erről tájékoztattak a két intézmény vezetői a csütörtöki, a közös megbeszélésüket követő sajtótájékoztatójukon a DSZC központjában, annak apropóján is, hogy hamarosan lejár a középiskolai jelentkezések határideje.

Fontos időszakban vagyunk, február 21-ig kell az általános iskolás diákoknak középiskolát választaniuk. A Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Tankerületi Központ együttműködése révén számos lehetőséget kínálunk a fiataloknak

 – mondta Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. – Láthatják azt a változást Debrecen gazdasági életében, ami meghatározhatja a jövőjüket. De nemcsak a debreceni, hanem a város vonzáskörzetében élő diákokra is számítunk. Rég várt pillanat ez, amikor úgy szólíthatjuk meg a középiskola előtt állókat, hogy teljes mértékben egyetértés van köztünk és a tankerület közt. Közös célunk, hogy Debrecen gazdasági életét kiszolgáljuk megfelelő szaktudással, és ami talán ennél is fontosabb, olyan lehetőségeket mutassunk meg a diákoknak, hogy a legjobb életet valósíthassák meg a választott szaketerületükkel – hangsúlyozta a főigazgató.

Emlékeztetett: nem öncélúan végzik a közös munkát a tankerülettel, figyelembe veszik a társadalmi és gazdasági környezetet. Kirobbanó gazdaságfejlődés zajlik Debrecenben, amihez nagyon komoly szaktudású emberekre van szükség. 

Továbbra is szorosan együttműködik a DSZC a Debreceni Egyetemmel is, mindezek révén pedig a diákoknak jövőképet szeretnének adni az általános iskola végétől a munka világáig terjedően.

DSZC, Debreceni Tankerületi központ, tirpák zsolt, szilágyi sándor, türk lászló, oktatás
Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója 
Forrás: Molnár Péter

Még több együttműködés

– Egy folyamat kezdetén vagyunk, melyben számos ponton aknázzuk majd ki azokat a lehetőségeket, amiket Debrecen oktatása és gazdasága kínál. A gazdasági háttér adott, a feladatunk a pályaválasztás előtt álló gyerekeket a megfelelő irányba állítani, olyan információkat adni nekik, amik segítségével jól tudnak dönteni, és e döntés révén majd valamennyiünk életét jobbá tenni – fejtette ki a főigazgató. 

A diákok mögött ott vannak a szülők és a pedagógusok, őket is meg kell szólítani, nekik is megmutatni, mi rejlik a debreceni oktatásban és gazdaságban, és miket érhetnek el a diákok, ha bizonyos képzéseket választanak. Az is célunk, hogy minden szereplő találja meg a helyét ebben a rendszerben

 – összegzett.

Türk László, a DTK igazgatója arról beszélt, hogy a már meglévő, széleskörű együttműködést még erősebbre fűzték a DSZC-vel. Fontos missziójának nevezte a DTK élén, hogy a társintézmények fenntartóival szoros kapcsolatot ápoljon. Emlékeztetett rá, hogy Debrecen „létformája” az oktatás, számszerűen nagyon sok diák és pedagógus van a városban.

DSZC, Debreceni Tankerületi központ, tirpák zsolt, szilágyi sándor, türk lászló, oktatás
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– A DSZC együttműködése a tankerületi központtal nem is kérdés. Ebben az időszakban el kell dönteniük a tanulóknak, hogyan tovább az általános iskola után, ami márcsak azért is fontos, mert hamarosan akár a munkaerőpiacon találhatják magukat. Elengedhetetlen, hogy a pályaorientációval foglalkozzunk, s közös feladatunk ezt a tevékenységünket tartalmakkal megtölteni – mutatott rá Türk László. Hozzátette, ez egy folyamat; ahogy véget ér a mostani beiskolázás, rögtön kezdik a következő tanév pályaorientációs egyeztetéseit.

– Több mint 1200 diák adja be e napokban a jelentkezését a középiskolába. A DTK maga 8 középfokú intézményt tart fenn, azonban a Centrummal nem egymás ellen, hanem egymás mellett dolgozunk, azzal a céllal, hogy a gyerekek a legjobb tudásuk szerint válasszanak iskolát – hangsúlyozta.

A debreceni csoda

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárjának szavai szerint az országban járva gyakran találkozni azzal a kifejezéssel, hogy „debreceni csoda”.  Úgy véli, a cívisváros verseny- és jövőképessége az összefogásban rejlik.

Sokszínű a fenntartói rendszer, de az együttműködés erőteljes. A Tankerülettel most is áttekintettük a legfontosabb pontokat, amikkel szorosabbra fűzhetjük a közös munkát. Sok gazdasági partnerünk van, számukra szakembereket tudunk képezni, akik azonban a DTK iskoláiban szocializálódnak

 – mutatott rá. Azt is mondta, hogy az oktatók támogatása, a tudás kölcsönös megosztása, a vezető szintű együttműködések szintén kiemelt fontosságúak a DSZC számára. 

DSZC, Debreceni Tankerületi központ, tirpák zsolt, szilágyi sándor, türk lászló, oktatás
Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja
Forrás: Molnár Péter

Újságírói érdeklődésre Türk László arról is beszélt, hogy a város oktatási rendszere komplex, részei egymást kiegészítik; például egy debreceni gimnáziumban érettségizett, majd később mérnökké váló szakember szintén egy betelepülő cégnél kaphat munkát, ahogyan a DSZC valamely szakmai képzését elvégző diák. 

Tirpák Zsolt elmondta, jelenleg 16 stratégiai együttműködése van a DSZC-nek cégekkel, de folyamatosan tárgyalnak, újabbak megkötése várható.

 – Egy ilyen együttműködés fő tartalma, hogy a szakképzésnek értelmet ad, megjelöli, hogy egy szakma hol hasznosítható. Partnereink kiemelt létszámban és kiemelt szakmai minőségben nyújtanak lehetőséget fiataljainknak. Képzéseink zöme járműipari képzés, ez a terület robbanásszerűen megnövekedett Debrecenben. S ha kialakul egy húzóágazat, a többi is hozzáfejlődik; mennek utána a szolgáltatók, más szektorok, így válik komplexszé a növekedés – magyarázta. Hozzátette: felelősségük, hogy elegendő információval lássák el a fiatalokat, hogy a pályaválasztásuk ne véletlenszerű, hanem megalapozott legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában