Együttműködés

2024.02.01. 13:28

Az EcoPro is beáll a debreceni szakképzés mögé

A jövőbeni együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a DSZC és a dél-koreai vállalat.

Bekecs Sándor

Pósán László (balról), Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója, Tirpák Zsolt és Sun Dong Chang a szándéknyilatkozat aláírásán

Forrás: Kiss Annamarie

Újabb globális partnerrel bővült a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) együttműködéseinek palettája, ugyanis az intézményfenntartó a dél-koreai EcoPro BM magyarországi leányvállalatával, az az EcoPro Global Hungary Zrt.-vel írt alá írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot február 1-én.

Mint arról korábban beszámoltunk, a dél-koreai vállalat első külföldön létesített üzeme lesz a debreceni egység, mely 3 fázisban épül meg, a gyártás 2025-ben kezdődhet. A vállalat a másodlagos akkumulátorok alapanyaggyártásában az élen jár, a debreceni, 430 ezer négyzetméteren elterülő üzemben évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani.

Tudást és karrierlehetőséget nyújtanának a debreceni fiataloknak

Sun Dong Chang, az EcoPro Global Hungary Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, 

a debreceni befektetésüket eredetileg 700 millió euróra tervezték, azonban ezt megemelik további 50 százalékkal, összesen 600 új munkahelyet hoznak létre a városban. 

Elmondta, kiemelten figyelnek a gyárfejlesztés során a környezeti hatások minimalizására a lítium kinyerésével, a víz szennyezettségét csökkentő szennyvíz-újrahasznosító berendezésekkel, valamint a katódanyag előállításához szükséges magas tisztaságú ipari oxigén és nitrogén belső előállításával.

DSZC, debrecen, EcoPro, együttműködés
Sun Dong Chang, az EcoPro Global Hungary Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Hosszú távú elköteleződésben gondolkodunk, s fontos számunkra a kölcsönös együttműködés az olyan képzőintézmények fenntartóival, mint a DSZC. Ennek legelső lépéseként ma egy együttműködési szándéknyilatkozatot írunk alá. A DSZC képzési palettája példaértékű. Célunk a magasan képzett szakemberek megtalálása, továbbá egy erős képzési rendszer kialakítása, amellyel tudást és karrierlehetőséget adhatunk a fiataloknak

– hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette, vállalatuk versenyképes, szabadalmaztatott technológiákat alkalmaz, melyeket folyamatosan fejlesztenek. Egyedülálló lehetőségeket kínálnak a jövő technológiájáért érdeklődő diákoknak, szakembereknek.

Modern technológiai környezetben tanulhatnak Debrecenben a diákok

Az elmúlt néhány év alatt a DSZC intézményeiben tanuló diákok száma 2500 főről több mint 12 ezer főre emelkedett. Ennek egyik oka, hogy a város soha nem látott fejlődést él át: újabb és újabb cégek, befektetők, gazdasági partnerek érkeznek, amelyek változatos munka- és karrierlehetőségeket kínálnak a fiataloknak

– mondta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja. Rámutatott, a szakképzés olyan helyen értelmezhető, ahol a képzés meghirdetésével együtt jövőképet is tudnak adni a fiataloknak. Mint fogalmazott, az EcoPro-val való együttműködésük egy újabb lehetőség, hogy a szakképzés iránt érdeklődő fiatalokat megszólítsák, s a résztvevő diákok számára egy magas technológiai értékű tudást biztosítsanak.

DSZC, debrecen, EcoPro, együttműködés
Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja
Forrás: Kiss Annamarie

– A céggel való együttműködésünk során közösen folytatunk többek között pályaorientációs tevékenységet; képzést és karrierlehetőséget nyújtunk a diákoknak. Diákjaink számára ez egy óriási lehetőség, hiszen egy 21 századi technológiai környezetet ismerhetnek meg – ismertette Tirpák Zsolt. Hozzátette, minden egyes partneri együttműködés gyarapítja a várost, erősíti annak megtartóerejét és vonzóbbá teszi azt.

Debrecenben képzett munkavállalókban gondolkodik az EcoPro

Pósán László kifejezte, az Országgyűlés Kulturális Bizottságában végzett munkája során nap mint nap foglalkozik a hazai szakképzés kérdéseivel, a térség országgyűlési képviselőjeként pedig a beruházásokkal és a helyi képzés ügyeivel. – A Debreceni Egyetem tanáraként – amelynek van már együttműködése az EcoPro-val – pedig jól tudom, hogy régóta zajlanak olyan kutatások, amelyek az energiatárolás szempontjából bíztatóak. Ha ez találkozik a meglévő ipari tudással, az mindenképp előremutató – mondta.

A honatya felidézte, a szakképzésből az egyetemre történé továbbtanulás számos új lehetőségét dolgozták ki az elmúlt években. Azok a szakképzésben tanuló fiatalok, akik ennek részesei, már egy olyan tudással léphetnek be a felsőoktatásba, amely még nagyobb lendületet adhat a technológiai tudásuk fejlődésének.

DSZC, debrecen, EcoPro, együttműködés
Pósán László országgyűlési képivselő
Forrás: Kiss Annamarie

– Meggyőződésem, hogy a legnagyobb és legtartósabb tevékenység a humánerőforrás-képzés. Ha ez jó alapokon áll, akkor minden új technológia elsajátítása könnyebbé, gyorsabbá válik. Aki az oktatásba, tudásba fektet, az a jövőben gondolkodik. Ez a szándéknyilatkozat bizonyítja, hogy az EcoPro érdekelt az itteni jövő alakulásában, a munkaerőt helyben képzett munkavállalókkal kívánják biztosítani. A beruházási összeg növelése pedig jelzi, komolyan gondolják a debreceni szerepvállalásukat – fogalmazott Pósán László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában